Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Два вида, изключително еднакви в различността си, се изправят в епична битка, чийто изход ще начертае бъдещето на планетата. Очакванията са големи. "Войната за планетата на маймуните" (War for the Planet of the Apes 2017) е третата част от изненадващо успешния франчайз, започнал с "възхода" и продължил със "зората" на филмовата история на човекоподобните маймуни.

Лентата е режисирана от Мат Рийвс ("Чудовищно"), който разработва и сценария заедно с Марк Бомбак, базиран на романа на Пиер Бул.

Макар с излизането на първия филм от поредицата - "Възходът на планетата на маймуните" през 2011 г., режисиран от Рупърт Уайът, възможностите за катастрофален резултат да са твърде огромни, лентата удиви на много нива. Продукцията блесна със смислен сюжет и провокация към философското дирене на отговори за самоосъзнаването и самоопределянето - кой си и къде си. Филмът получи редица отличия и номинации, включително такава за "Оскар" за най-добри визуални ефекти. В същата категория за този приз три години по-късно се включи и втората част "Зората на планетата на маймуните". Продължението също си спечели отлични отзиви и няколко други приза, които утвърдиха стойността на кинотворението и правилния ход на действие. Втората лента определено надгражда с още по-добро техническо изпълнение и визия, комплексност на фабулата и дълбочина на героите.

Остава да видим

стъпка напред или назад ще направи новият трети филм.

На големия екран жадуващият за отмъщение предводител на маймуните Цезар се изправя в смъртоносен сблъсък с армията на хората начело с безскрупулния полковник МакКълоу. Резултатът от битката ще предопредели съществуването на победители и победени на Земята. Маймуните са загубили невъобразимо много и Цезар няма друг избор освен да се остави на най-мрачните си инстинкти, но не по-малко животински импулси ще прояви и неговият противник. Човешкото също ще прозира в действията и на двата враждуващи лагера, защото в крайна сметка въпросът е -

колко еднакви

може да са в

различността си.

В главната роля на Цезар отново влиза английският актьор Анди Съркис, ненадминат в изиграването на култови и "компютърно обогатени и завършени" персонажи.

Съркис е изключителен "под прикритие", като оживява обсебения от скъпоценното Ам-Гъл, филмов диамант сред персонажите от "Властелинът на пръстените", както и сърцатия гигант от "Кинг Конг".

Надали ще го надмине някой и в ролята на човекоподобния Цезар, който се бори за триумфа на вида си.

Самият Съркис коментира в интервю за MTV News, че

никой не знае кога ще бъде

сложен финалът

на сагата за конфликта между маймуните и хората.

"Може да са три филма. Може да са четири. Може да са пет. Кой знае? Пътешествието ще продължи", казва Съркис.

Пред камерата срещу него в ролята на антагониста от човешкия род полковник МакКълоу влиза Уди Харелсън.

Съществена линия в сюжета заема и емоционалната връзка, която се заражда между Цезар и малкото чаровно и самотно момиче Нова, в чиято роля влиза Амиа Милър ("Не гасете светлините").

Един от най-интересните нови герои във филма е и Лоша маймуна (Bad Ape), изигран от Стийв Зан. Персонажът е избягал от зоологическата градина на Портланд и дълго време живее сам, докато не среща Цезар.

Лоша маймуна знае къде се намира важното място, което търси водача на маймуните, но се страхува да го заведе там. Всеки път обаче отвежда към епичния сблъсък за господство в света. Кой от двата вида ще тържествува, остава да видим. И как?

Почитателите на сагата добре помнят как изглежда онзи свят, в който

йерархията на видовете е подредена по различен начин

още в първия филм от 1968 г., захранен от страниците на френския писател Пиер Бул - "Планетата на маймуните". Тогава на големия екран трима астронавти попаднаха на планета, много приличаща на Земята. Там цари паралелна реалност на познатата им, в която ролите са сменени - властта е в ръцете на интелигентни маймуни, които са подчинили хората и се отнасят с тях като с животни.

Във "Войната за планетата на маймуните" участват още Джуди Гриър, Тай Олсън, Макс Лойд-Джоунс, Алекс Паунович, Сара Канинг, Тери Нотъри, Карин Конъвал, Чад Рук и други.

Премиерата на лентата е на 14 юли.