Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Много й се струпа на Холандия от началото на годината. Политическите лидери на страната бяха наречени фашисти от турския президент Реджеп Ердоган, след като на негови хора беше забранено да правят политически агитации в Ниската земя. Скандалът стана толкова шумен, че турците започнаха да изстискват портокали, показвайки какво биха искали да направят с оранжевите си съперници. В напечената обстановка се проведоха и парламентарни избори, от които зависеше проевропейското бъдеще на Холандия.

"Лалетата" някак си преживяха вътрешните и международните катаклизми, но не успяха да превъзмогнат удара, който им нанесе чудото от село Ключ. Ниската земя се разтресе мощно от болезнения шамар, който получи националният им отбор по футбол на ст. "Васил Левски". Надменните суперзвезди от ранга на Ариен Робен дойдоха с идеята да вземат закономерна победа по пътя си към световното в Русия, но вместо това получиха два шута по задните части. Нанесе им ги вече споменатото чудо от онова българско село, което допреди години беше известно с честите посещения на извънземни кораби.

Сега обаче в Ключ тотално презряха марсианските си гости и говорят за героя си Спас Делев. Именно нисичкият футболист

донесе победата

на българския тим

с двата си великолепни гола. Попаденията му предизвикаха толкова престижна победа, че тя беше обявена за постижение номер 1 на XXI век за българския национален отбор. Българският триумф получи широк отзвук в цяла Европа, а в Холандия това беше прието за нещо като мининационална катастрофа. Треньорът на "лалетата" Дани Блинд беше уволнен, но никой не тъжи за него. Местните са настроени кръвожадно и настояват за падането на още глави. И цялата тази олелия само защото Спас от село Ключ се развихри и им тресна два гола, които

тотално объркаха

сметката на холандците

и вдъхнаха кураж на българската нация, че може и да се класираме за световното.

Холандските медии просто споменаха по задължение кой е бил голмайсторът, който посече техните амбиции. В България името на голаджията предизвика далеч по-голям интерес. Родните фенове не можеха да повярват, че: А) може да бием холандците на спорт, различен от волейбол, и Б) головете ще бъдат вкарани точно от Делев, който сякаш беше изчезнал от футболната карта на България. Силна година му беше далечната вече 2009, когато роденият в село Ключ футболист е избран за най-добър млад играч. През 2011-а също го хвалят и дори стига до националния отбор. После обаче не успява да яхне вълната и минава през различни отбори, за да акостира миналата година в слабо известния полски тим "Погон".

И все пак треньорът на държавния тим Петър Хубчев се престраши да го извади от нафталина и да го забоде в центъра на атаката ни точно за мача с могъщите холандци. Преди първия съдийски сигнал феновете питаха дали Хубчев не си е загубил ума да разчита на Делев. Сега излиза, че

това е гениално

треньорско хрумване

и Хубчев трябва да бъде поздравен за смелата си постъпка. Съвсем очаквано и самият Делев е покатерен на пиедестал, въпреки че самият той не обича големия шум около себе си. Спас отдавна се е произнесъл, че не харесва срещите с представители на медиите.

Момчето от село Ключ винаги се измъква с думите, че няма какво особено да каже за себе си. А историята му е не по-малко интересна от тази на другите звезди в националния отбор.

Страшилището на цяла Холандия се запалва по футбола покрай дядо си, на когото е кръстен. Старият бай Спас води внука в училищния двор и рита топка с него.

Малкия Спас никакъв

го няма в учението,

но за сметка на това финтовете му се удават. Родителите му са скептични, че синът им може да си изкарва прехраната с футбол, но не го разубеждават да се запише в школата на "Беласица".

Таткото Борис по това време работи като шофьор към хлебопекарна а майка му в детска градина, а след това се труди и като шивачка. За да не изостави учението напълно, Делев учи за шофьор и монтьор в благоевградски техникум. В областния град Делев вече играе в школата на Ивайло Андонов, където доразвива таланта си и е привлечен в "Пирин". Футболна България научава името му след един кървав мач на ст. "Българска армия", където Спас вкарва на ЦСКА. Малко след това има основна роля и за отстраняването на "Левски" на полуфинала за Купата на България. В този мач Делев е на косъм от опасен инцидент. Нападателят получава спазъм на белите дробове и се строполява на земята. Лекарят на тима дотичва, но е безпомощен да му помогне. Делев вие от болка и всички се чудят какво да правят. Болката обаче минава и играчът изрично настоява да довърши мача, с което печели уважението на околните.

Двата гранда

са готови да се сбият

за подписа на таланта,

но шефовете на ЦСКА са по-настоятелни, а и самият Делев изпитва по-големи симпатии към "червените".

Той сяда на преговори с ръководството на софийския гранд и буквално втрещява хората срещу себе си с желанието да получава 1000 лева месечна заплата. Тогавашният бос Димитър Борисов се е приготвил за тежки пазарлъци и не може да повярва, че новото момче е толкова скромно. В този момент се намесва бащата на Делев, който сяда до сина си на масата за преговори и в крайна сметка му издейства 2500 на месец. Отделно Борисов дава 5000 лева на родителите на Делев, след като научава колко трудно са се справяли с издръжката на сина си, докато той се готви за големия футбол.

В ЦСКА талантът от Ключ

бързо се превръща в любимец на феновете

и хубавиците по чалготеките. Спас Делев и до днес е страстен почитател на чалгата и сръбските хитове. Той не пропуска удобен момент да се шмугне в най-модерната чалга кръчма и да помята гьобеци с хитовете на Преслава, която е любимата му певица.

Съотборниците му го харесват заради веселяшкия нрав и умението да носи на бъзици. Бивши играчи на ЦСКА и до днес разправят шега, свързана с новия джип на Делев. В началото той идвал на тренировки с престарял голф,

но се хвалел пред останалите, че сам си го ремонтира.

При първия удобен случай дребничкият играч си купува лъскав джип и шегите започват. "Гледаме, спира джип, но вътре няма шофьор. Събрахме няколко възглавници да ги сложим под Спас, че да вижда през предното стъкло", шегували се с ръста на Спас съотборниците му.

Момчето се смее наравно с останалите и не опитва да се прави на голямата работа. Той запазва и връзката с родното село. С парите от футбола вдига палат за чудо и приказ в Ключ и при всеки удобен случай се връща на село, за да се види със старата тайфа. Там се чувства спокоен и в свои води.

Защо Делев сам провали суперизгоден трансфер в Русия - четете в хартиеното издание.