Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Верен на завета на прадядо си Антигон и на Александър Велики, Персей също се опитва да възстанови единството на империята и за малко да успее.

Той води няколко успешни похода срещу Римската империя и е на път да я победи. През 171 г. преди новата ера организира всички противници на Рим и почти успява да ги победи. Малшансът идва при битката край Пидна през 168 г. преди Христа. Там Персей и армията му са разгромени от главнокомандващия войната срещу Македония Луций Емилий Павел. Персей е пленен заедно с още 150 хил. свои съюзници.

Това на практика слага край на войната. 

За римляните остава единствено да се справят с въстанията, организирани от привържениците на Персей. В Македония той е символ на единството, наследникът на империята на Александър и се очакват серия от бунтове, които да обърнат хода на войната.

Център на съпротивата е Хераклея Синтика, където живеело най-многобройното и войнолюбиво тракийско племе. Вярата им в безсмъртието

ги правела едни

от най-безстрашните

и смели воини,

свидетелстват различни историци от онова време. Вероятно затова близо до Хераклея е разположен римският лагер, който трябва да потушава бунтовете и опитите Персей да бъде освободен от плен.