Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отборът не се развива по план, но агитката продължава да е на негова страна - окупира стадиони, надвиква се с полицаи, гони синдичка, мрази по план Кирил Домусчиев.

През 2015 г. Гриша Ганчев пристигна на "Българска армия", за да стопли сърцата на феновете, озверели от безчинствата, на които беше подложен техният любим клуб през последните години.

Водещият Ники Кънчев представи бизнесмена на ултрасите, а на трибуната се бяха събрали Димитър и Любослав Пеневи, други "червени" легенди и популярни лица от екрана.

Но най-много овации събра именно Гриша Ганчев с изявлението си: "Аз собственост не искам. Аз ще ви издържам, не ми трябват нито имотите на "Българска армия", нито на Панчарево, защото съм доста заможен човек." ЦСКА се подготви за своя ренесанс след дълго ходене по мъките при Сашо Томов-Лупи и Титаните.

Почти година и половина по-късно единият от двата най-популярни футболни клуба в България не се радва на възход. Скандалите не стихват, феновете са разделени, а отборът продължава да търси своята идентичност.

В напечената ситуация дойде и големият скандал, развихрил се около търга за емблемата на ЦСКА. Тя се продава за 1 милион лева, а който я вземе, ще може да претендира, че е наследник на онзи славен клуб, който беше фалиран насила.

Появиха се няколко кандидати.. Този на Гриша Ганчев се казва "ЦСКА-София" и има претенциите да е най-автентичният, защото играе на "Армията" и събира най-много публика. Но има и един друг - ЦСКА 1948, който също изяви претенциите да е наследник на "червените" традиции и емоции, които са събирани в продължение на десетилетия. Зад двата футболни проекта се влачат и други, по-малки ЦСКА-та, които също искат да спечелят авторитет пред масите. Всички те трябваше да се съберат на дългоочаквания търг и да наддават за емблемата на славния софийски клуб. Но търг не се състоя заради намесата на феновете. Те окупираха стадион "Българска армия" с намерението да не допуснат представителите на ЦСКА 1948.

Въпреки огромното струпване на полицейски сили от конкуренцията не успяха да си пробият път до синдик Дора Милева, която трябваше да отвори офертите и да прецени коя е по-изгодна за кредиторите, които си чакат парите от продажбата на активите на фалиралия ЦСКА. Всъщност активите са две-три топки, няколко тренировъчни конуса, още малко скъсани фланелки и емблемата. Тя е единственото ценно нещо и точно тя стана причина за избухването на скандалите.

Беше създадена желязна организация, за да бъде спрян врагът. Чак бяха повикани юношите от школата и наредени по коридорите на стадиона, за да възпрепятстват евентуална по-груба намеса на ченгетата. Нямаше как полицаите да извадят палките и да разчистват пътя, когато пред тях бяха наредени деца. Част от безпристрастните наблюдатели предположиха, че по този начин единият играч иска да остане сам на търга и така да мине по-евтино в преговорите за откупуването на емблемата.

Самият Гриша Ганчев в телевизионните си изяви след края на неуспешния търг обяви, че напрежението е създадено от човек, който явно избива комплекси. Той не назова име, но заобиколилите го журналисти го попитаха дали става дума за боса на "Лудогорец" Кирил Домусчиев.

И Ганчев не отрече: На стадиона превъзбудените привърженици също коментираха, че Домусчиев финансира ЦСКА 1948 и чрез подставения си човек Никола Газдов се опитва да пробие на ст. "Българска армия". Мощно атакуваният от публиката Газдов на свой ред обяви, че не крие никого зад гърба си и обединява мислите и емоциите на голям брой "червени" привърженици, които не са припознали отбора на Гриша Ганчев.

Враждуващите страни не изглеждат склонни да отстъпят и на йота, а синдик Дора Милева обяви, че си подава оставката, тъй като вече е започнала да се страхува за живота си. Впоследствие тя се отказа да напуска и се зарече да насрочи търга в Кърджали или някъде още по-далеч от София, за да не бъде пак тероризирана от привържениците.

Скандалите обаче не утихват. Последва дерби между ЦСКА и "Лудогорец", по време на което дикторът на стадиона обяви, че и двата гола на разградчани са от засада. Подобно поведение е прецедент в световната футболна история, тъй като говорителят има право да съобщава съставите, картоните и голмайсторите, а не да влиза в ролята на запалянко, който насъсква публиката.

Изцепката не се размина без последствия и Дисциплинарната комисия на БФС затвори сектор "А" на ст. "Българска армия" за мача с "Черно море", а клубът отнесе и солена глоба от близо 50 хил. лева

Което е доста лоша новина на фона на стегнатото финансово състояние на "червените". Още с идването си в София Гриша Ганчев въведе модела на управление, който работеше успешно в Ловеч. Играчите на "Литекс" винаги са си получавали редовно парите, въпреки че възнагражденията им не можеха да се мерят с тези на "Левски" и ЦСКА. Премиите също не закъсняваха, а бонусите бяха изплащани по план. В същото време провинилите се играчи бяха наясно, че ги чакат сурови наказания. Ганчев управляваше с желязна ръка и това му се получаваше добре в град, в който има две нощни заведения и още 3 кафенета. И на най-изявените купонджии им беше трудно да мислят за нещо друго освен за футбол.

В София обаче е друго. А и в ЦСКА бяха свикнали да живеят по различни стандарти, включващи високи заплати и куп други глезотии. След идването на ловешкия бизнесмен възнагражденията бяха уеднаквени, а хората с големи претенции бяха пратени да си търсят късмета другаде. Не закъсняха и възпитателните мерки в стил Гриша Ганчев. След равенството с "Верея" футболистите бяха строени на границата на наказателното поле, за да шутират безконечни удари по посока на вратата с цел да я уцелят.

Очевидно ловешката схема не проработи в София и "червените" изостават на 21 точки от лидера "Лудогорец". На всичкото отгоре треньорът Стамен Белчев не успява да нацели точния състав може би и заради липсата на достатъчно качествени попълнения.

Най-лесно е новите таланти да дойдат от школата. Тя също беше засегната от промените. Освободени бяха треньори и играчи. Обяснението беше, че ще се набляга на качеството, а не на количеството.

Поне засега качеството не прозира в представянето на "ЦСКА-София". Феновете също са разделени по въпроса дали трябва да бъде подкрепян проектът на Гриша Ганчев. Някои от най-верните ултраси продължават да украсяват спирките с лепенки с надпис "Литекс" не е ЦСКА". На няколко пъти се чу, че Ганчев има намерение да се откаже от ЦСКА, но той продължава да движи футболния си проект.

В "червените" среди все повече се питат защо му е на Ганчев да се занимава с ЦСКА, при положение че си има толкова други проблеми за решаване. Той казва, че ЦСКА е мисия, но има и друг поглед върху желанието му да остане на ст. "Българска армия". Който владее ЦСКА и "Левски", автоматично придобива безценно влияние в обществото и в държавата. Когато си бос на единия от двата футболни гранда, можеш спокойно да звъниш на министри и да очакваш моментално да ти вдигнат. Не че Ганчев и преди не е звънял без притеснение на основните играчи в обществено-политическия живот, но още малко авторитет никога не е излишен.

Най-малкото институциите внимават как се отнасят с теб, защото зад гърба ти стоят десетки хиляди добре организирани и готови на всичко ултраси. Техните шествия в центъра на София са достатъчно внушителни, а понякога и разрушителни.

С тях шега не бива. Въпросът е само да държиш агитката на своя страна, а не както беше при Сашо Томов, който се криеше под полицейските шлемове на тръгване от стадиона. Поне засега Ганчев се ползва с доверието на по-голямата част от ултрасите. Феновете му с основание питат кой ще го замести, ако реши да си тръгне. Желаещи няма и хората разчитат на сегашното ръководство да върне славата на любимия им клуб. Което е в интерес не само на "червените" фенове, а и на целия български футбол.