Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От къде на къде пиари ще се борят с измишльотините?

Ако има нещо по-опасно от фалшивите новини (фейк нюз), то е борбата с тях. Чистите измишльотини поне са скандални и забавни, докато техните врагове лъжат приспивателно. Обикновено декламират новите опорни точки, създадени далече, далече от някой отегчен бюрократ в чужбина.

Сега брюкселската бюрокрация е подела една вяла кампания срещу фалшивите новини, тъй като се уплаши, че взе да омръзва на народите. И понеже брюкселската бюрокрация явно пак е захранила грантоедната общност с опорни точки, баш на 3 май - ден на свободата на словото, телевизиите поканиха по екраните си едни пиарки. А пиарките се заеха да ни обясняват колко лошо нещо са тези ужасни фалшиви новини и как трябва да се борим с тях. Добре, но как да се борим? Ами трябвало да се приемат закони...

Пак закони, пак забрани. На бюрократа нищо друго не може да му мине през главата. В този преход видях вече поне 10 опита да се пробута закон за печата, който да разрешава на чиновника да цензурира вестниците. Последният опит излезе от президентския кабинет преди около 2 години. Плевнелиев е толерантен човек, но го нахъси неговата пиарка.

И без това България се е смъкнала до африканското 109-о място по свободата на словото, а тези строги господарки пак предлагат да се въведе цензура, този път срещу фейк новините, което ще рече срещу всички неудобни за властта новини.

Все това им раждат главите. Водещите са симпатични хора и затова ще ги открехна, че техните гостенки, така наречените “пиарки”, са точно обратното на истинските журналисти. Защо все такива канят да се борят срещу фейковете? Все едно да каниш джебчия да те учи да не крадеш.

Работата на пиара е именно да създава фалшиви новини, за това му плащат. Плащат му да лъска фасадата я на някой министър, я на партия, я на мафиот.

Пиарът е производител на пластмасова реалност. Последната книга, която прочетох от един световен майстор в тази професия, се казва “Истината е: Аз лъжа” от Райън Холидей, има я на български. Четете и се учете що е то пиар и какво е отношението му към истината. Издевателство и изнасилване.

Освен пиарките телевизиите поканиха по случай деня на свободното слово и някои култови семаджийки - чиновничките от органа на цензурата. Признавам, те не цензурират, а регулират. Обаче как да регулираш, без да цензурираш? В този ден на семаджийките отиваше да бъдат невидими, все пак е ден на свободното слово.

За регулиращата прослойка по принцип истината е фалшива новина. Те са сложени там от властта, защото я гледат в очите. Преди много години писах, че когато журналистът е обърнат с лице към властта, значи е със задник към читателя. Тези части доста наедряха и направо затулват и парламент, и правителство.

Пиарът винаги си има свое невероятно обяснение защо Земята се върти. Гледах две от тях, не искам да им пиша имената. Те съвсем сериозно обясниха от екрана, че фалшивите новини вече застрашавали съдбата на света. И защо? Защото миналата година чрез фалшивите новини били сторени две огромни световни поразии - референдумът във Великобритания и изборът на Тръмп в САЩ.

Това ми напомня на онази девойка, която обяснява на тате и мама, че сигурно е забременяла от водата в плувния басейн. Обаче тате и мама си позволили да се усъмнят.

Брекзитът – отроче на палава фейк нюз? Всички централни британски медии, всички сериозни британски политици и техните партии от сутрин до вечер лъгаха населението, че Брекзитът ще е небивала катастрофа, че Кралството ще бъде ударено от цунами, земетресение и ядрена експлозия, а оцелелите ще ги отмъкне Торбалан. Обама също дойде да удари едно рамо. Обаче на, населението се оказа на друг акъл. Какво са виновни тук жалките фалшиви новини?

Скъпи дами пиарки, референдумът на Острова бе резултат от много сериозен обрат в нагласите на хората, който се корени дълбоко в икономиката, политиката, социалните отношения, да не говорим за историята. Една епоха приключва, започва друга. Това е причината за Брекзита, не я обиждайте с вашите фейк нюз.

Или да вземем победата на Тръмп, когото аз ни най-малкото не одобрявам. Обаче и той е вестител на нова историческа епоха, а не изтърсаче на фейка.

А и как да излъже толкова хора, когато всички големи американски вестници и всички големи ефирни телевизии са му обявили тотална война? Това е все едно Давид срещу Голиат. Няма по-опровергаван политик в цялата човешка история. И въпреки това той победи.

Той победи не заради фалшивите новини, а защото работническата класа на САЩ е разочарована от политическата върхушка, от Демократическата партия и в частност - от династията “Клинтън”.

Докато Тръмп постоянно дрънкаше измишльотини на дребно и правеше гаф след гаф, Хилари лъжеше сериозно и на едро. Сринаха я не фалшиви новини, а доказани истини – скандалите с нейните имейли и разкритията на Уикилийкс, съмнителните дела на фондацията “Клинтън”. Тях никой не ги опроверга. Трябва да си пълен политически далтонист, за да твърдиш, че Хилари е жертва на фалшиви новини.

Та по случай 3 май, деня на свободното слово, телевизионните пиарки се опитаха да внушат на населението, че живеем в някакъв небивал и ужасен информационен ад.

А не ви ли се струва, че е тъкмо обратното – че точно сега живеем информационен рай?

Никога човечеството и българите в частност не са разполагали с такова невероятно богатство от информация, забавление, развлечение и знания, и то напълно безплатно, достъпно с няколко клика на мишката. Днес всеки може да чете статии в “Ню Йорк таймс”, “Вашингтон пост”, “Новая газета”, “Фигаро”, “Монд” и още хиляди други известни издания, без да се абонира. Може да гледа десетки световни телевизии. Кога сме имали толкова много?

Ако големите медии нещо премълчат – истината се промъква през интернет. Бюрокрациите са в паника, че вече нищо не могат да скрият.

И започват една мижава битка с отпушения бент на истината. Фалшивите новини могат да се победят само по един начин – чрез истинските новини. Медиите по света точно това и правят, без да има нужда от специални инициативи, проекти и работни групи. Впрочем в. “24 часа” от години поддържа рубриката “Истина или лъжа”, в която проверява някои от по-развинтените клюки на жълтите медии. И понеже тези опровержения доста се четат, те правят трафик и докарват реклама. Оказва се, че битката с фалшивите новини е нещо добро и за бизнеса.

Разбира се, много от шоузвездите сами си пробутват фейк новини – я че се развеждат, я че са се сбили, разболели, оздравели, родили, пометнали, спали с Шварценегер, ударили джакпота или са им направили магия. И така нататък, и така нататък, арсеналът на пиарките им е безкраен.

Това е животът – безкраен низ от фалшиви новини, който завършва с генерално опровержение.