Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПОКАНА: Официален домакин на царя в Брюксел е председателят на Европейската лиа барон Бернар Сноа и д'Опюр.
ПОКАНА: Официален домакин на царя в Брюксел е председателят на Европейската лиа барон Бернар Сноа и д'Опюр.

В Брюксел основателите на Европейския съюз ще почетат

наследникът на Савоите, Бурбоните, Сакскобургготите и Романови

Европейската лига за икономическо сътрудничество, създала групата "Билдерберг", кани царя в Брюксел на 1 юли, за да отпразнуват 80-годишнината му, научи "168 часа".

"Лигата още от 40-те години на миналия век представлява най-влиятелните династични кръгове на западноевропейската аристокрация и финансово-икономически структури, които са сред основателите на Европейския съюз и Европейската икономическа общност - коментира пред "168 часа" бившият зам.-министър на туризма и шеф на Европейския институт за стратегически анализи Бранимир Ботев. - Фактът, че именно те го поканиха, а

българската държава

не направи нищо,

ни показва два подхода към едно и също събитие, върху които трябва да се замислим."

Според книгата "Транснационални мрежи на регионалната интеграция: Управлението на Европа от 1945-1983 г." в лигата участват представители на кралските дворове на Белгия, Нидерландия, Великобритания, Франция и Холандия. Те още през 40-те години на миналия век заедно със силни финансови и бизнес кръгове си поставят няколко цели - да отстояват идеята за християндемократически ценности, свободна търговия и пазарно ориентиран подход. Затова основателите на Лигата създават групата на Билдербергите, а нейните шефове влизат в ръководството .

Един от тях е барон Жан Чарлз Сноа и д'Опюр, който едновременно с това години наред е и в управляващия комитет на влиятелната група. Всъщност именно той заедно с Робърт Ротшилд и Пол Хенри-Спаак подписват Споразумението от Рим през 1957 г. С него е поставено началото на Европейската икономическа общност. То си поставя за цел отпадане на митата, обща селскостопанска политика, свободно движение на хора, стоки и капитали. Всъщност

това е едно от двете най-важни споразумения,

поставили основата на ЕС.

Сега домакин на царя, като председател на Лигата, е синът на барон Жан Чарлз Сноа и д'Опюр - Бернар. Заедно с баща си той пряко е работил за европейската кауза. В началото на кариерата си оглавявал големи западни банки. Впоследствие става изпълнителен директор на Световната банка, шеф на Европейската банка за възстановяване и развитие, съветник е по финансово-икономическите в Еврокомисията, ОИСР и др.

В момента той оглавява Лигата, която има съветнически статут към Съвета на Европа, Европейската комисия и ООН. Смятана е за един от

най-влиятелните тинк-танкове в света,

отстояващи европейските ценности, както и трансатлантическото приятелство, партньорство и ценности.

На 1 юли тази група кани царя в Брюксел, за да подчертае приноса му за членството ни в ЕС. Знае се, че на тържеството в Брюксел на 1 юли ще присъстват представители на едни от най-влиятелните аристократични и финансово-икономически кръгове в Европа. Те искат да отдадат почит на последния в света коронован източноправославен монарх. В момента има наследници на царски фамилии, но те никога не са били помазани както Симеон Сакскобургготски.

"Той е уникално съчетание, тъй като е свързан с всички династични кръгове в Европа", твърди Бранимир Ботев. По линия на Сакскобургготите Симеон е братовчед на белгийския крал и на британската кралица.

Свързан е и с Бурбоните чрез дъщерята на последния френски император - майка на цар Фердинанд. Има родови връзки със Савоите чрез майка си, която е дъщеря на Виктор-Емануил Савойски. От тази позиция той бе и пазител на завещанието на Савоите и дари на Ватикана плащеницата на Исус, която фамилията съхранява от столетия.

Симеон е свързан и с рода на последния руски цар Романов - сестрата на баба му е била женена за него.

"Слабоизвестен факт е, че руският цар

Николай II е кръстник

на цар Борис

и му подарява като на кръщелник златен кръст, инкрустиран с диаманти, изумруди и рубини с цветовете на българското знаме. И досега царят го пази като ценна реликва", твърди Ботев.

Интересното е, че когато бе на посещение в Москва, царските двери на храма "Василий Блажени" за първи път бяха отворени за Сакскобургготски. Путин и Медведев винаги влизат през вратата за обикновени посетители.

НАЧАЛО: През 1954 г. Европейската лига основава групата Билдерберг, а три години по-късно и Европейската икономическа общност.
НАЧАЛО: През 1954 г. Европейската лига основава групата Билдерберг, а три години по-късно и Европейската икономическа общност.