Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България се класира на четвърто място на световното в САЩ и постига най-големия успех в историята на българския футбол. Десетки и дори стотици хиляди излизат по улиците, за да посрещнат героите. Във времето на мъчителния преход народът се надява, че спортът в лицето на футбола ще е светлият лъч надежда по пътя на промяната.

Главните действащи лица в сътворяването на подвига правят всичко по силите си да няма никакви лъчи светлина, надеждата е стъпкана, парите са откраднати.

Да, наистина националният отбор използва набраната инерция и се класира и за европейското в Англия през 1996 г. Там обаче не ни се случва нищо хубаво, започналите скандали вътре и около отбора стават още по-сочни, а Любо Пенев изстреля онзи

знаменит призив за духането на супата

И националният отбор лека-полека пое по нанадолнището, за да стигне до днешното тинесто дъно, откъдето няма измъкване.

Между световното и европейското обаче се провеждат и едни избори за ръководство на БФС, които ще останат като най-скандалните в историята на българския футбол. Случилото се тогава също ще се отрази по един или друг начин върху най-популярната игра у нас и ще я превърне в това, което представлява в момента.

На онзи паметен 21 ноември 1995 г. се сблъскват двете най-мощни групировки ВИС-2 и СИК. Последните излизат победители и успяват да коронясат Иван Славков, който ще започне съвсем нова ера във футбола ни. От голямата игра са изхвърлени митичните функционери, известни и до днес като Брокерите, които въпреки всичките си опити да се върнат на власт не успяват повече да катурнат Батето.

Началото на края на големите ни мераци в световния футбол е поставено още преди старта на американската епопея. Националите твърдят, че тогавашният бос на БФС им е обещал по 50 хил. долара на калпак в съблекалнята непосредствено след историческата победа над Франция. Героите си търсят и други обещани бонуси. Преди онзи велик мач на "Парк де Пренс" всеки е обещавал каквото му хрумне, тъй като никой не вярва, че имаме сили да победим Франция и да се класираме за финалите. Оказва се, че в касата на БФС няма достатъчно пари да бъдат изпълнени претенциите на Стоичков и компания. Броени дни преди старта на световното Вальо Михов подава оставка, а властта временно минава в ръцете на Христо Данов, който заедно с Христо Александров и техния адвокат Иван Радичев стават известни като Брокерите във футболните среди.

Успехът на световното

по никакъв начин не успява да успокои духовете в българския футбол. Много малко след онова лудо американско лято отново се говори за пари. Най-големият противник на Брокерите е легендарният шеф на "Левски" Томас Лафчис. Той обвинява ръководството на БФС, че подкрепят с всякакви средства техния "Ботев" (Пловдив), че са се забъркали в корупционни схеми, които са стреснали дори виделите какво ли не едри риби от УЕФА. И най-тежкото обвинение - изчезнали са парите от САЩ 94.

ФИФА превежда над 5 млн. долара, а за няколко месеца се оказва, че в касата на футболната ни централа има малко повече от 5 млн. лева. Положението е толкова напечено, че само извънреден конгрес може да го отпуши. Временният бос Христо Данов опитва да го отложи колкото е възможно по-далеч в бъдещето. Евентуален успех на европейското ще е сериозна подкрепа на неговата кауза. В крайна сметка

конгресът е насрочен

за 21 ноември 1995 г.

На него основните играчи са Данов и Иван Славков.

Първият разчита на помощта на ВИС-2 и се смята за сигурен победител, тъй като е убеден в подкрепата на малките клубове. И тогава, и сега всеки член на БФС има право на 1 глас. Така "Левски" и ЦСКА са също толкова авторитетни по време на вота, колкото и "Глиган" (Грудово) и "Паламуд" (Созопол).

Батето, от друга страна, е номиниран от отбора на СИК "Славия" в последния момент и никой не вярва, че има някакви шансове да привлече достатъчно гласове на своя страна.

Само че тогавашните сикаджийски босове вече са научили основния урок на прехода - няма невъзможни неща, ако имаш парите и силата на своя страна

Започва бясна агитация и за единия, и за другия кандидат. И в този решаващ момент Данов прави може би съдбоносната си грешка, скарвайки се със секретаря на БФС Иван Вуцов.

Каквото и да се каже за Вуцата, ще бледнее пред истинската му роля в българския футбол. Наричат го Сивия кардинал, тъй като десетилетия наред умело дърпа конците не само в "А" група, но и по всички нива надолу.
И до днес се говори, че именно Вуцата е виновен за успеха на Батето, който е негов кум. Кумецът
започва совалки и до най-затънтените краища
на България, за да увещава селските отборчета да подкрепят промяната. В същото време Данов явно не осъзнава от колко важен апаратчик се е лишил, продължавайки да демонстрира арогантност спрямо противника и пълна убеденост, че е сигурният победител.

Как преминават изборите и защо НДК е завардена от мутри на ВИС - четете в хартиеното издание.