Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Колега, помниш ли на стената любим портрет? Нямаше го още “24 часа”, немаше ни GSM-и, ни интернет, Азис беше само Васко Педераса. Немаше ги още бандеролите, немаше я и кръвта в сополите. Цените беха още идеални... Ъпсурт не беха толко комерсиални. Сега амортисьорът ти тропа, говориш ми за залеза на хип-хопа. Виде ми се, колега, че си паднал по гръб, от коза съм станал малко тъп.” - “Колега”

ЪпсурДно ли изглежда, че това откровение от хита на любимата хип-хоп група е още по-актулно пет години по-късно и паднаха ли по гръб тримата жестоки ироници Ицо Хазарта, Бат Венци и Буч?!

Повече от 20 години “Ъпсурт” диктуват ритъма, пародират глупостта и се надсмиват над пошлостта с явни и закодирани послания в песните си. Новото им парче “Този танц” се оказа твърде различно и мнозина този път

не можаха да открият очаквания сарказъм

между редовете

и рефрена “Големо дупе, мамо, ме гони, големо дупе”. Последното творение на рапърите провокира вълна от разочарование и негативни коментари, които повдигнаха въпроса свалят ли летвата и предават ли своите фенове “Ъпсурт”. Едни дори сравняват песента им с новата такава на попфолк звездата Азис и отбелязват отстъпление в качеството на хип-хопа за сметка на чалгата.

“Страхотно ме уплашихте. Вече виждате - трепера.” - “Втора цедка”

Някои смятат, че “Ъпсурт” отдавна са в своя залез - особено поради факта, че Хазарта спря да пие и всичко някъде през 2012 г. Тези някои са напълно прави - последното “велико” на този брилянтен съвременен поет е онова, “провинциалното” - “хип-хопът тье”. Но то е по същия начин, по който късният Яворов е слаб (а само д-р Кръстев говори за това). Късният Роджър Уотърс, в Radio KAOS, също е слаб. Въпрос на вкус, но “Ъпсурт” - и особено техният творчески гений Хазарта -

наистина са на кръстопът.

Днес вече няма жажда за ирония, особено за тяхната - те звучат като “възрастните” рапъри, които някога продаваха въпросната ирония, а тя вече е отстъпила на обикновената селяния. Но в същото време има и техни “философски” наследници - като Явката, Секта, Logo5 и др.

Най-верните почитатели на хип-хоп групата остават на позициите си и яростно защитават любимците си, като изтъкват, че иронията в “Този танц” проглушава ушите и избожда очите. Това е пародия на модерната експлоатация на задните части в музиката и още по-конкретно е саркастично обръщение към “яката дупара” от скандалното парче на Гери-Никол “Готина и луда” и шумотевицата, която се вдигна около него. И както са си го казали въпросните поети: “Па смени текста, бе! Нема ме разберете.”

В същото време хип-хоп титаните още този месец се качват на една сцена именно с Гери-Никол и рапъра Криско с участието си в турнето One Love fest, което ще премине в осем града на територията на България и Македония. Проектът е на “Междинна станция” и зад него стоят водещите Иван и Андрей, които целят чрез музиката да обединят често разделяните от политиката българи и македонци. Слаткаристика, Тони Зен и DJ Гоце ще бъдат изпълнителите от съседската страна.

“Ъпсурт”, Криско и Гери Никол

се слушат много в Македония,

наред с тяхната рап звезда Слаткаристика. Чувал съм с ушите си как хората пеят, скачат, знаят наизуст цели фрази от песните им. Така се роди идеята за това съвместно турне и това са нашите най-популярни звезди там”, обяснява Андрей Арнаудов.

Събитието ще събере както често противопоставяните народи в обща публика, така и контрастните ни представители на рап културата на сцената.

Ицо Хазарта още през 2014 г. се присмя на габровската звезда Криско и отсече: “Запомни едно: Хип-хопът ми е много по-добър от хип-хопа тьи”.

От характерния диалект и отличителното “мекане” на рими в песента “Хип-хоп”

става ясно

кой е адресатът на ритмичната подигравка.

Затова мнозина недоумяват как “Ъпсурт” след броени дни тръгват на турне рамо до рамо с героите, които вдъхновяват тяхното характерно творчество.

Рапърът Спенс отсича кратичко пред “168 часа”, че “това е бизнес, в който всичко е позволено”.

За най-запознатите с мелодичната философия на Ицо Хазарта, Бат Венци и Буч те винаги са били символ на бунт и алтернатива на посредствеността и са определяни от тях за нашите Бисти Бойс - образовани, интелигентни, музиканти с позиция и сила да формират обществено мнение и вкус. Дори тези хора обаче се питат защо сега триото изневерява на своята публика.

“Била съм на много лайфове и се съмнявам, че феновете им са фенове и на Гери Никол например - гласи един от коментарите по този повод. “Публиката на “Ъпсурт” е друга - там можеш да видиш топмениджъри, обществени личности и политици, които пеят с пълно гърло “Втора цедка”, “Колега”... Поколението на 90-те. За мен техният успех е именно в това - да останат верни на стила си, който осмива посредствеността, клишетата, селянията. Чудя се дали техните верни фенове биха отишли на лайв, на който след хитовете им ще се пее за “яката дупара”, но явно решението им за участие в това турне е нещо различно от желание за среща с тяхната публика. Въпросът е към кого ще е посланието?

И още нещо, което, разбира се, е въпрос на личен вкус. Но сарказмът в парчето “Хип хоп” е много по-фин и въздействащ, отколкото в последното парче “Този танц”. Някак не е ли по-добре

да се бунтуваме срещу чалга - мисленето и вкуса,

без да използваме нейните най-често срещани образи като поклащащи се голи задници...”

“Ъпсурт” съвсем скоро показаха как събират и екзалтират 10 000 почитатели от три различни поколения само за месец след обявяването на концерта си в зала “Арена Армеец” през май. От бъчвите с хип-хоп за финал се изля с бис именно с гръмкото парче “Този танц”.

Въпреки цялата шумотевица около него рап звездите както винаги запазват благородно мълчание. По принцип те никога не коментират песните, които правят, и още по-рядко дават интервюта заедно и отделно, защото “нямат нужда от специално внимание”.

Всъщност с идеята да се изкажат без претенцията да се посипят със слава четиримата приятели от детинство Христо Петров, Венцислав Сейчев (Бат Венци), Красимир Геров (Буч) и Ицо Панчев (Шлеви Долния) създават група “Ъпсурт” още преди 21 години.

Правят първите си записи през януари 1996 г. в студиото “Субдибула” като абсолютни дебютанти, тъй като преди това никой от тях не е участвал в други музикални банди и формации. Година по-късно триумфират като №1 на рап фестивал в Разград в съревнование с 26 групи от цяла България. Теди Кацарова първа прозира потенциала на момчетата и колаборацията помежду им ражда не една, а две песни - Winning Bet и “Здраво дръж или пусни”. През 2000 г. те вече имат своето 8-месечно турне из цялата страна и последва втори албум.

След 2001 г. четворката се трансформира в познатата тройка, след като Шлеви напуска заради честите си ангажименти в чужбина. Връзката помежду им не прекъсва и днес той и Бат Венци са съсобственици на столичния Sugar Club. Групата започва да се изкачва още по-високо и остро се опълчва на владеещия масите жанр с третия си албум - PopFolk, който зарежда с римите от парчетата “Искам твоето тяло”, “Психопат” и т.н.

Четвъртата порция “ЪпсурДи” връхлита с излизането на пазара на Quattro в края на юни 2005 г. Осем покоряващи авторски парчета, три от които са на върха на класациите още същата година - “3 в 1 - неочаквано добра комбинация” с участието на Галя от “КариZма” и тв водещия Милен Цветков, “Колега” и “Пияни” с участието на Я. Я. - Роянов.

Същата година

вече се проявява и завистта на конкуренцията.

През 2005 г. в интернет излиза парчето “Колегата отвръща на удара”, чието авторство подвеждащо се приписва на “Ъпсурт”. Всъщност е атака срещу тях и е дело на рапъра Бате Сашо, син на кинорежисьора Никола Корабов.

“Мишки срещу мене църкат, като ме видат, познай къде си бъркат” - нареждат изпълнителите във “Втора цедка” с участието на испанската хип-хоп звезда Мала Родригес. Единствената песен, която пускат за тази година.

Постепенно след възхода с четвъртия си албум обаче групата забавя темпото и започва да прави все по-големи паузи между синглите. За 10-годишнината си “Ъпсурт” изненадва феновете с първото си DVD-Live. През 2007 г. излиза хитът “Звездата” с участието на Лора Караджова, а година след това - песента “Допинг тест” с Дичо, и чак след още 24 месеца се сервира хитът “Мрън Мрън” отново с Лора Караджова.

Междувременно рапърите стъпват и на пазара на енергийни напитки, като лансират свой бранд - Upsurd. Тогава те се разделят и с дотогавашните си спонсори - известна марка кафе, с които имаха 2 албума и един сингъл. Понастоящем рапърите са и партньори в българо-немска звукозаписна компания Facing The Sun.

През следващите години всеки от тримата се замесва и в странични проекти с други колеги като 100 кила, Goodslav, “Акага”, Мария Драгнева, а заедно произвеждат поредното успешно парче “Бела жига” през 2012 г. Последва го “Ослушай се”

и след него цели пет години “ЪпсурДистите” мълчат.

До “Този танц”.

Музикантите ревностно пазят личния си живот под секрет и не обичат да се хвалят или оплакват от възходите и паденията си извън сцената.

Само преди дни Бат Венци и половинката му - певицата Мария Драгнева, се сдобиха с първородния си син. Щастливата майка се прочу покрай участията си в “България търси талант” и “Музикална академия”, а любовта им с рапъра се зародила постепенно, тъй като отначало двамата били просто приятели. Макар че е баща само от няколко дни, Бат Венци заяви, че новата му отговорност няма да попречи на участието му във фестивала One Love Fest. Ако все пак има нужда от съвет за отглеждането на своя наследник, той може да се обърне към двамата си колеги Буч и Ицо Хазарта, които отдавна врят и кипят в ролята на родители.

“Знаех си, че рано или късно

ще се наложи също като Ицо и Буч да се мултиплицираш!

И знаеш ли, аз съм радостен, защото в ера на полуфабрикати, роботи, гейчета и перковци... се роди още един истински мъжкар като теб самия, но, надявам се, и с нежното сърце на красивата си майка!”, обръща се към Бат Венци негов приятел.

Ицо Хазарта е най-смел в изграждането на семейните отношения - едва 25-годишен слага брачната халка с първата си съпруга Диана и се ражда Аделина, която вече е на 13 години. Бракът им обаче просъществува до 2006-а, след което последва развод и Диана емигрира в Англия. Попечителството над детето остава за бащата и днес тийнейджърката посещава майка си в Лондон през ваканциите. Скоро след раздялата Хазарта среща пленителната Женя Димова от балет “Нова”, който отговаря за необходимото ниво сексапил на сцената, където се изявяват хип-хоп титаните. Плод на любовта на Ицо и Женя е малката Лора, която вече е почти на 7 години.

И така в момента “Ъпсурт” може и да мълчат по повод хейта, който ги залива, но всъщност са се изказали по-рано с “Ослушай се”.

“А, ти па слуша' нашто парче - А, слушай бе!!! КАКВО БЕЕ?!? Продължааа, продължааа, продължа'ааме.”