Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Митевски (в средата) и адвокатът му Георги Варамезов (вдясно)
Петко Митевски (в средата) и адвокатът му Георги Варамезов (вдясно)

10-и ден полицията го издирва

Вече 10 дни от бившия главен касиер на Алфабанк Петко Митевски, изнесъл с чанти 21 млн. лв. от главната каса на финансовата институция, няма и следа. Безрезултатно полицията издирва 49-годишния мъж, осъден на първа инстанция на 15 г. затвор за кражбата на милионите.

Така Митевски пое по пътя на бегълците от правосъдието - Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви, убиецът от дискотека “Соло” Илиян Тодоров, осъден на доживотна присъда, кримибоса Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския.

Бившият касиер бе осъден на 15 г. затвор от съдия Николай Младенов от Софийския градски съд на 16 май 2017 г. Той бе наказан още с конфискация на половината имущество, 800 хил. лв. съдебни разноски и да възстанови над 21 млн. лв. на банката.

Присъдата силно го изненада и той не скри притеснението си. Тогава отказа коментар.

Въпреки строгото наказание без да се мотивира, съдията не промени мярката му за неотклонение.

Митевски остана

на свобода

срещу най-леката

- подписка

Прокуратурата протестира решението и поиска да бъде задържан. Състав от трима апелативни съдии с председател Мария Митева връщат делото на Младенов. Причината - няма нито един мотив защо не е наредил арест за Митевски. Магистратите искат колегата им да се аргументира.

На 12 юни Младенов потвърждава подписка, “защото няма опасност Митевски да се укрие”. Според него доказателствата по делото подкрепяли решението.

Да, Митевски е ставал причина делото за кражбата на 21 млн. лв. да се отлага, но по уважителни причини, казва съдията. Винаги, когато

бил пускан да

пътува в

чужбина,

се връщал. Той е със забрана да напуска страната. Прокуратурата отново протестира пред Софийския апелативен съд. На 12 юли на закрито заседание съдиите Вера Цветкова, Маргаритка Шарбанова и Петър Гунчев отменят подписката и нареждат Митевски да бъде задържан.

Според тях Младенов не е оценил достатъчно новото обстоятелство - размера на наказанието, който е 15 г. затвор.

“Митевски е с

висока степен на

обществена

опасност,

който извод се прави от вида, характеристиките, спецификата и начина на извършване на престъпленията, за които е осъден”, казват съдите. Според тях опасността от укриване е реална.

На 17 юли Митевски заедно с адвоката си Георги Варамезов отишли в 6-о РПУ в София да се предаде, но документите още не били пристигнали. Това твърди защитникът. (Виж карето долу). Носел и багаж. После следите му се губят. Бившият главен касиер на банката е

бил зад

решетките

от 10 ноември

2011

до 31 май 2012 г.

Тогава е пуснат под домашен арест, който продължава до 12 февруари 2013 г. След това е на свобода срещу подписка.

Разплитането на кражбата на милионите започнало, след като шефове на Алфабанк се срещнали с тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. На срещата, която била на 13 юли 2010 г., те му съобщили за специфичен случай на злоупотреба с главната каса на банката. Това било разкрито от двама гръцки одитори - Папайоану и Какалис.

Делото е образувано през септември 2010 г., след като в прокуратурата постъпила справка от ДАНС. Разследването установило, че от 16 септември 2008 до 11 май 2010 г. от касата били изнесени 9 250 000 евро, 650 хил. долара и 2 100 000 лв., или всичко 21 201 430 лв.

В края на октомври 2011 г. криминалистите стигнали до главния касиер и той е обвинен.

Банковата кариера на Митевски започнала като преброител куриер в Йонийската и народна банка на Гърция на 3 януари 1997 г. По-късно финансовата институция се преименувала на “Алфабанк - България”. Митевски се издигнал до главен касиер през 2008 г. Според шефовете “натрупал голям стаж в банката и му се гласувало доверие”.

Когато станал главен касиер, касата се намирала в офиса на площад “Народно събрание”, но на 15 септември 2008 г. била преместена в клона на бул. “Васил Левски”. Тя била на кота нула зад паричния салон.

Сутрин отварянето ставало по т.нар. принцип на “четирите очи”. Управителят на офиса имал персонален шифър. Митевски разполагал с ключа за касата, затова двамата заедно отключвали. Касиерът слагал ключа, а управителят въвеждал кода. Процедурата се спазвала само при първото отваряне, а през деня се отключвало само с ключа. Помещението, където била касата, имало противоударна врата, оборудвана със СОТ, а

кода за

отварянето ѝ

знаел само

Митевски

Въпреки че правилникът на банката не позволявал служител да остава сам, главният касиер го правел. Често си тръгвал последен, след другите, не ползвал обедна почивка. Но той можел да си го позволи, защото единствен разполагал с всички начини да заключва касата и помещението.

От друга страна, охраната била под всякаква критика. Помещението на главната каса не било оборудвано с охранителни камери. Видеонаблюдение имало около банката и в гаража, ползван от служителите ѝ, включително и Митевски. От главната каса към гаража имало директна връзка и така се излизало от банката, без да се минава през охраната.

Гардът забелязал, че касиерът предпочитал този път, за да си отива, и докладвал на шефовете си. Тогава началниците му забранили да ползва гаража и му наредили да излиза през официалния изход.

Знаейки слабостите на охранителната система, Митевски

почнал да изнася

чанти с пари

Първото “щипване” направил от 16 септември 2008 до 29 април 2009 г. Тогава отмъкнал 450 хил. долара, 4 100 000 евро и 2 100 000 лв.

На 29 април 2009 г. била извършена внезапна проверка на касата, но липси не били хванати. Това окуражило Митевски и той се решил на втори опит. Ударът бил направен от 29 април 2009 до 6 ноември 2009 г. Тогава отмъкнал 200 000 долара и 1 700 000 евро.

Третият път бил между 6 ноември 2009 и 11 май 2010 г. Тогава изнесъл 3 450 000 евро.

Когато открили липсата, Митевски направил писмени самопризнания пред шефовете си. На делото, което продължи повече от 3 години и 9 месеца, не даде обяснение. Парите не са открити.

Адвокатът: Телефонът му е изключен, жена му не знае къде е

Звъних му по телефона, но той е изключен. Затова се обадих на жена му. Тя твърди, че никой не го е търсил на домашния им адрес, или не е разбрала, защото е била на работа, каза адвокат Георги Варамезов, защитник на Петко Митевски.

След като не го открили, полицаи се обадили на съпругата по телефона. Тя им казала, че от дни не го е виждала. Отношенията между двамата обаче били отдавна обтегнати.

Адвокатът имал уговорка да се види с шефа на издирването в 6-о РПУ в сряда в 9 ч. По думите на Варамезов той и Митевски ходили в полицията миналия понеделник, 17 юли. “Той беше с две торби багаж, готов за затвора”, каза защитникът. В полицията обаче не знаели нищо.

Тогава звъннал в Софийския градски съд, за да говорят униформените с деловодителката на състава на съдия Николай Младенов. Тя обяснила, че има променено решение по отношение мярката за неотклонение - от подписка в задържане под стража.

Полицаите обаче обяснили, че не са получили документи и ги отпратили да си ходят. 

Съдия Николай Младенов
Съдия Николай Младенов