Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако си роден случайно като "марсианец" и Червената планета е единственият ти възможен дом, ще пожелаеш ли да се върнеш на Земята при баща си, макар за теб да няма живот там?

Такъв е големият копнеж на героя от приключенската драма "Космосът между нас" (The Space Between Us) на режисьора Питър Челсъм ("Могъщият", "Знак на съдбата").

В главната роля е Ейса Бътърфийлд, чиято звезда изгря ярко с

уникалния шанс едва 13-годишен да играе

във филм на гениалния Мартин Скорсезе

като основния персонаж в номинираната за три статуетки "Оскар" лента "Изобретението на Хюго". Малкият тогава артист се снима редом до Джъд Лоу и Бен Кингсли, а след това застава пред камерата заедно с Харисън Форд и Виола Дейвис отново в главната роля за "Играта на Ендър" по едноименния роман на Орсън Кард.

Разбира се, това не са единствените му изяви в актьорската професия, но пък са най-съществените. Засега. Вече порасналият актьор, макар и още само на 19 години, навярно тепърва ще се доказва.

В "Космосът между нас" неговият герой Гарднър Елиът е едно необикновено момче - първият и единствен човек, роден на Марс. По случайност.

В търсене на бъдеще в Космоса група учени и астронавти потегля на изключителна първа междупланетна мисия за колонизиране на Червената планета. По пътя към евентуалния нов дом на човечеството на борда на совалката става ясно, че чаровна дама, която е един от най-важните членове на екипажа, е бременна. Невъзможно е да бъде върната на Земята и се налага бебето да поеме първата си глътка въздух в специалната станция на Марс. За съжаление майка му умира при усложнения по време на раждането и без да сподели на когото и да било кой е бащата на сина й. Нейната смърт е оповестена като инцидент вследствие на проблем със скафандър. Това се налага, защото

съществуването на Гарднър

трябва да остане в тайна.

Създателят на колонизаторската мисия, "мозъкът" на операцията, мечтателят, който от дете копнее за живот сред звездите, решава, че е твърде опасно детето да бъде върнато на Земята. Под кожата на въпросния персонаж влиза Гари Олдман.

На пръв поглед изглежда, че основните му подбуди произлизат от опасността от провал на мисията, но всъщност те са обвързани с още по-големия риск за живота на момчето.

Така Гарднър започва да расте на най-нетипичното за едно дете място и в едно необичайно семейство от учени, като, естествено, се превръща в много интелигентен и любопитен 16-годишен тийнейджър, какъвто го виждаме в опит да избяга от марсианското си битие.

Земята го привлича неистово. Там е баща му. Гарднър вижда лицето му на сантиментално видео, съхранено в компютъра на майка му. Вижда ги двамата в къща на брега на океана и мечтае да отиде там и да усети вълните. Съвсем очевиден е фактът, че мъжът не е неговият родител, но това става ясно към края на лентата.

На нашата планета обаче го чака

и някой друг

- чаровната и умна Тълса от Колорадо. В нейната роля влиза Брит Робъртсън ("Утреландия"). Двамата се запознават онлайн, но в епохата на технологиите пространството помежду им изобщо не им пречи да изградят приятелство и дори повече от това. "Марсианецът" обаче няма право да разкрива на Тълса къде живее всъщност и затова я заблуждава, че не може да излиза от вкъщи, тъй като има рядко заболяване.

Смелото момче успява да убеди астронавката, която го отглежда като свой син в Космоса, да му помогне да получи разрешение за връщане в дома на човечеството.

Скоро след като Гарднър усеща вятъра в косите си, става ясно, че

физически няма да издържи на земната атмосфера.

Трябва да се върне на Марс, където единствено има живот за него. Той обаче не мисли така и избягва от настойниците си, открива Тълса и двамата заедно се отправят на пътешествие към отговора на въпроса кой е. По пътя синеокият "чужденец" вижда и усеща много чудеса, за които само е чел и си е фантазирал, и накрая разбира кое е любимото му нещо на Земята... Любовта в лицето на красивото момиче, което до края не вярва, че нейното гадже наистина е паднало от Марс.

На брега на морето Гарднър открива своя чичо и разбира, че

през цялото време е бягал от баща си.

В крайна сметка момчето, родено на Марс, се завръща отново там, но вече е открило себе си... Тълса също започва да се подготвя, за да поеме един ден по пътя, който ще я отведе до нейното любимо нещо далеч от Земята.

Лентата не е лишена от клишета и романтични акорди, но именно те служат на идеята за търсенето, което често сменя посоката и те води до различни кътчета на Вселената, за да разбереш, че няма значение къде си, а с кого си.

Сценарият е дело на Алън Лоуб, който е и автор на историята заедно с Ричард Бартън Луис и Стюарт Счил.

Във филма участват още Карла Гуджино, Б. Д. Уонг, Джанет Монтгомъри, Джени Габриел и др.

Премиерата на "Космосът между нас" в България е на 7 юли.