Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Басейнова дирекция още през април 2016 г. засякла аномалиите и предупредила, но никой не разбрал 

Над 20-годишното безхаберие на ведомствата доведе до скандалите в Хасково и Първомай

Радиоактивният елемент винаги се движи към основния воден поток

Институциите участват в опасен цирк с урана във водите на Хасково и Първомай. За съжаление той няма да ни е последният, категорични са експертите. Хората тепърва ще разбират как престъпната небрежност на администрацията и чиновниците и отказът им да ползват научния потенциал на страната може да увреди здравето им.

След като стана ясно какво тотално безхаберие проявяват институциите, те започнаха сръчно да си прехвърлят горещия картоф.

Областният управител на Хасково Минко Ангелов публично заяви, че едва тези дни научил за проблема. Както и че няма никакво обяснение защо “Басейнова дирекция-Източнобеломорски район” още през октомври миналата година е взела проби от водата,

но досега не са информирали за данните

От дирекцията, подчинена на Министерството на околната среда, се оправдаха, че още на 27 април 2016 г. са представили информация пред Областна администрация в Хасково, община Хасково, РЗИ, ВиК, РИОСВ и др. компетентни институции в града за регистрирани отклонения във водата по посочените радиоактивни показатели в ПС “Хасково-1”.

“Обяснена е необходимостта от допълнителен мониторинг на подземните води и водите за питейно-битово водоснабдяване в Хасково.

Срещата е протоколирана

и подкрепена с присъствен лист”, казват от “Басейнова дирекция”.

“168 часа” ги помоли за този протокол, за да установи как точно те са информирали институциите в Хасково за проблема. Защото, ако това е станало устно и се разчита, че е отразено в протокол, е крайно несериозно. При подобна опасност се сигнализира писмено до абсолютно всички институции, включително националния здравен инспектор Ангел Кунчев, МОСВ и дори премиера, който и да е той, за да се сформира работна група, да се привлекат учени, които могат с различни технологии да решат проблема. Вместо това “Басейнова дирекция” разчита на един протокол от среща, която е била преди една година. Може само да се гадае какви са били тогава показателите на водата и защо от април миналата година досега за това се мълчи.

От дирекцията казаха, че ще се опитат да отговорят на тези въпроси до редакционното приключване на броя.

В свое оправдание от ведомството казват, че през 2016 г. са използвали данни от 133 мониторингови пункта, от които 58 са в кладенци на ВиК дружества.

“При подготовката на годишния доклад за 2016 г. – в периода февруари-март 2017 г., са използвани резултати от проведения оперативен, контролен и собствен мониторинг на титуляри на разрешителни – казват от “Басейнова дирекция”. При обработката на данните се установи в един от мониторинговите пунктове, намиращ се в “Хасково-1”,

повишени стойности по показателите естествен уран

и обща алфа-активност.”

Тоест дирекцията потвърждава, че резултатите, получени през миналата година, са си ги включили в годишния си доклад през февруари-март 2017 г. Като не уточняват кога точно са получили пробите. Следователно възниква основателният въпрос, който “168 часа” зададе - дали областният управител на Хасково е прав, когато твърди, че “Басейнова дирекция” е мълчала за данните шест месеца.

От Министерството на околната среда също не отговориха на въпросите на вестника. Всъщност именно там са дирекциите, които имат последна дума по контрола и мониторинга на водите и там правят дългосрочните програми.

Тъй като очевидно някой тотално е проспал проблема с урановата вода,

институциите започнаха

да си прехвърлят топката

От “Басейнова дирекция-Източнобеломорски район” заявяват, че те участват в планирането и провеждането на наблюдение на подземните и повърхностните води заедно с Изпълнителната агенция по околната среда.

Като дирекцията нямала права и задължения за мониторинг и оценка на качеството на водите за питейно-битови цели. Според тях това е ангажимент на ВиК-дружествата, които трябва да наблюдават и да осигурят безопасна и чиста вода. Когато установят отклонения, трябва да информират Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции.

Въпросът е, след като “Басейнова дирекция” е установила още преди една година проблема, защо не е информирала ВиК-то? То очевидно не е наблюдавало водата в този период и тепърва ще трябва да се установява защо.

Има още един въпрос - как “Басейнова дирекция” е сигнализирала и ако го е направила,

защо и ВиК-то, и

областната управа, и

РЗИ са проспали проблема

“168 часа” помоли чрез SMS областния управител на Хасково за разговор, но в продължение на два дни той не се осъществи.

Освен целия този батак, още по-неприятното е, че на обществеността не се предоставят пълните данни от изследването, а само част от тях.

“Повишената алфа-радиоактивност на водата може да не е от урана, а от радия, който е по-опасен”, казва пред “168 часа” проф. Павел Пенчев. Според него уранът не може да я повиши до такава степен, в каквато бе оповестена.

“Проблемът е, че няма данни за бетарадиоактивността и гама-лъчението, не е ясно и радонът колко е. Когато се говори за лъчение,

трябва да се представят данни за алфа-, бета- и общата индикативна доза Защото може да има повишено алфа-лъчение, но общата индикативна доза да е ниска, но тя се формира, когато има данни за всички лъчения. Тоест трябва да има яснота за нивото на радионуклидите”, казва проф. Пенчев.

Тогава и институциите ще могат да са категорични в оценката си

дали водата е опасна, или е безопасна.

В момента само с данните за алфа-лъчението това е невъзможно. Причината е, че това е най-слабото възможно, но може и да е опасно, ако попадане в меките тъкани чрез храните или въздуха.

Бета-разпадът има по-голяма проникваща сила

и е по-опасен от алфа-лъчите. За разлика от тях той може да засегне човешкия организъм и при външно облъчване.

Гама-лъчението е най-опасно, защото проникването в организма е в пъти по-силно и е на всички нива.

Проверка на “168 часа” показа, че до 18 април никоя от институциите не се бе допитала да Геологическия институт на БАН и до Минно-геоложкия университет, където са единствените експерти по хидробиология. И които с точност могат да кажат какво да се предприеме в подобна кризисна ситуация.

Учените там се смеят, че чиновниците в БГ институциите са си самодостатъчни.

Очевидно това е така, защото сега започват да се създават множество звена, които да изясняват проблема, който неглижират от 1998 г. насам.

Със заповед на министъра на околната среда на 11 април е сформирана вътрешноведомствена група. Здравният също е създал такава.

На свой ред и директорът на “Басейнова дирекция” е пуснал заповед, която да установи обстоятелствата по скандалния казус. Паралелно с това се прави и проверка във ВиК-Хасково.

Впечатление прави, че всички искат да установят фактите, но никой не мисли как трайно да реши проблема, а това може да направи единствено научната общност.

“Има технологични

решения за

изчистване на водите,

трябва да се изготви дългосрочна програма и да има мониторинг. Цялата колегия в това отношение може да бъде много полезна”, увери проф. Павел Пенчев.

“Трябва да се направи пълен преглед на всички стари уранови находища и да се изготви програма от специалисти със сериозни мерки за ограничаване и ликвидиране на замърсяването, за изчистване на водоносния хоризонт и рехабилитация, за да си запазим водоизточниците”, коментира инж. Величко Величков от Асоциацията за подземни води. 

Проф. Пенчев е категоричен, че

населението трябва да бъде успокоено, защото превишението на нормите не е опасно.

“Промените са минимални и не могат да предизвикат щети. Може да стане опасно само ако водата се употребява за дълъг период от време – категоричен е Пенчев. – Сега паниката и страхът

са много по-лоши, защото хората вече тръгнаха да си наливат вода от неясни водоизточници, извори и селски чешми. Каква е гаранцията, че в тях водата не е много по-опасна? Там няма охрана, няма наблюдение, никой не прави микробиология и хората може да ползват много по-лоши води.”

Какво ще прави бизнесът в града, четете в хартиеното издание.