Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Социален експеримент, промиване на мозъци или нов бизнес за милиарди планират милиардерите от Силиконовата долина

Елън Мъск ни предлага: неговото червено хапче или синьото

Социален експеримент, промиване на мозъци или нов бизнес за милиарди планират милиардерите от Силиконовата долина

Социален експеримент, опит за масово промиване на мозъци или нов бизнес за милиарди стои зад сензационната хипотеза на Елън Мъск, че живеем в матрица?

Основателят на "Тесла" и SpaceX убедено твърди, че след като е проучил фактологичния материал, е стигнал до стряскащия извод: шансът да не сме в матрица е едно на милиард. Случайно или не, веднага бе подкрепен от анализаторите на Bank of America. Според тях

шансът затова

е над 50%

След като психозата вече бе създадена, се намеси и приятелят на Мъск и основател на Y-Combinator - Сал Алтман. Милиардерът на свой ред обяви, че споделя симулационната теория и че всеки един от нас е характер в нечия компютърна игра.

Всички те вече били убедили в хипотезата си и един от собствениците на Pay Pal - милиардера Питър Тийл, съобщават американските медии.

Тезата на Мъск е, че след като ние, които не сме толкова напреднали в техническо отношение, сме на път да създадем виртуална реалност - копие на истинската, следователно някой много по-напреднал вече го е направил с нас. Според Мъск програмистът може да са

напреднали цивилизации

от бъдещето или извънземна раса. Той смята, че това е много опасно и вече проучва кои учени могат да ни измъкнат от матрицата. Или да я деактивират.

Къде е уловката? Най-вероятно в новата матрица, която ни подготвят тези иноватори от Силиконовата долина. Още през март основателят на Tesla обяви, че създава нова компания Neuralink, която чрез импланти

ще свърже човешкия мозък с компютър Първата задача е да се разработи интерфейс, който да улесни светкавичния пренос на данни от машината към мозъка и обратно.

Приятелят на Мъск Сам Алтман го подкрепи. Докато обясняваше какъв е най-добрият изход от матрицата, заяви, че това е вариантът, при който мозъкът ще се слее с компютъра. Целта е хората

да подчинят изкуствения интелект,

а не той тях.

Google също отдавна развиват това направление. Дори технологичният им директор Рей Курцвейл пие по стотина хапчета на ден, за да поддържа тялото си в идеално здраве. Целта му е да дочака пълното сливане между човешкия мозък и компютъра.

По всичко личи, че ако милиардерите от Силиконовата долина направят това, ще ни вкарат точно както Нео в някаква матрица, създадена от тях.

Алтман и Мъск обаче не казват защо смятат, че с влизането ни в нея ще ни изкарат от опасната виртуална реалност, създадена от някой друг.

Ако тези разсъждения бъдат продължени, ще излезе, че целите зад атрактивната теория са най-малко две. Първата е, че това е социален експеримент. Той трябва

да тества реакциите

в света по въпроса за мозъка-компютър, който ще ни пренася в различни виртуални реалности, създадени от Мъск и приятелите му от Силиконовата долина. Втората е, че това е бизнес проект за милиарди, който отсега създава очакването за предстоящия приятен живот в матрицата.

Интересно как ще се отрази тази теория на по-лесно манипулируемите, като се има предвид, че

под 20% от хората искат и могат да мислят самостоятелно

При това без да се влияят от манипулации и авторитети, какъвто безспорно е Мъск. Въпросът е какво ще правят останалите 80%? Какво ще стане, ако част от тях повярват, че са програмирани, че нищо не зависи от тях и всичко е предопределено?

"Питам се какво ще спре някои да започнат да убиват, да се държат като в компютърни игри, да правят редица ужасяващи неща, знаейки, че всичко е наужким и че не носят отговорност", коментира пред "168 часа" психологът Моника Балаян.

Един от най-известните изследователи на мозъка - шефът на Лабораторията по когнитивни изследвания в Санкт-Петербургския университет проф. Татяна Черниговска, също би тревога. Тя смята, че

смесването на реалност и виртуална реалност е много опасно

Според нея е важно да започнат сериозни дискусии по света с психиатри и философи.

"Ако човек започне да разсъждава дали е кукла на конци на извънземни, има опасност да навлезе в едни доста опасни за психиката състояния", смята Балаян.

Големият въпрос е има ли все пак някакви доказателства, че живеем в матрица и има ли основания Мъск да ни плаши?

Пръв Платон заявява, че това, което виждаме, не е реалността. Питагор също развива съвременната идея за матрицата. Той е убеден, че единствено числата са обективната реалност, защото очертават всичко и са границите на самите неща. Че има едно свръхчисло 1, с което се изразяват всички останали и което по-късно поставя началото на двоичния код в програмирането.

Биологията също дава своя принос чрез руския учен Иван Павлов през 1927 г. С теорията си за условните рефлекси той опитва да докаже, че

всички реакции могат да се програмират

и моделират в зависимост от желанието на експериментатора.

"Не го понасям и него, и всички бихейвиористи, които поставят хората в прости схеми - негодува проф. Черниговска. - "Ако правилно направиш това, получаваш бонбон, ако не - получаваш ток." Първи от това се възползваха болшевиките."

19 години по-късно, през 1946 г. гениалният американски математик, един от създателите на изчислителните машини и на атомната бомба - Джон фон Ньойман, излиза с цялостна теория. На Първата кибернетична конференция той обявява, че

човекът е един ефективно организиран природен автомат,

който се поддава на линейно и математическо програмиране. Тезата му е, че ако му се подават разнопосочни информации от различни места, човек може така да бъде объркан, че поведението му да се моделира според желания от експериментатора начин.

Което в днешно време чудесно се експлоатира от всякакви бизнес лобита и политически кръгове в цял свят, използвайки социалните мрежи. Благодарение на такива манипулации започват протести, някои прерастват в революции, манипулират се огромни маси хора на религиозна основа, започват се войни под измислени претексти. Издигат се за лидери кукли на конци, като британския премиер Тони Блеър, който с лъжа започна войната в Ирак, коствала живота на стотици хиляди невинни. В отговор ИДИЛ създаде своя виртуална реалност, програмирайки мозъците на аутсайдери из цяла Европа, с което ги превърна от обикновени хора в гетото, в кръвожадни убийци. Сега сме свидетели на зараждаща се нова манипулация, която трансформира националисти от западните общества в бели терористи. В хора, които отмъщават на невинни мюсюлмани.

Многомилиардната индустрия на духовните учения и гурувци също умело програмира съзнанието. Вече има цели поколения, убедени, че целите се постигат само ако замечтано медитираш върху тях. Тотално пренебрегвайки необходимостта от труд и действие. Според психолози именно тези теории водят до най-големите разочарования и психози.

Какъв е заветът на гения Алберт Айнщайн, четете в хартиеното издание.

Елън Мъск зарибява човечеството за новата матрица, която ще го изкара от старата.
Елън Мъск зарибява човечеството за новата матрица, която ще го изкара от старата.