Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Билет за далечното бъдеще ще ни осигури френският титан Люк Бесон с най-новия си амбициозен филм “Валериан и градът на хилядите планети” (Valerian and the City of a Thousand Planets).

Амбициозната научнофантастична лента е най-скъпоструващият френски филм за всички времена с бюджет от 197 470 000 евро. Преди тази продукция рекордът се държеше от “Астерикс на Олимпийските игри” с бюджет 78 милиона евро, а още по-рано - от “Петият елемент”, отново на Бесон, със 75 млн. евро разходи.

Годината е 2700-а година. XXVIII век. Галактическа империя поддържа времето и пространството, а мистериозна тъмна сила набира мощ в центъра на бързо развиващия се кораб метрополис Алфа, където през вековете се срещат, комуникират и сближават видове от цялата Вселена, за да споделят знания, интелект и култура. Всички те влагат талант, ресурси и технологии в името на добруването на разума - във всичките му форми и въплъщения. Не всички обаче споделят този идеал.

Застрашен е мирът на града на хилядите планети.

Валериан и червенокосата му колежка Лорелайн са натоварени със задачата да пазят реда като специални оперативни агенти на правителството, управляващо човешките територии. На двамата е възложена мисията да идентифицират заплахата на невидимите сили и да защитят Алфа, нашата раса, която е изправена пред опасност, както и всеобщото бъдеще на разумните същества от четирите края на Вселената.

Обикновената операция се обръща в подозрително дело, а специалните агенти стават неволни участници в междугалактически заговор.

Научно-фантастичната лента е вдъхновена и се основава на революционния

графичен роман поредица “Валериан и Лорелайн”

(1967-2010) на френския писател и автор на комикси Пиер Кристен и илюстратора Жан-Клод Мезиер, първообраз на "Междузвездни войни".

В главната роля на Валериан влиза харизматичният и талантлив актьор Дейн Дехаан, изиграл легендарния Джеймс Дийн в лентата "Живот", който много прилича на Леонардо ди Каприо и навярно занапред ще докаже, че сходството няма да остане само външно. Неговият герой Валериан е класически образ - силен и смел, но със склонност да се подчинява на висшестоящите дори когато дълбоко в себе си знае, че те грешат. Съвсем естествено той е влюбен в червенокосата си партньорка Лорелайн. Като пленителната Лорелайн се преобразява супермоделът и актриса Кара Делевайн. Нейната героиня постоянно е засипвана с романтични предложения от Валериан,

който е известен плейбой,

а в същото време тя е възпитана в традиционни ценности и упорито го игнорира.

По заповед на командира Арюн Филит (Клайв Оуен) двамата тръгват за междугалактическата разрастваща се метрополия Алфа със 17-милионно население.

“Повечето от извънземните, които срещаме във филмите, се опитват да унищожат всичко - споделя режисьорът Люк Бесон. - Но Алфа е град на наука и култура, всички се стремят към познание. Това е един много богат свят.”

Снимките на филма във Франция са излезли изключително скъпо. Става така, защото лентата е направена на чужд език (английски) и Бесон не е могъл да се възползва от данъчен кредит, въпреки че е искал да я продуцира в родината си

и да създаде работа за над 1200

души екип.

След това критериите за получаване на тези данъчни кредити са били адаптирани. През май 2015 г. Fundamental Films се включват с инвестиция от $50 млн.

Пред камерата се изявяват и музикалната звезда Риана, холивудските любимци Итън Хоук, Джон Гудман, Рутгер Хауер и Клайв Оуен, както и Крис Ву, Сам Дъглас, Ерик Ламперт, Хърби Ханкок и др.

Премиерата на "Валериан и градът на хилядите планети" е на 21 юли.