Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Живков вкопава капсулата с посланието за бъдещите поколения точно до входа.
Живков вкопава капсулата с посланието за бъдещите поколения точно до входа.

С взривове скъсяват върха с 9 метра заради основите

Мистериозно изчезва капсулата, вкопана от Тодор Живков с посланието към бъдещите поколения. Това установили неотдавна хора от екипа, участвали в строежа.

Завещанието е писано във възможно най-трудния момент за бившия Първи. Дни преди това той е загубил дъщеря си Людмила (подробности на 4-5 стр.). В посланието за бъдещите поколения се казва, че това е Бузлуджа, че на този връх е създадена Българската социал-демократическа партия, че наблизо са минали руските войски. Че това е паметник, който ще стои вечно и ще вдъхва кураж в борбата срещу капитализма и империализма.

Заветът на Живков

е написан на машинописна машина.

Посланието е поставено в специална метална кутия и е вкопано пред главния вход вдясно. Точно, където е изписан Интернационалът с бетонови букви, а вляво от него е Работническият марш.

Когато наскоро част от екипа, участвал в изграждането, отишъл да разгледа монумента, установил, че завещанието на Живков вече не е там.

"Със сигурност е откраднато", казват те.

Заради грандиозния проект връх Бузлуджа е бил скъсен с 9 м, защото са

взривени и изкопани над 16 хил. т скална маса,

за да бъдат изградени основите на монумента.

Едно от най-впечатляващите инженерни постижения е пилонът, който архитектът Георги Стоилов измества встрани от купола. Интересното при него е, че долу в основите си той е с ширина 9 метра, а в най-горната се разширява до 16 м. Този 7-метров пилон тежи 22 тона. Само това съоръжение е строено поне две години от Трудови войски и екипа на Генади Милованов.

За чинията на Бузлуджа са вложени впечатляващите 70 хил. т бетон и още 3 хил. т желязо. Ако се разположи по дължина, арматурата ще е над 300 км.Смята се, че стъклото е минимум 40 тона.

На монумента са и

двете най-големи петолъчки в света

от рубинено стъкло, произведени в тогавашния СССР.

Размерите са повече от впечатляващи. Те са 6 на 12 метра, като всяка тежи по 3,5 тона. Известно е, че държавата е платила за двете звезди близо 2 млн. лв.

Диаметърът на залата е внушителните 60 м, а височината й е 14 м. В нея са разположени два кръга, като най-вътрешният е с площ 550 кв. м.

В продължилия 7 години строеж участват 500 войници от старозагорската бригада на Трудови войски под ръководството на ген. Делчев. Но заедно с майсторите и доброволците общият брой на заетите в различни периоди достига 5-6 хил. души.

Главния строител Георги Милованов
Главния строител Георги Милованов