Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Звездата е в главната роля на сержант Томи Саундърс в лентата за бомбената атака на маратона на 13.04.2013 г., която въздейства с истории
на оцелелите и показва динамичното преследване на извършителите

Денят на патриота в САЩ. 13 април 2013 г. Еуфория и празнично настроение владее спортисти и публика на площад "Копли", където вече са финиширали първите участници в ежегодния маратон в Бостън, Масачузетс. 25-годишната Ребека ДиМартино е близо до финалната линия, за да подкрепи своя близка, която бяга класическата дистанция.

В 14,49 часа избухва мощен взрив. 11 минути по-късно последва втора експлозия. Трима души загиват, сред тях и дете, а над 264 са ранени. Ребека ДиМартино оживява. Седмица след взривовете Ребека се събужда в болницата от изкуствена кома. Не може да говори заради тръбата, чрез която кислородът стига до нейните дробове, и написва на лист хартия:

“Господ ще има още

работа с мен”.

Претърпява 35 операции, а година по-късно се налага левият й крак да бъде ампутиран. Още две години по-късно тя бяга на маратона в деня на патриота с новата си протеза, за да триумфира над страха.

"Всяка една миля символизираше месеците, през които се учих да ходя с протезата. Нарекох я Фелисия", споделя ДиМартино.

Трагичните събития и

смелостта на тези, които

се сблъскват с терора

от онзи 13 април, ще бъдат показани в драматичния екшън "Денят на патриота" (Patriots Day) на режисьора Питър Бърк, който е и сценарист заедно с Мат Кук, Ерик Джонсън и Джошуа Зетъмър.

В главната роля влиза звездата Марк Уолбърг, който оглавяваше актьорския каст и във филма на Бърг от 2016 г. "Deepwater Horizon: Море в пламъци".

Актьорът е роден в Бостън, но се връща в града ден след атентата. Днес след работата си по лентата той признава, че е изключително променен от истинските и много въздействащи истории на оцелелите и очевидците от онзи страшен момент. На големия екран не могат да бъдат показани всички вдъхновяващи преживелици наред с тази на Ребека ДиМартино, но ще бъдат разказани тези на Джесика Кенски и Патрик Даунс. Двамата са сред ранените и по-късно Кенски губи и двата си крака, а Даунс - единият. В сюжета са включени и историите на спец- агент Ричард де Лаурентис (Кевин Бейкън), полицейския комисар Ед Дейвис (Джон Гудман), сержант Джефри Пъглийс (Дж. К. Симънс) и сестра Каръл Саундърс (Мишел Монахан).

"Преоткрих значението на думата "герой". Ако сте от Бостън, дори да нямате кой знае какво, винаги има спортни герои,

които да ви вдъхновяват

особено в трудни времена.

Но след атентата героите изникнаха от всички обществени прослойки", обяснява Уолбърг.

Актьорът влиза в ролята полицейския сержант Томи Саундърс, който представлява събирателен образ от няколко реално съществуващи личности. Героят му е в епицентъра на хаоса, който настава след бомбите, и помага на ранените, а след това се включва активно в разследването и издирването на атентаторите, за да бъдат открити бързо и да нямат възможност да ударят отново.

Филмът възпява силата на духа на гражданите от Бостън и с добавена доза екшън проследява смелото и динамично изпълнение на една от най-трудните акции по преследване на заподозрени в историята на полицията.

Извън снимачната площадка още в началото на разследването е установено, че експлозиите са координирани терористични атаки и се отхвърля първоначалната версия за избухване на газов тръбопровод. Около час по-късно избухва трети взрив пред библиотека "Джон Ф. Кенеди", но според полицията той няма общо с терористичния акт и е причинен в резултат на пожар.

След анализи на видеозаписи става ясно, че

атаката е извършена

от двама братя

етнически чеченци

- 26-годишния Тамерлан Царнаев и 19-годишния Джохар Царнаев.

Пред камерата двамата ще бъдат изиграни от младите актьори Темо Маликидзе и Алекс Улф.

В действителност в бягство от властите двамата застрелват полицай, Тамерлан е прегазен с открадната кола от брат си, а по-късно и убит при престрелка с полицията на 19 април - шест дни след атентата. Джохар успява да избяга, но е тежко ранен и същия ден е открит невъоръжен, скрит в лодка на ремарке в Уотъртаун, арестуван и отведен в болница.

Джохар Царнаев/Алекс Улф
Джохар Царнаев/Алекс Улф

През 2015 г.

Царнаев бе осъден на смърт

след единодушно решение

на съдебните заседатели. Щатът Масачузетс отмени смъртната присъда през 1984 г., но 21-годишният атентатор е съден по федералните закони. След 14-часови разисквания заседателите – седем жени и петима мъже, решиха Джохар да бъде екзекутиран със смъртоносна инжекция. Царнаев и днес е зад решетките, където може да прекара години и дори десетилетия, преди да бъде изпълнена присъдата му и неговите адвокати изчерпат всички варианти за обжалване и замяна с доживотен затвор.

В "Денят на патриота" участват още Мелиса Бенойст, Рейчъл Броснан, Майкъл Бийч и други.

Премиерата на филма у нас е на 5 май.