Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Клишето в телевизионното отразяване на избори повеляваше изборното студио да има двама водещи – мъж и жена, към които имаше само две изисквания – да са общо-взето млади и да са общо-взето познати на зрителите.

Според Братоев най-подходящи за тази роля в Картаново TV бяха съпругата му и спортният репортер Куртев. Общото между двамата беше, че хабер си нямат от политика. Но то не беше и нужно. “Да не би пък зрителите да разбират нещо от политика”, мислеше си Братоев. Важното е да са готини, да имат самочувствие, да могат да приказват дълго време безсмислици, без да млъкват, и да не им пука, че ще се изложат. Пък събеседниците им ще свършат останалата работа.

Изборното студио започна точно в 19.00. Прозвучаха началните акорди от “Рапсодия Вардар”, а на екрана върху разлюляно българско знаме се появи надписът “Картаново избира кмет”, след което в ефир грейнаха свежите физиономии на Мичето Братоева и Митко Куртев. Не седяха на столове, а бяха прави. Такова беше нареждането на Братоев. Шефът на телевизията вярваше, че когато водещите са прави, това създава много повече драматургично напрежение.

Куртев бе със сив костюм и вратовръзка, която очевидно го притесняваше. Не бе свикнал да носи нещо различно от анцуг. Мичето беше със строга черна рокля и дискретен вечерен грим.

– Добър вечер, уважаеми зрители! Днес Картаново избира новия си кмет. Аз съм Мария Братоева и заедно с колегата ми Димитър Куртев ще бъдем заедно в драматичната нощ на местните избори.

– Добър вечер и от мен – строго каза Митко. – Кой ще бъде на власт в Картаново през следващите 4 години? Това е въпросът, чийто отговор всички ние очакваме със затаен дъх. 11 кандидати се явиха на първи тур, от тях до балотаж стигнаха двама – досегашният кмет господин Драгомир Николов, независим кандидат, подкрепен от гражданско сдружение “Бъдеще за Картаново” и кандидатът на управляващата партия господин Шошо Шошев. Битката между тях е изключително оспорвана и тъй като изборният ден още не е приключил, нямаме право да ви съобщим предварителни резултати.

– Това ще стане вероятно около 20 часа, а сега бързам да ви представя първите ни гости в изборното студио – социологът Аврам Илиев….

Беловласият социолог кимна мрачно.

– Вторият гост в нашето студио е представител на интелигенцията – това е директорът на картановския театър – актьорът Александър Пачинов…

Пачинов кимна. Беше пиян от сутринта. Спуканите капиляри по лицето му подсказваха, че е човек без никакви обществени вълнения, освен екзистенциалния въпрос кой ще го почерпи една водка.

– И нашата колежка от “Гурме Картаново” – госпожа Минка Футекова. С нея ще търсим нестандартния поглед върху изборите. Изборите като кулинария…. Удачна ли е подобна аналогия, госпожо Футекова?

– Защо не! – каза ведро леля Минка, която се чудеше къде да си дене ръцете. Беше свикнала постоянно да са заети с плетки за внуците, но водещите категорично й бяха забранили да плете в ефир, за да не омаловажава сериозността на ситуацията.

– Да започнем с тежката дума на социолозите – патетично каза Митко Куртев. – Господин Илиев, вашата социологическа агенция преди седмица даде категорична преднина от 17 процента за кандидата на управляващата партия – господин Шошев. Потвърждават ли се прогнозите ви, или да очакваме някаква изненада?

Илиев беше доста притеснен. Беше пребледнял и не вдигаше поглед от телефона си, на който очевидно получаваше информация за изборните резултати.

– Това, с което разполагаме към момента като данни от екзитпола, показва две категорични неща. Първо – имаме изключително висока избирателна активност – около 62 процента. И второ -виждаме едно скъсяване на дистанцията от страна на досегашния кмет. Разликата от 17 процента, за която говорих преди седмица, сега е в рамките на процент – процент и половина. Така че е много рано да кажем кой ще е новият кмет.

– Процент- процент и половина в полза на кого? – попита Мичето.

– Рано е да се каже. Това, което виждам от данните на екзитпола е, че има такава разлика. Но в полза на кого, ще мога да ви кажа след около два часа, когато получа данните от паралелното преброяване.

– Как си обяснявате това разминаване от прогнозните ви данни преди седмица? – натисна го и Куртев. – 17 процента са си сериозна разлика…

– Много е просто – почна да се оправдава Илиев. – Това е скритият вот. Хората просто не си казват за кого ще гласуват. Или лъжат.

Мичето усети, че разговорът става тягостен и професионалният й усет й подсказа, че сега е моментът да го разведри.

– Да попитаме и представителя на интелигенцията – господин Александър Пачинов. Господин Пачинов, вие гласувахте ли?

– За кого? – стресна се шефът на театъра.

– Нямате право да кажете за кого, докато не приклюби изборният ден. Питам ви само гласувахте ли?

– Кога?

– Днес.

– Гласувах. Гласувах за…

– Не, не казвайте за кого сте гласувал – скара му се припряно Мичето. – Изборният ден още не е приключил и ако кажете, ще нарушим закона.

– Е за кво сте ме поканили тогава? – заяде се Пачинов. Питате ме дали съм гласувал, а после ми викате да не казвам…

– Такъв е законът, господин Пачинов – овладя ситуацията Куртев. – Нямате право да казвате за кого сте гласували преди да е приключил изборният ден.

– А вие гласувахте ли? – изфъфли Пачинов.

– Да – казаха в един глас Мичето и Куртев.

– За кого?

– Господин Пачинов, все още нямаме право да говорим за тези неща – майчински започна да го успокоява Мичето – Кажете, как според вас ще се отразят резултатите от изборите върху културата?

– Кои резултати?

– Евентуалните резултати, които все още не можем да съобщим.

– Еми ще се отразят евентуално. Пари за култура пак няма да има, това мога да ви кажа.

– Нищо няма да се промени. Това е горчивият извод на българската интелигенция – обобщи безсмисления разговор Мичето. – Нека попитаме и нашата колежка Минка Футекова. Госпожо Футекова, ако трябва да оприличите кметските избори на някакъв кулинарен специалитет, какъв би бил той?

– Постен тюрлюгювеч – мрачно каза леля Минка.

– Оригинално! – обади се Куртев. – Предполагам, че с тази ориенталска метафора визирате агресивната намеса на ДПС в изборния процес.

– Не – разочарова го леля Минка. – Визирам, че ако разполагаш само с картофи, бамя и развалени домати, не можеш да направиш бонфиле с трюфели и пастет от гъши дроб. Готвиш с тва, което имаш.

– Казахте “бамя” – намеси се ентусиазирано Мичето. – Иска ми се да развием тази интересна метафора. Кой от кандидатите според вас е бамята на тези избори?

Леля Минка не можа да отговори, защото Куртев прекъсна кулинарната раздумка с важна информация.

– Съобщават ми, че в момента пред залата за пресконференции е пристигнал кандидатът на управляващата партия господин Шошо Шошев. Там е нашата колежка Катя Спирова. Нека видим какви са първите думи на господин Шошев.

Камерата показа мръсната градинка пред общината. Около оголелите дървета снегът беше жълт. Местните пияници редовно опикаваха кестените пред сградата на властта, изразявайки по този начин анархистичния си бунт срещу статуквото. Шошев слезе от бял мерцедес и тръгна към сградата, заобиколен от шестима бодигардове.

Катя хукна към кандидат-кмета с микрофон в ръка.

– Честита победа, господин Шошев! – изписка възторжено звездата от семинара в Ниш.

– Благодаря – каза гордо Каратиста.

– Според предварителните данни на социолозите, вие печелите убедително изборите. Какви ще са първите ви действия на кметския пост?

– Първите ми действия ще са да ревизирам безобразията на предишната власт. Знаете, че по времето на кмета Николов са харчени милиони левове държавни пари. А хората не живеят по-добре. Трябва да стане ясно за какво са харчени всички тия милиони.

– Как ще промените тази порочна практика?

– Мен ли ме питате? – ядоса се Шошо Каратиста. – Питайте онези, които са харчили парите ви!

Шошев бутна микрофона на Спирова и хлътна в тъмната сграда.

– Видяхте първото изявление на вероятния нов кмет – напрегнато каза Мичето. – Първи коментари от гостите в нашето студио. Господин Илиев?

Социологът говореше по джиесем, но го остави, за да отговори на питането на медиите.

– От информацията, която получавам, мога да кажа само, че ситуацията е изключително динамична. Разликата от процент – процент и половина се топи и в момента е в рамките на половин процент.

– Господин Илиев, доколко можем да се доверим на социологическите проучвания? Спомням си, че навремето вие прогнозирахте, че Царя няма да прескочи четирипроцентовата бариера, пък той би всички и взе 50 процента… – заяде го Куртев.

– Вижте, социологията не мери резултати от избори. Тя мери обществени нагласи. Обществените нагласи тогава са били такива, но изборите са дали други резултати. В това няма нищо смущаващо.

На Мичето вече й се пикаеше зверски. Циститът я мъчеше от години, но в този момент не можеше и да си помисли да напусне изборното студио. “Ако се наложи, ще се напишкам, но ще бъда професионалист докрай”, мислеше си водещата.

– Господин Пачинов – обади се Куртев – Като актьор, как ще коментирате първите думи на претендента за кмет, господин Шошев? Убедителен ли беше в ролята си?

– Кой?

– Господин Шошев.

– Кога?

– Току-що. В първото си изявление след изборите, ексклузивно за Картаново TV.

– Какъв беше въпросът ви? – опита се да се съсредоточи директорът на театъра.

– Благодаря ви за участието, господин Пачинов. Въпрос и към вас, госпожо Футекова – намеси се изнервена от все по-набъбващия си пикочен мехур Мичето. – Добре ли е сготвил според вас политическата си гозба господин Шошев?

– Не сме му опитали още манджата – мъдро каза леля Минка. – Засега всичко, което сме чули, са само голи рецепти.

– Политиката като кулинария! Какво още са ни сготвили кандидатите за кметския пост, ще разберем веднага след рекламите – обяви нервно Мичето и хукна към тоалетната.

Рекламната пауза беше само минута и половина и още докато забърсваше с тоалетна хартия путката си, Мичето чу че рекламите са свършили и вече звучи музиката от заставката на изборното предаване. Рязко вдигна прашките си и хукна към студиото. Много мразеше да закъснява.

Когато Мичето влезе, Куртев вече обявяваше, че изборният ден е приключил и прикани социолога Аврам Илиев да даде първите прогнозни резултати.

– Имаме изключително непредвидима ситуация – заяви тревожно Илиев. – Шошев води с 51.2 на 49.8. Това е една много крехка преднина. Резултат, който може и да бъде обърнат в близките часове, когато ще получим данните от обработените протоколи.

Камерата подаде Мичето. Изпикана, изглеждаше далеч по-ведра и спокойна.

– В студиото вече имаме нов гост – обяви весело облекчената водеща. – Това е фолкпевицата Чобана. Здравей, Чобана, гласува ли днес?

– Разбира се, че гласувах – изчурулика перхидролената звезда. Беше кацнала върху стола, на който допреди малко седеше директорът на театъра Пачинов. Очевидно замисълът на изборното студио бе да замества едни творци с други творци, но да поддържа постоянна квота от 33 процента присъствие на художествено-творческата интелигенция.

– От районната избирателна комисия обявиха, че изборният ден вече е приключил, така че можеш спокойно да кажеш за кого си гласувала – насърчи я Куртев.

– Гласувах за господин Шошев, който дефакто е един много щедър човек. На много хора е помогнал. И най-вече на хора на изкуството. Не говоря за мен. Аз нямам нужда някой да ми помага. Но дефакто е помагал на мои колеги и колежки.

“Ясно. Разпрал й е гъза от ебане”, помисли си Куртев. Тази мисъл го изпълни с жестока класова омраза към Шошев. Социалният статус на Куртев не му позволяваше дори да си помисли да наебе фолкпевица. А некви скапани местни олигарси като Шошев ги шибаха постоянно.

“И аз можех да съм олигарх”, мислеше си Куртев. “Ма съм прекалено морален, за да си го позволя”.

– Госпожо Футекова – обърна се Мичето към леля Минка. – с какви кулинарни изкушения бихте сравнили двамата кандидати?

– Кметът Николов ми прилича на мусака. Има хубава плънка и приятна заливка. А Шошев е като вратна пържола.

– Изключително оригинални сравнения – усмихна се Мичето. А сега нека включим и нашите зрители с мнения и коментари относно изборите. Слушаме ви!

На телефона беше почитателят на Калина Драганова. По традиция беше мъртво пиян.

– Ало?

– Да, господине, кажете.

– Къде е Калинчето, бе?

– Няма я – сряза го Куртев. – Имате ли да кажете нещо за изборите?

– Имам. Начи, за мен нема значение кой ше бъде избран за кмет. Важното е, че некой ден сто на сто ше пием кафе с Калинчето, убеден съм.

Редакторът на предаването прекъсна връзката с пияния зрител. В студиото настъпи лек смут.

– Току-що ми съобщиха окончателните данни от паралелното преброяване – обяви мрачно социологът Аврам Илиев. – Досегашният кмет Николов печели изборите с 53 на 47 процента.

(откъс от романа „Уважаеми зрители“)