Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Имаше коментари, че отборът е събран отдавна, за да е на такова високо ниво. Никой не вярваше, че е само на няколко месеца”, признава треньорката Весела Димитрова

Новият национален отбор по художествена гимнастика сякаш преследва най-високите върхове. Грациите от ансамбъла завоюваха злато в многобоя и сребро за съчетанието си с пет обръча от първата за сезона Световна купа, провела се в италианския град Пезаро.

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Теодора Александрова и Елена Бинева се наредиха пред съперничките си от Италия и Украйна, следвани от Беларус, а фаворитът Русия остана на пето място в многобоя.

За възпитаничките на треньорката Весела Димитрова това е втори върхов триумф, след като още с първата си изява на турнира Гран при в Москва станаха първи на финала за съчетанието с 5 обръча.

Както тогава, така и сега отборът получава сериозна подкрепа и съвети от помощник-треньора си и бивш капитан на предишните националки Михаела Маевска.

Гимнастичките, които поеха щафетата именно от бронзовите медалистки от олимпиадата в Рио де Жанейро, като че ли целят да надминат успехите

на всички "златни момичета" преди тях

и да се превърнат в "диамантени".

"Дай Боже, да станат такива. Още е много рано обаче да се правят подобни сериозни заявки. Досегашните успехи не са толкова показателни, защото момичетата тепърва трябва да преминат през сериозни предизвикателства, за да се докажат", коментира пред "168 часа" Весела Димитрова.

СНИМКА: Христо Рахнев
СНИМКА: Христо Рахнев

По думите на треньорката макар отстрани да изглежда, че новият ансамбъл бързо и с лекота постига важни успехи, всъщност гимнастичките работят изключително много за тях.

"Не очаквах да грабнем златото в Пезаро, но в никакъв случай не мога да кажа, че това е късмет или шанс, защото момичетата полагат страхотни усилия. Имат огромно желание да бъдат най-добрите. Постоянно отработваме елемент след елемент и само една грешка може да е фатална за цялото съчетание. Последните седмици преди да заминем за Италия имахме огромни трудности. Надявах се на много висока оценка, но резултатът надхвърли очакванията ми. Най-щастлива съм от факта, че момичетата се харесаха много като присъствие в сравнение с останалите.

Те просто се отличаваха от другите 18 отбора - елита

на художествената гимнастика.

Бяха много различни. Имаха по-специален стил", обяснява Димитрова.

И в действителност в Италия грациите ни дори са обявени за изненадата на сезона.

"Никой не очакваше да стоят така на терен. Италианската треньорка дори коментира, че според нея този отбор е създаден поне преди две години, за да показва такова ниво в момента. Не им се вярваше, че ние в действителност се събрахме и започнахме работа заедно от Нова година и са минали едва няколко месеца оттогава.

При момичетата водещата сила е

не толкова талантът, колкото страхотното желание", категорична е старши треньорката.

След триумфа Димитрова поощрява своите гимнастички с признанието колко е доволна от тях, но и ги предупреждава, че оттук нататък ще става още по-сложно.

Техният героизъм е безспорен, защото Елена Бинева дори играе със счупена костица на дясната ръка и лонгета. Контузията се случва точно ден преди отборът да замине. Бинева обаче категорично заявява, че иска да участва и ще играе. И го прави с превръзка. През цялото време е подкрепяна от останалите момичета, за което специално им благодари след победата.

Дали има възможност Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Теодора Александрова и Елена Бинева

да се превърнат в най-успешните гимнастички

на всички времена?

"Надявам се да станат такива. Зависи от много неща. Искам само да са живи и здрави и да продължат да работят със същия неизчерпаем ентусиазъм", признава Димитрова.

Сега пред ансамбъла скоростно се задават нови предизвикателства и най-близките от тях са три Световни купи една след друга - в Ташкент, Баку и София.