Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не може да спретне ни стачка, ни партия

Bъзпей, о Музо, гнева на работодателя. Той вече изби предпазната клапа.

“Възпитаваме търтеи, които непрекъснато искат, без да дават!” – изтърси председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев пред полузаспалата пресконференция миналата седмица. А лудогорският дон Кирил Домусчиев, който е вожд на КРИБ, също удари по масата - синдикатите са вредни за България.

“Те пречат на развитието на икономиката, на развитието на държавата и, пречейки на развитието на икономиката, пречат и на развитието на социалната сфера и на всички сфери на обществения живот!”

Забрави небесните сфери, но въпреки това аз му стискам ръката и му свалям шапка за смелите слова.

Да, този народ е търтей, а синдикатите пречат. Ако не бяха такива търтеи, отдавна да са спретнали една национална стачка, каквито редовно правят в Гърция, Франция. Обаче този народ го мързи. Търтеи.

Освен че го мързи, липсва му и солидарност. Ето на, миньорите от мангановата мина в Оброчище направиха една гладна стачка, защото плащали малко, бавели парите и давали само по 23 стотинки на час допълнително за нощен труд. Влезли в мината и там си гладуват кротко. Ами гладувайте си, то е полезно. На кого му пука, ако не броим Мая Манолова?

Ако имаше солидарност, работниците щяха да пуснат кепенците на държавата и тогава да видите как Бойко Борисов пристига със златния резерв в багажника.

23 стотинки на час добавка за нощен труд в забоя? При Тодор Живков миньорите вземаха колкото министрите. Сега са на дъното на хранителната верига. Защото ги мързи да се организират. Стачкуват Оброчище, Бобов дол, Раднево, Мадан, но поотделно. Търтеи.

Хората на труда проспаха прехода. И се събудиха в уникалното бизнес оазисче, в което да ти плащат, изобщо не е задължително. Вече никой не дава парите на 31-во число, да не говорим за познатия от времето на соца “аванс” на 15-о число - вредна комунистическа отживелица. Вече се плаща чак на 15-и другия месец, понякога след два месеца, а много често на кукувден.

При това положение и най-работливият става търтей. Като не ти плащат, много ясно, че няма да им работиш. Ако много ти се работи, ей ти Германия, Англия, Франция, Италия.

Така че прав е г-н Данев, българският работодател възпитава търтеи. Той е убеден, че заплатата е функция на печалбата. Като няма печалба – няма и заплата, да сте я изработили.

Когато на бизнеса му трябва суровина – плаща я предварително. Ако му трябва машина – пак плаща предварително. Но ако му трябва човек, плаща по-нататък, някога, евентуално.

Тази философия е така разпространена из някои работодателски среди, че законодателят отдавна трябваше да я криминализира. Да крадеш на хората труда, е много по-опасно за обществото, отколкото да крадеш електричество. Но депутатите няма да приемат такъв закон, а съдебната система няма да го приложи, защото и те са от кастата на едрите работодатели.

Затова аз съм съгласен с г-н Домусчиев, че синдикатите у нас само пречат. Ако бяха синдикати като хората, досега да са

направили партия

на наемния труд,

която да вземе властта и да накаже крадците на труд. Кой друг ще направи такава партия? БСП явно е партия на първото поколение приватизатори. Сега тя се напъва да свали от стола партията на четвъртите приватизатори (ГЕРБ), но няма да се получи. ГЕРБ не може да бъде победен нито от стара, нито от нова приватизаторска партия, защото той пръв успя да овладее цялата държавна и общинска администрация и така се превърна в челен отряд на класата – победител.

ГЕРБ може да бъде победен само от партия на наемния труд. Всички сериозни леви партии в Западна Европа са създадени от профсъюзите или с тяхна активна помощ и финансова подкрепа. Вярно е, че постепенно левите партии забравят откъде са тръгнали, но поне през първите 20-30 г. от живота си работят за наемния труд.

После просто умират, както умря ПАСОК в Гърция, а сега и социалистите във Франция.

Няма друг начин у нас да възникне партия на труда, освен от профсъюзите. Но те, горките не могат да застрашават властта, защото нито са породени от работниците, нито зависят от тях. Те съществуват благодарение на субсидиите от бюджета. Я са организирали национална стачка, я са им резнали субсидиите.

Така че прави са работодателите, синдикатите у нас наистина пречат, защото са прекалено питомни. А работниците са търтеи, мързи ги една стачка да направят като хората или поне един профсъюз.

А какви са самите работодатели? В структуроопределящото си мнозинство те са породени от първоначалното натрупване на капитала. Това ще рече, че също са търтеи. Не знам дали сте чували за Карл Маркс, има един такъв публицист от XIX в., който бе обявен за най-влиятелния мислител на миналото хилядолетие. В “Капиталът” той пише, че първоначалното натрупване на капитала не е капиталистическо, а предкапиталистическо, демек феодално. Затова този първоначален капитал пречи на развитието на капитализма, той всячески спъва победоносния му марш и всички произтичащи от това ползи за обществото.

Още преди век и половина Маркс е предвидил теоретически, че нашите приватизатори ще са главната пречка за развитието на пазарната икономика.

Първите капиталисти убиха капитализма.

В началото на прехода те заложиха на това, че у нас има изобилна евтина работна ръка и при това образована, значи чуждите инвестиции бързо ще дойдат, само да се отворим за свободната търговия. Помните ли 90-те? Само за това се говореше – ние имаме евтина работна сила, идвайте инвестиции!

Обаче стана обратното – вместо инвестициите да дойдат при евтината работна сила, тя отиде при инвестициите. Можеше лесно да се предвиди. Но българският работодател е упорит в заблудата си. Сега надава вой до небесата, че нямало работна сила, трябвало да плаща двойни заплати. В същото време се бори с всички сили да премахне добавките за прослужено време.

Добре, нека ги махне. Тогава ще намали доходите на най-опитните работници. Нормално е част от тях, които и без това се колебаят дали да не емигрират, да тръгнат навън. Дефицитът на работна сила ще се увеличи. А нали знаете как действа дефицитът – само 1% промяна води до 100% поскъпване. Значи работодателят ще трябва да плати поне 2 пъти повече пари, отколкото е спестил от прослуженото време.

Работодателят е гневен, защото не разбира.

Той е хвърлил един бумеранг преди 20 години и сега се чуди какво го удря по главата. Затова работниците са му виновни, тези лакоми и мързеливи магарета.

Но понякога Бог говори и през магарешки уста. Например в Стария завет се описва следната сценка:

“Тогава Господ отвори устата на ослицата и тя продума на Валаама: какво ти сторих, та ме биеш ето вече трети път? Валаам каза на ослицата: задето се поруга с мене; да имах в ръка нож, сега те бих убил. А ослицата каза на Валаама: не съм ли аз твоята ослица, която ти яздиш отначало и до днес? Имала ли съм навик тъй да ти правя? Той отговори: не. И отвори Господ очите на Валаама, и той видя Ангела Господен, застанал на пътя с гол меч в ръка, поклони се и падна ничком.” (“Числа”, 22, 28-31)

Така че поклонете се и вие и спрете да биете това, което сте яхнали. За разлика от Валаамовата ослица то може да ви хвърли на земята.