Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Срина икономиката, вкара страната в гражданска война, а сега размаха и кръстоносния поход срещу мюсюлманите у нас и в Европа

Експерти прогнозират: Ако истерията продължи, може да докара в София 100 хиляди души на протест

Все по-агресивната кампания на турския президент Ердоган в подкрепа на референдума на 16 април, с който ще окупира цялата власт, е на път да доведе до обратния ефект, прогнозираха пред "168 часа" анализатори.

Всеки ден в продължение на три часа той яростно агитира и плаши обикновените турци с апокалипсиса, който ще настъпи, ако не получи цялата власт.

"Смазващата му преса в медиите говори за страх, че има голяма опасност да загуби - коментира пред "168 часа" Осман Октай. - Тогава той ще стане още по-агресивен, защото ще разполага с

цялата власт

през следващите 3 години." Той е избран за президент, има правителство и мнозинство в парламента. Може да подчини всеки, защото референдумът се провежда в условия на извънредно положение, казват експерти.

Опозицията също истеризира Ердоган. Лидерът й Кемал Кълъчдароглу преди дни обвини Ердоган, че стои зад опита за преврат през юли 2016 г. Както и че може да го докаже. Според него бившият шеф на ВВС, който е в затвора, е бил агент на турското разузнаване. Опозиционерът попита и защо утвърдени хора от набедения за

организатор на преврата Гюлен в управляващата партия не се закачат, а се репресират всички останали.

"Ситуацията е на кантар, ако Ердоган не спечели, тази писта ще се развие - прогнозира Чуков. - В случая съдбата на Ердоган е заложена на карта."

Според експерти историята с преврата със сигурност ще започне да се разплита. Още повече че вече има данни от европейски разузнавания, които не вярват, че Гюлен стои зад опита за смяна на властта. Немските спецслужби са на същото мнение.

Според Октай агресията на Ердоган отблъсква все повече турци: "Той обяви, че всички, които са против референдума са терористи. В последната седмица разбра, че това е грешка и започна да се отмята, че не е разбран, но всичко това издава неговия страх."

В момента в затворите има около 150 хил души, обвинени за съучастие в преврата. “Както комунистите тук през 1944 г.

обезглавяват интелигенцията,

така горе-долу направи и Ердоган в Турция", обяснява Октай. Турският президент закри висши училища, опозиционни медии, арестува ректори, академици, цялото ръководство на парламентарно представената кюрдска партия, лидерът й е в затвора, преследва политици.

Според Октай Ердоган всеки ден заблуждава хората как САЩ се развиват благодарение на президентската си институция.

"Но за разлика от там, той отне всички правомощия на парламента, на армията, на независимите служби. Вече всички се подчиняват на него. Затова съсловните организации и интелектуалците, независимо че бяха обезглавени, всячески работят против исканите промени," казва той. Ердоган допълнително скандализира като започна да оспорва и образа на обичания от всички Кемал Ататюрк. Всички кемалисти, а те все още са много, изпаднаха в шок, когато президентът опита да го засенчи в съзнанието на хората.

"Ердоган иска него да го възприемат като баща на нацията, но в един момент се усети и започна да обяснява, че не прави нищо срещу Кемал, само искал да реализира това, което е правел навремето,"казва Октай.

"Агресивната кампания допълнително отблъсква и заради ежедневните погребения на войници, убити по западната граница във войната с кюрдите. Това са синовете на обикновените хора - казва Октай. - Всички са много разтревожени от тази гражданска война, която официално не се признава."

Кюрдите са приблизително една четвърт от населението - около 20 млн.

Освен това те не живеят само в Западна Турция, където е войната, а са концентрирани в Истанбул и Анкара. Все още имат военни крила и ожесточаването на конфликта още повече плаши хората.

"Още повече че Ердоган еднолично отне правата на всички кметове в кюрдските райони, избрани със законен вот, отстрани шефове на болници, училища - представители на кюрдското население. Всичко това нагнетява голямо напрежение", смята Октай. Вероятно за да предотврати по-големи ексцесии или разшииряване на гражданската война, тези дни започнаха обсъждания с Демократичната партия на народите за освобождаването от затвора на нейните 13 депутати.

"Това е нещо безпрецедентно и е симптом, че Ердоган прави крачка назад", коментира Чуков. Според него вече

има доста белези,

че не всичко е наред

"Вероятно затова през последните две седмици той насочи агитацията си към нетрадиционните избиратели - жените, градските кюрди, градските слоеве. Което подсказва, че при Ердоган има едно леко разколебаване и че вече не е категорично убеден в своя успех. Затова прави крачка назад."

Другият сигнал, че ситуацията е на кантар и че на управляващите в Турция не им е ясен резултатът, е изказването на външния министър Чавушоглу. Според него те ще спечелят с 63%.

"Очевидно не са убедени какво ще стане. Кой може с точност да каже какъв ще е процентът", пита Чуков.

Ситуацията за турския президент допълнително се усложнява и от бързо влошаващата се икономическа ситуация.

"Заради преврата, войната с кюрдите и репресиите еврото от три лири скочи на 4, доларът също се повиши главоломно - каза Октай. - Инфлацията е огромна. От всичко това турците загубиха много. Сега се притесняват, че с атаките на Ердоган срещу Европа

ще загубят стотици милиарди,

а не само 35 млрд., както бе със санкциите от Русия. В Турция не само гражданите, а целият бизнес и гастарбайтерите са наясно, че икономиката и индустрията им зависят изцяло от износа за ЕС. Страховете им са големи, защото те вече загубиха много."

Най-вече работни места и мнозина обвиняват Ердоган за това. "Днес в спортните зали се събират хиляди хора, пред тях се извиват огромни опашки, защото се

разиграват томболи -

с 15 работни места

Всеки един се надява на него да се падне късметът. Постепенно си дават сметка, че неблагополучията им са резултат от агресията на Ердоган. Той национализира много частни компании, други бяха затворени."

Вероятно за да накара турците да забравят всичко това, в последните дни Ердоган прилага най-стария манипулативен подход - по най-агресивния начин внушава, че той е единственият защитник на 300 млн. турци по света. Обикновено етническата карта и противопоставянето се вадят последни. Когато даден политик вече няма други аргументи, за да мобилизира привържениците си.

"На 4 април Ердоган говори близо три часа за мюсюлманите на Балканите, които поставя под общ знаменател - разясни Октай. - Тезата му бе кой ще ги пази от подобни агресии като тези на българската граница или от сблъсъците с националисти пред джамията "Баня башъ". Направи внушението, че това става не само с мюсюлманите у нас, а и на Балканите". Според него по всички телевизии в Турция вървят сцени от ексцесиите на границата по време на изборите и провалената и окървавена петъчна молитва пред джамията в София. Като се редуват с кадри от възродителния процес.

Каква е опасността и как управляващите могат да я предотвратят, четете в хартиеното издание.