Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На разпети петък, макар, че всички сме в почивка, няма как да не кажа няколко думи за програмата за култура на мнозинството.

1. Нито намек за увеличаване на парите за култура от 0,5 на 1 процент от БВП. Нещо, с което по време на кампанията уж всички партии бяхме съгласни.

2. Закон за меценатството - йок. Стария закон е трагичен, нов не е предвиден. Попитайте досегашните министри на културата дали тоя закон работи и ви уверявам, че никой няма да каже, че закона става за нещо.

3. Никаква идея да се ремонтира законодателството по отношение на авторските права. В момента за отчисления на заведенията се грижат по различни сведения между двама и петима чиновници в МК и се събират около 5 процента от всички дължими авторски права.

4. "Надграждане на успешната сценична реформа" (цитирам по памет предизборната програма на ГЕРБ) - тая сценична реформа е писана от толкова "просветени" експерти, че ако една филхармония реши да изпълни сценично опера, няма да получи полагаемата и се субсидия, защото "сценично" произведение излиза извън номенклатурата на една филхармония.

5. Никаква идея за нов закон за читалищата.

6. Даваме едни пари на държавните медии. Те излъчват музика, като издръжката им е изцяло наша. Вместо да ги накараме да въртят българска музика и парите ни да остават тук, за българските автори, те отиват навън, за чуждите такива. Ето една ниша, в която има място за патриотизъм, но не би...

В заключение искам да кажа, че точка 11, сбутана малко преди края на програмния документ за управление в следващите години може да се обобщи с няколко думи - "още от същото".

А може и да не се обобщава, защото, така или иначе, след няколко години, когато дойде следващата кампания отново ще заговорим за култура.

Дотогава културата отново ще е тихо свряна в килера.

Разпети петък е.

От "осанна" до "разпни го" има едни избори разстояние...

(От фейсбук)