Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Почти на 36 години Маестрото шокира света с отличната си форма и подобрена игра

l Триумфира на трите най-важни стартови турнира и все след битка с Надал

"Някой да ми каже от коя планета по дяволите е Роджър Федерер?!”

Така изрази възхищението си във фейсбук Мартин Гяуров, внук на големия оперен бас Николай Гяуров и страстен почитател на тениса, докато този въпрос си задават още милиони фенове по света.

Почти 36-годишният Роджър Федерер непрестанно изненадва, надхвърля всякакви очаквания и се утвърждава като истински феномен на корта.

След операцията на коляното и половин година отсъствие Маестрото се завърна с триумф на трите най-важни стартови турнира - Откритото първенство на Австралия и “Мастърс” в Индиън Уелс и Маями.

“Чувствам се подмладен и освежен”, сякаш предупреди всички тенисистът, преди да се развихри по невероятен начин още в началото на годината.

Федерер се завърна не само в отлична форма, но и със сериозни подобрения в играта си, а

големият потърпевш и губещ от устрема му се оказа Рафаел Надал,

който в последните години доминираше над швейцареца на корта. Матадора се изправи срещу бившия №1 и на трите финала в турнирите, за да загуби.

Швейцарският тенисист спечели трофея в Маями от испанския си съперник с 6:3, 6:4 в един от най-гледаните мачове в историята на спорта.

Този сблъсък бе 37-и поред между двамата титани, а равносметката е 14 победи за Федерер срещу 30-годишния Надал.

В турнира не взеха участие първите двама в световната ранглиста Анди Мъри и Новак Джокович, които се възстановяват от относително леки травми. Според експерти няма гаранции, че дори те щяха да се опълчат с категоричност на устрема на Федерер, който сякаш не може да бъде спрян.

На корта в Маями Маестрото дори бе жалостив в битката си с Рафа, на когото с неудържим хъс преди това отне победата на “Мастърс” в Индиън Уелс с 6:2, 6:3.

С титлата, от която лиши испанеца в Откритото първенство на Австралия с 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3, швейцарецът подобри дори собствения си рекорд и вдигна 18-а купа от Големия шлем при мъжете, което го утвърди като най-добрия тенисист за всички времена.

По пътя към това постижение Маестрото елиминира Юрген Мелцер, Ноа Рубин, Томас Бердих, Кей Нишикори, Миша Зверев и Стан Вавринка, докато Надал отстрани Флориан Майер, Маркос Багдатис, Александър Зверев, Гаел Монфис, Милош Раонич и Григор Димитров.

В никакъв случай не може да се каже, че по време и на трите финала Рафа не се постара да пребори Федерер, но удари на камък с работещата си допреди време тактика да се възползва от слабия му бекхенд.

Ударът на Маестрото вече не е същият и той печели точка след точка със значително отработения си бекхенд.

“25 години се опитвам да го подобря и нито за миг не помислих да се откажа. Най-важното е да се наслаждаваш на играта и да тренираш здраво, да знаеш какво се опитваш да постигнеш”, сподели преди време Федерер.

Ключът към подобряването на бекхенда му

според самия него е била смяната на ракетата му още през 2014 г. с по-голяма, която е по-мощна, но и по-трудна за контролиране. Тенисистът заложи на спортен уред, чиято глава е 98 квадратни инча, или с 8 повече от тази на ракетата, която му служи близо десетилетие на корта.

Днес вече и мощният топсин на Надал изобщо не го затруднява, както бе доскоро. Сервисът му е феноменален. Изобщо швейцарецът сякаш вече не допуска грешка и

няма слабо място, което да даде надежда

за противниците му на корта.

“Не мога да го обясня. Казах на моя треньор Северин Люти, че ако бях се класирал само за финала в Маями, без Откритото първенство на Австралия и без Индиън Уелс, пак щях да съм много щастлив. Но направих много повече, така че просто си повтарях, че трябва да играя без напрежение. Просто да го направя още веднъж, да изляза и да бъда смел при големите точки. Мисля, че успях”, признава Маестрото.

За да стигне до финала с Рафа в Маями, той прегази в също толкова зрелищна битка Ник Кириос със 7:6 (9), 6:7 (9), 7:6 (5). Двамата се срещнаха за втори път на корта и като някакво дежавю спорът между двамата отново бе решен след три тайбрека.

При първия им мач заедно през 2015 г. на 1/16-финалите в Мадрид австралиецът триумфира след 12:10 в решаващия гейм, но ето че швейцарецът получи своя

впечатляващ реванш при 190-минутен спектакъл.

В средата на двубоя Кириос счупи ракетата си и провокира освиркванията на част от публиката, а към негодуванията се присъедини и съпругата на опонента му Мирка.

След като си тръгна с трофея от Маями, Федерер заяви, че единственият турнир на клей, на който планира да участва тази година, е “Ролан Гарос”. Така тенисистът ще може да си вземе близо двумесечна почивка от активния спорт и ще се завърне на най-големия турнир на червено - Откритото първенство на Франция, чак през май.

“Вече не съм на 24, нещата се промениха. Искам да остана здрав и да се наслаждавам, защото мога да показвам такъв тенис, когато съм здрав и се чувствам добре. Когато не съм в кондиция, няма никакъв шанс да бъда на финал срещу Рафа”, обясни Федерер.

Надали някой вече ще повярва особено на скромността му, като се имат предвид всичките му рекорди и невероятни постижения до този момент.

Сметката е впечатляваща - 300 седмици на върха като №1 в световната ранглиста на ATP, 18 титли от Големия шлем (5 от Откритото първенство на Австралия, 7 от “Уимбълдън”, 1 от Открито първенство на Франция и 5 от Откритото първенство на САЩ), 26 титли "Мастърс", 6 трофея от финалите на ATP, или общо 50 "Големи титли", което е с три повече от тези на Джокович и с осем пред Надал.

Има купища причини Федерер да е смятан за най-великия тенисист на всички времена без претенции или натрапване на безспорната му висота. Отвъд всеки лимит. Без аналог. Неподражаем.