Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Започнал да буйства и отново го приспали

  Атакували го роми богаташи, работещи в чужбина. Част от тях е карал с колата си до къщите им

На 16 юли почина 18-годишният Александър Ангелов от град Бяла, който бе жестоко ударен по главата от 32-годишния ром Валентин Маринов. Вследствие на крушето момчето пада и си разбива черепа в близкия тротоар.

Трагичната случка се разиграва на 8 юли около 5,30 ч сутринта пред местна дискотека в града. Когато Алекс решава да напусне заведението, се натъква на голяма ромска група, която му иска цигара. След като той отказва, защото няма, идва фаталният юмрук.

В 5,50 ч момчето е прието в русенската болница в тежко състояние с черепно-мозъчна травма и множество кръвоизливи.

Алекс изпада в кома, но още след първите 24 часа се събужда за малко. Това съобщиха пред "168 часа" от пресцентъра на болницата в Русе.

Поради тежкото си състояние момчето

не е знаело нито какво се е случило, нито къде се намира

Започнало да буйства и поради тази причина е приспано, за да може да се възстанови. Устен контакт не е бил осъществен. Той само е мърморел, но не е могъл да говори.

Началникът на отделението по неврохирургия в болницата каза, че след събуждането са започнали много усложнения. Вследствие на удара е засегната лявата страна на черепа, където са мозъчните връзки, ръководещи говора и движенията.

На 17 юли бе направена аутопсия. Данните от нея са предадени на прокуратурата като доказателства за разследването.

Главният прокурор на Русе Георги Георгиев отказа да даде информация по случая. Пред "168 часа" той каза само, че срещу убиеца Валентин Маринов

е повдигнато обвинение за умишлено нападение

по хулигански подбуди.

Алекс и най-малкият му брат Ники се забавляват на любимото АТВ.
Алекс и най-малкият му брат Ники се забавляват на любимото АТВ.

Прокуратурата иска доживотен затвор за 32-годишния ром, но адвокатът му вече прилага всички легални техники, за да го измъкне.

На убиеца Валентин Маринов е повдигнато обвинение за умишлено убийство по хулигански подбуди. Прокуратурата иска доживотен затвор за него.
На убиеца Валентин Маринов е повдигнато обвинение за умишлено убийство по хулигански подбуди. Прокуратурата иска доживотен затвор за него.

"Защитата на убиеца се опитва да го изкара невменяем

- споделя пред "168 часа" първа братовчедка на Алекс - Йоана Славчева. - Дано този път има закони и съд, защото всеки втори вече е невменяем и по този начин му се разминава."

Според нея част от агресивната компания работят в чужбина и през лятото се връщат с много пари.

"Това са млади роми, които са с по-големи финансови възможности и се чувстват силни - категорична е братовчедката. - Мислят, че всичко им е позволено. Когато се върнат в Бяла от гурбет винаги има недоволни граждани, защото предизвикват шум в града."

По нейните думи убитото момче било срамежливо и много обичало да си играе с най-малкия си брат.

"Алекс е най-голям. Има още двама братя, за които се грижеше. Средният е Павел на 15 години, а най-малкият Ники е почти на 3 г.", разказва с тъга Йоана Славчева.

Майката на момчето е безработна и се е отдала на отглеждането на децата си, а баща му работи във фирма, занимаваща се със земеделие.

"Животът му струва ли една цигара

- пита Йоана. - Когато говоря за него, в главата ми изниква как Алекс си играе с Ники, но за съжаление, това ще остане само мой спомен."

Според полицията в град Бяла скандалът не е на расова основа, а е битов.

"Алекс никога не е бил расист. - сподели пред "168 часа" близка приятелка на момчето. - Имаше съученици и приятели от ромски произход и дори ги караше по къщите им с колата си."

Други познати на момчето разказаха пред "168 часа", че той е обожавал да кара АТВ, а преди това е имал колело.

"Още от дете Алекс обичаше велосипеда и правеше номера с него - споделя негов приятел. - След това се насочи към мотори и АТВ-та.

Задната му седалка винаги беше свободна за приятел."

По думите му Александър обичал да ходи и на риболов. Имал планове и да си купи нова кола, след като завърши, защото сега използвал тази на баща си.

Това подвърди пред "168 часа" и неговата съученичка Симона Великова.

"Алекс не беше добър ученик, но пък бе любимец на учителите, защото заразяваше с хубавата си усмивка - споделя Великова. - Беше голям симпатяга и момичетата много го харесваха."

С какво Александър ще остане в паметта на приятелите си, четете в печатното издание