Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МОЛБА: Въпреки опасенията на Живков, че Симеон застрашава социалистическата държава, той прибягвал до услугите му.
МОЛБА: Въпреки опасенията на Живков, че Симеон застрашава социалистическата държава, той прибягвал до услугите му.

Дипломатите ни били безпомощни пред няколко външнополитически проблема, които Сакскобургготски решил

Царят е провел няколко секретни мисии по молба на Тодор Живков по време на социализма. По линия на Външно министерство той е бил помолен да се намеси, когато държавата е била изправена пред неразрешими дипломатически проблеми.

“Аз също знам за това по неофициални канали и съм го чувал неколкократно – заяви пред "168 часа" бившият премиер Огнян Герджиков. - Доколкото знам, намесата му е била необходима в сферата на външната политика.”

Думите му потвърди и ректорът на Университета по информационни технологии проф. Стоян Денчев.

"Знам, че е било важно за държавата и той се е намесил, за да реши конкретни външнополитически проблеми", заяви той.

Като шеф на охраната на Живков Румен Ралчев също каза, че знае за какво става дума, но че има други хора, които трябва да говорят по този въпрос.

"168 часа" опита да се свърже с ген. Любен Гоцев, който е дългогодишен зам.-министър на Външно по време на социализма. Именно той бе и сред хората, които

поканиха Сакскобургготски да се върне в България

За съжаление Гоцев не отговори до редакционното приключване на броя.

Според запознати става дума за въпроси, които са представлявали огромен проблем за дипломатите на Тодор Живков и от голям интерес за България.

Тогавашната власт се е обърнала към царя, тъй като е била наясно с връзките му с аристократичните родове в Европа. Както и с изключително близкия му контакт с испанското кралско семейство.

"Трябваше да сме луди по време на социализма

да не поддържаме контакт с него,

колко явни са били те, е друг въпрос”, заяви пред „168 часа” човек от обкръжението на Тодор Живков. Той е категоричен, че той и царят не са се срещали, но по дипломатически канали са поддържали връзка. Именно в резултат на това на няколко пъти намесата на царя е била решаваща.

Разбира се, това не е пречело на Държавна сигурност постоянно да го наблюдава, защото е считала, че Сакскобургготски в един момент може да стане заплаха за социалистическата държава. Знае се, че е имало оперативно дело, в което са отразявани всички контакти на царя с представители на българската емиграция. След което тези хора са били следени и подслушвани поне за период от една година.

Със сигурност ДС

никога не се е опитвала да

привлече царя

за сътрудник

“Сакскобургготски винаги е бил прекалено висока топка, дори и през ум не ни е хрумвало да се опитаме да го вербуваме. Представете си какъв международен скандал би станало, а и това би сложило край на контакта ни с него”, коментира близък до службите тогава.