Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дали преференциите да не важат и за Лидл?

Ако ви дразни, че все ГЕРБ печели изборите - правете като него, уважаеми другопартийци. Ето на - само ГЕРБ уважи волята на народа и след Гергьовден внесе законопроект за мажоритарен вот в 2 тура и за орязване на партийните субсидии до 1 лев на глас.

Ама можело да е лицемерие, популизъм, волунтаризъм и какво ли не. Може. Ама е факт. И факт е, че другите партии веднага след референдума се обърнаха със задник към населението и издават някакви си вътрешнопартийни звуци на несъгласие.

Докато ни приемате, ни предавате, бат Бойко винаги ще ви бие. И е жалко според мен, защото България има нужда от по-лява политика. Какво обаче да се прави, когато само той спазва принципа, че народът винаги е прав. Ако види, че някоя мярка поражда ропот, веднага я отменя. Ако някой министър попадне под атака, оттегля го. Ако скандалът е сериозен, направо го уволнява. Ако пък назрее недоволство и тръгнат самозапалвания – подава си оставката, след което се връща на бял кон.

Сигурно това е някакъв прийом от бойните изкуства. Много не ги разбирам, но съм чувал из холивудските екшъни, че трябва да използваш инерцията на противника и да я пренасочиш така, че неговата сила да свърши твоята работа. Ако народът замахне, не се изпречвай на удара, а го дръпни в същата посока, та да го изкараш от равновесие. Така един белобрад шаолинец учеше Ван Дам и накрая той отнесе блондинката.

Но аз съм песимист и не ми се вярва, че този закон ще мине през този парламент. Засега само ГЕРБ стои зад него, но поне половината му депутати скърцат със зъби, не им се явява пред избирателя по долни гащи.

Човешко е, никой не иска да рискува кюфтето. Само че вижте как ще се развият нещата – щом мнозинството отхвърли мажоритарния вот и мизерните субсидии, веднага дава в ръцете на Бойко Борисов мощно оръжие, с което той ще бие по главата своите противници до края на света.

Народът поиска - аз го дадох, ще каже той. Обаче те ви го отнеха. Те отказаха да чуят вашия глас, защото са родени със сребърна лъжица и къпани в златен леген. Те ни мислят за идиоти, защото ние сме копали картофите, яли сме филии с мас, докато те са нагъвали черен хайвер още през биберона и затова днес трябва да мислят и решават вместо нас с вас. Те нас не ни признават за суверен. Аз вече казах, че съм прост като вас и затова приемам, че глас народен – глас Божи. Айде сега гласувайте пак за тия юнаци, та да фалират още една банка…

Така ще говори Бойко Борисов и ще е прав. Да откажеш да чуеш такъв гръмогласен референдум, означава, че си абсолютен пън. А щом си пън, ставаш само за кютюк. Докато политиката иска да си гъвкав като змиорка и да използваш вятъра като перка на ЕОН, а не да наказваш роптаенето със спиране на водата.

При Тодор Живков така спираха топлата вода за по цял месец през лятото и народът пак беше доволен, защото нямаше истински избори, но пък фиктивните избори бяха мажоритарни. По-добре да не гласуваш мажоритарно, отколкото да гласуваш, но пропорционално.

Но сигурно другите партии няма да стоят като пънове, а ще предложат други, много по-гениални варианти на системата. БСП вероятно ще извади от чекмеджето “немската система”, която е много по-мъдра и прекрасна, само че никой не я разбира.

Досега не съм чул някой политик да я обясни правилно. Защо да получават мигрена?

Математическият професор Михаил Константинов ги е успокоил, че депутатството им пак ще е гарантирано и няма да се налага да рискуват кюфтето.

Да, и немската, и гръцката, и белгийската система все гарантират мандата точно на тези, когото населението мечтае да изпрати в заслужен отдих. За тия люде мандатът е ленно владение, някой го е наследил от тате, друг си го е платил с честно задигнати пари, а трети с кръв го е получил и без кръв няма да го даде.

БСП ще предложи системата Зигфрид, но и тя няма да мине, защото веднага ще се внесат поне 100 корекции. Например броят на мажоритарните мандати да не е 120, както би трябвало, ако се учим от Германия, а само 60. Или защо да са 60, не е ли по-добре да са 20? И 2 стигат.

Вместо това по-добре да засилим преференциите, само че да не важат за класирането на първите трима в листата. Ако четвъртият не влиза, преференциите да не се губят, а да му се броят за общински съветник или поне за намаление при пазаруване в Лидл.

Да, чувал съм и такива идеи по обществените дискусии. Там нарочно пускат светли глави, които снощи са сънували най-добрата система и бързат да я споделят с обществото.

Трябва да има и по-луди от експертите, та експертите да блестят на техния фон с мъдростта си. Не бих нарекъл тези дискусии циркове, защото циркът е изкуство, което се учи от ранно детство, докато "експертизата” се отучва цял живот и на оня свят...

Но циркът пак ще вкара вода в мелницата на Бат Бойко, защото той в дискусии не участва и системи не изобретява, а пробива мъглата с най-простите думи – щом народът го поиска, аз го дадох. Аз го дадох, но ония ви го откраднаха. Ха гласувайте пак за тях, та да закрият магистралата…

И пак ще печели избори. Омръзна ми вече да го гледам как все прави тези патриотични коалиции. Хващам се на бас, че още преди лятната ваканция групата на ГЕРБ ще се подсили с поне 5 отцепници.

До края на годината цялата група на Марешки може да избере свободата. Нали си спомняте как при първия мандат на Борисов една цяла парламентарна група изчезна яко дим? Кой знае, може би е по-добре законът за мажоритарния вот да се гласува чак догодина, когато около групата на ГЕРБ ще се присламчат още поне 20-30-ина, които ще гласуват примерно и прилежно, тъй като и без това повече няма да видят парламент.

И накрая пак да напомня, че само мажоритарните избори са избори. Пропорционалните не са избори, а шашма. Никого не избирате, а ви ги назначават отгоре. Този рефрен според мен е поне 10 пъти по-важен от другия, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Така е, да правиш суверена на идиот, е поне 10 пъти по-голямо престъпление.