Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И защо партиите си имат свой, немюсюлмански шериат

B 3-4 актуални скандала са се оплели като кълбо змии и населението им се диви като дете пред терариум. Но никой не обръща внимание на змията майка. Тази, която им снася яйцата на всичките.

Най-важното от всички змийчета скандали е най-незабележимото. Всички са се вторачили в скандала Дончев – Цацаров - Гергов и прогонването на последния от ръководството на БСП, а никой не забелязва прогонването на новия депутат Ангел Исаев от групата на ДПС и оставката на морално възмутения Камен Костадинов като депутат.

Ако оставката на Гергов говори, че има нещо гнило в БСП, то депесарското минискандалче показва, че фундаментът на държавата, а именно изборите като такива, е гнил, фалшив и скапан. Кое гниене според вас е по-опасно?

Както е известно, Исаев бе включен за масовост на 9-о място в бургаската листа на ДПС и стана депутат благодарение на парадокса 9/9. Явно статистите в листата на ДПС са се заклели да се оттеглят, ако преференциалният вот ги вдигне по-нагоре. Затова Исаев е предател от гледна точка на вътрешния депесарски морал, но пък постъпва правилно и принципно от гледна точка на закона и на избирателя. Кое е по-важно?

Значи в ДПС си има някакъв свой шериат, който не признава държавата. Не става дума за мюсюлманския шериат, а за вътрешните партийни правила. Обаче ударението е пак като при ислямския фундаментализъм – не се признават законите на светската, т.е. надпартийната държава.

Ако оставим настрана чии правила са първични, то аз силно се тревожа за ДПС, защото то е поело тежката мисия да се противопостави на чуждата намеса в родната политика. Е как да се справи, когато явно няма пари да си купи културно мандата от Исаев? А и не може да му предложи пост. Как тогава ще се пребори с ДОСТ, който според разни твърдения се финансира от Ердоган?

Камен Костадинов пък така се обижда от действието на закона, че си хвърля мандата. Не е ли това неуважение и към държавата, а най-вече към избирателя от Бургас? Излиза, че г-н Костадинов е сложен начело на листата не защото свири първа цигулка в ДПС, а защото в Бургас все още преобладават етническите българи. Те трябва да бъдат забаламичкани с българско име. Но задкулисно истинският лидер на листата е с име от Корана.

Кой от двата морала е по-морален? Г-н Костадинов постъпва много достойно от гледна точка на партийните правила, но крайно недостойно от гледна точка на своя етнос, народ, държава и нейните правила. Аз, разбира се, не го обвинявам. По същия начин войниците, които си рискуват живота в престъпни войни, са герои от гледна точка на своя народ и получават ордени. Но пък излиза, че нашият народ в случая е чуждият. Така излиза.

Това не е ли по-голям скандал от закъснялото скандалче в БСП?

Г-н Гергов отдавна е в ръководството на БСП, твърди се, че лично е сложил в листите доста депутати. Не че искам да кажа нещо лошо за него, вероятно е чудесен човек, щом толкова хора са му верни. Става дума за стария парадокс в старата партия, в която левите претенции обслужват феодалната реалност.

Без никава връзка с тази тема, онзи ден посетих ЦУМ, собственост на г-н Гергов. Целият магазин бе тъмен, вътре светеха 2-3 витрини, но никой не ги посещаваше. В кафенето на мецанина бяхме само аз и човекът, с когото имах среща. Долу на партера миналата година имаше друго кафене, но и то вече е закрито.

А иначе имотът е великолепен, на пъпа на София, с невероятни традиции. Колко жалко, че собственикът му не знае какво да го прави, освен да го продаде обратно на държавата за 100 пъти по-висока цена от тази, за която го е купил. И точно това се опитва да стори от години, но държавата явно няма толкова пари.

Е, ако БСП е на власт, може и да намери. Ще се понапъне, ще вземе я от пенсиите, я от ТЕЛК-овете и готово, имаме нов повод да се гордеем. Затова за г-н Гергов е важно да членува в ръководството на БСП, да назначава депутати, да участва във властта. Такава е играта и аз не го упреквам. Той е предприемчив предприемач и неговата предприемчивост е адекватна на епохата.

Да издържаш тъмния ЦУМ, вероятно струва доста пари, но именно така той е много по-исторически от Историческия музей, който някои хора искат да преместят в тази монументална сграда. Защото ЦУМ е чудесна алегория и за държавата, и за самата БСП, а и за другите презрели партии. Такъв, какъвто е, това е музеят на България.

Вижте ЦУМ и ще разберете защо преходът ни удари на камък и стана хронически. Просто той създаде и капитали, и структури, и обществени отношения, които блокират модерността. Взети наготово от държавата, те не познават друг начин за изкарване на пари и затова искат още и още от държавата. Първоначалното натрупване иска още и още първоначално натрупване.

Да, ЦУМ е великолепен пример за първоначалното натрупване на капитала. Маркс пише, че това натрупване е докапиталистическо по своя характер, поради което този капитал пречи на капитализма. Той дърпа към феодализма. И за да го прави, използва партиите. Чрез тях то овладява властта. А най-удобни за това са партиите, които възникват от пропорционалната избирателна система. Тя им позволява да назначават отгоре депутатите и да си живеят със свой, вътрешен шериат. Пропорционалният вот е змията майка на всички скандали.

Пак казвам, не искам да обвинявам г-н Гергов, нито г-н Костадинов, просто такива са правилата на играта и те ги играят по-добре от средния българин. И ще бъдат такива, докато позволяваме на партиите да назначават депутатите чрез своите партийни листи.

За да украсят змийското кълбо от партии, депутатите му сложиха една розова джуфка - преференциалния вот. Но с него шериатът им лъсна, излезе като въшка на челото на политиката.

Нормално ли е това, че първият в листата е гарантиран срещу преференциите, а останалите – не? Изводът е, че и Конституционният съд също се води от някакъв свой си шериат, иначе отдавна щеше да се произнесе. Да не говорим, че малките партии вкарват само водачите на листите, т. е. на практика за тях няма никакъв преференциален вот.

Един страничен продукт на тези преференции е, че партиите ще се изпокарат помежду си, а хубави хора като г-н Костадинов са принудени ни в клин, ни в ръкав да си хвърлят оставките. Представете си да е избран с мнозинство в едномандатен район - как така ще си хвърля оставката? Тогава това щеше да е недостойна постъпка. А сега е много даже достойна. Значи тази система обръща знака на достойното и недостойното. Защо още я търпим?

А нима е честно, когато някой излезе напред само с 3 хиляди гласа и изхвърли от листата кандидат с по-малко преференции? С какво тези 3 хиляди са по-важни от останалите 200-300 хиляди? 3 хиляди гласа по 50 лева струват 150 хиляди лева. За повечето олигарси – муха ги ухапала. За 1.5 милиона получаваш цяла парламентарна група. Преди преференциите олигархът трябваше да се съобразява с партийния апарат, а апаратът трябва да се съобразява с него.

И най-скандалното е, че с изключение на ГЕРБ всички партии в този парламент са категорично против мажоритарния вот, за който на референдум гласуваха 72 на сто от половината български народ, който се яви в урните. Няма друга държава на света, която да не признава референдум, на който са гласували над 50 на сто от избирателите.

Само за нашето змийско кълбо това се оказва недостатъчно! Това означава, че де факто България не е никаква парламентарна република. И накрая да завърша оптимистично с един светъл лъч, който пробива гъстите феодални облаци – за първи път председателят на парламента се оказва привърженик на мажоритарния вот! А дано. Защото друг изход от терариума няма.

*Коментарът е от сайта на "24 часа".