Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никога не е имало, предполагам, в целия свят, в цялата история на войната, такава възможност за младостта...

Тези млади мъже, излизащи всяка сутрин да отбраняват родната си земя и всичко, за което се застъпваме, държащи в ръцете си тези инструменти с колосална и разбиваща сила, за които може да се каже:

"Всяка утрин носи благороден шанс и всеки шанс носи благороден рицар",

заслужават нашата признателност, както и всички смели мъже, които по толкова много начини и в толкова много случаи са готови и продължават да бъдат готови да дадат живот и всичко за родината си. (Откъс от речта "Ще се бием на бреговете" на Уинстън Чърчил, произнесена в Камарата на общините, Уестминстър, 4 юни 1940 г.)

Втората световна война е в разгара си. Британски, френски и канадски войски са отрязани от германците по време на битката при град Дюнкерк, разположен на брега на Северно море във Франция. В щабквартирата на Британските военноморски сили под Дувърския замък в стаята с динамото, което осигурява електричеството на сградата, вицеадмирал Бертрам Рамзи планира евакуацията на съюзническите войски от бреговете и пристанището на Дюнкерк. Пак оттам той непрекъснато информира премиера Уинстън Чърчил за хода на спасителната мисия на повече от 300 000 войници, която се провежда между 26 май и 4 юни 1940 г. Кодовото й название е Операция Динамо.

Това "чудо на избавлението" вдъхновява големия режисьор Кристофър Нолан да скочи от безбрежните простори на свръхестественото и научната фантастика в изобилното и въздействащо историческо минало на човечеството, за да заснеме първия си филм на военна тематика.

Мащабната продукция "Дюнкерк"(Dunkirk) ще бъде разпространявана в IMAX салоните и на 70 мм копия - същия широкоформатен похват, с който Тарантино вече ни поднесе "Омразната осморка".

Нолан заяви, че за първи път за тази продукция е имало възможност да бъде използван максимално ефектът на IMAX камерите, с които са снимали дори в самолетните кабини.

"Това е една епохална история. История за оцеляването. Врагът притиска британците на един плаж, от който няма как да избягат. Искам зрителите да са част от тази история - да присъстват на този плаж,

да летят над плажа, да тичат с войниците...",

признава режисьорът, който е и сценарист на лентата.

Естествено, Нолан е и продуцент заедно със съпругата си Ема Томас, с която още преди няколко хитови заглавия откриха творческата химия помежду си. Нежната половинка на визионера участва и в разработката на сюжета.

Въздействащият музикален бекграунд е дело на носителя на "Оскар" Ханс Цимер, който неслучайно е обявен за един от стоте живи музикални гении от вестник "Дейли телеграф". Германският композитор и британският режисьор също отдавна са изпитали успешната колаборация помежду си още с холивудските ленти "Черния рицар", "Мементо" и "Интерстелар".

Сред доверените професионалисти, на които залага Нолан и този път, е и холандско-шведският оператор Хойт ван Хойтема, който отново е зад камерата, след като впечатли с работата си по "Интерстелар".

Актьорският каст пък блести със звездното присъствие пред камерата на носителя на "Оскар" Марк Райлънс, Том Харди и Кенет Брана. Редом до тях в една от главните роли влиза неизвестният дебютант Фион Уайтхед, а на големия екран за първи път изгрява и 22-годишният британски певец Хари Стайлс, сформирал поп група One Direction.

Въвеждането в сюжета на историческия екшън започва с директно хвърляне на зрителя в капана. Момента, в който хиляди търпят поражение и са притиснати до морската линия от немската военна машина. Единственото спасение е бягството - организирано като най-мащабното отстъпление във военната история. Първия ден са евакуирани само 7010 души. До деветия ден 338 226 войници (198 229 британски и 139 997 френски) са спасени от

"чудото на малките кораби" -

набързо събрана флота от 850 плавателни съда - търговски, рибарски и развлекателни. Най-малка сред тях е 4,5-метровата рибарска лодка Tamzine.

Уинстън Чърчил нарича събитията

"колосално военно бедствие",

защото изглеждало, че "целият корен и сърцевина, и мозък на Британската армия" ще загине или ще бъде пленен. Спасението им е приветствано като чудо от него, защото, макар и в бягство, войниците си спечелват живот, за да се изправят отново в битка в друг ден, тъй като войната тепърва предстои.

Ще продължим до края, ще се бием във Франция, ще се бием в моретата и океаните, ще се бием с растяща увереност и растяща сила във въздуха, ще отбраняваме нашия остров каквато и да бъде цената... никога няма да се предадем и дори ако - което не вярвам и за миг - този остров или голяма част от него би била покорена и гладуваща, тогава нашата империя отвъд моретата, въоръжена и охранявана от Британския флот, би продължила борбата, докато в Божието време Новият свят с цялата си сила и мощ настъпи за спасението и освобождението на стария. (Откъс от речта "Ще се бием на бреговете")

Премиерата на "Дюнкерк" е на 21 юли.