Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Феновете на “Берое” са готови на бунт заради скандално попадение на “синия” защитник Жечев в 89-ата минута. Преобличат в милиционерска униформа съдията, за да го измъкнат от стадиона, а властта отговаря със сурово наказание.

Точно заради този мач градът решава да излезе в еднодневен неплатен отпуск. Предприятията остават празни, улиците се обезлюдяват, всеки пълнолетен мъж в Стара Загора иска да е на стадиона. Датата е 22 март, 1970 г., а местният "Берое" приема крайно недолюбвания от заралии "Левски". Двубоят остава в историята като един от най-скандалните в българския футбол. Властта чак се стряска, че в Стара Загора назрява бунт, а вътрешният министър Ангел Солаков ще разказва на съпартийците си, че едва се е спасил от линч. Наказанията също са жестоки, както си му е редът в годините на зрелия комунизъм.

Всъщност напрежението се нагнетява още преди началото на двубоя на стадиона под Аязмото. Гостите от София се борят със зъби и нокти за титлата и се нуждаят на всяка цена от победата. За сметка на това домакините са считани за по-приближени до ЦСКА, тъй като много футболисти от старозагорската школа отиват след това да ритат за армейците.

"По онова време и "Левски", и ЦСКА си имаха свои сателити, от които печелеха сигурни точки в случай на нужда. Ние обаче бягахме от тази схема и не давахме нито на едните, нито на другите. Нищо че ни спрягаха за патерица на ЦСКА. Ден преди мача се чу, че "софиянци" искат да им легнем. Предупредихме ги, че ще играем здраво. Опитваха се да ни стреснат, че на стадиона ще е вътрешният министър Ангел Солаков, който беше голям техен фен. Въпреки това всички бяха готови за голям мач", ще си спомни след това капитанът на "Берое" Георги Белчев.

Три часа преди началото на мача стадионът вече се пръска по шевовете. Милиционерите с мъка успяват да отблъснат тълпата от старозагорци без билети. В централната трибуна наистина се е разположил министърът на МВР Ангел Солаков, а според очевидци на стадиона с ролята на негов бодигард се е нагърбил легендарният борец Боян Радев.

Привилегията да наблюдават срещата имат и хилядите пред екрана, тъй като възловият двубой се предава пряко по телевизията. Двата отбора се счепкват яко още от първата минута, но интересните положения са рядкост. Домакините все пак успяват да поведат, а "сините" усещат как нещата отиват на зле и все повече увеличават натиска. Големият скандал избухва минути преди края на двубоя. Вратарят на домакините Тошо Кръстев изпуска топката и тя отива в корнер. Нападателят на "сините" Александър Костов отива да го изпълни, но феновете не му дават топката. Той прави неприличен жест и към него политат стъклени бутилки, тъй като по това време мерките за сигурност не са като днешните. Сашо Костов от своя страна също взима бутилка и се заканва все едно ще я хвърли в трибуните. Жестът му е посрещнат с гневни викове и дюдюкания, но развръзката предстои.

Най-сетне Костов успява да изпълни корнера и топката лети към ръцете на вратаря Кръстев, но той е натиснат от Кирил Ивков и Добромир Жечев вкарва на празна врата. Играчите на "Берое" бурно протестират с мотива, че вратарят им е бил фаулиран. На трибуните също става страшно.

Феновете са готови да нахлуят на терена, след като преди това добре са били загрени от провокацията на Сашо Костов.

В тази напечена ситуация спомените на главните действащи лица леко се разминават.

Според едни феновете започват да подвикват на вътрешния министър Ангел Солаков. Според други обаче по посока на главата на големеца политат бутилки, а някои самозабравили се от яд фенове дори искат да нахлуят при него и да се саморазправят с височайшия гост.Заради скандалите държавната телевизия спира излъчването на двубоя с оправданието, че е спрял токът. Зрителите така и не успяват да видят осеяния с лимонадени бутилки терен. Страстите временно утихват и главният съдия Борис Трендафилов успява набързо да свири края на мача.

Трудното за него идва след това. Феновете са твърде афектирани, за да си тръгнат току-така. Те обсаждат стадиона

и искат да се саморазправят с арбитъра. Той е преоблечен като милиционер, за да напусне безпрепятствено стадиона. Истинските милиционери са изплашени от народното недоволство и решават да приложат сила. На помощ е повикана пожарникарска кола, която да охлади страстите с мощна струя вода. Полицейските кучета се хвърлят към тълпата, палките влизат в действие.

Държавните ръководители са се стреснали, че народът се е вдигнал на бунт само заради един-единствен мач. Решено е първо да утихнат страстите и чак след това да бъдат сечени глави. Тогавашният шеф на Българската федерация по футбол Недялко Донски се чуди как да действа без преки нареждания отгоре и просто повтаря, че трябват сериозни наказания. Според неговите разбирания сериозно наказание е лишаване от домакинство за най-малко три мача. Старозагорци мрънкат, че ще е несправедливо да ходят да играят по чужди стадиони, но са готови да си понесат наказанието. Търсят се и конкретни виновници, които да операт пешкира за минибунта в Стара Загора. Футболните началници натискат Георги Аспарухов да каже, че едва ли не е бил контузен нарочно от защитника на домакините Стефан Иванов. Скандалният мач се играе в навечерието на световното първенство в Мексико и в "А" група е спусната заповед да бъдат пазени националите.

Който не се подчини, го очакват сурови последици. За беда Гунди се контузва двайсетина минути преди края на мача и жадните за кръв администратори са готови да разкъсат неговия персонален пазач Иванов. Само че Гунди отказва да лъже и заявява, че сам се е спънал в неравност на терена. В общи линии всички са готови да забравят за скандалите и размириците и да минат с по-леки санкции.

Само че властта има други идеи как да разреши случая и те съвсем не се изчерпват с няколко срещи лишаване от домакинство. Особено краен в позицията си е секретарят на ЦК на БКП и член на Политбюро Борис Велчев.

Той е заклет фен на "сините" и явно не може да приеме спокойно нежеланието на старозагорци да легнат на софийския си съперник. Той настоява за по-тежки наказания и другите са длъжни да се съобразят. "Берое" изненадващо е изваден от първенството, което е тежък удар за всички в Стара Загора. Хората отново са готови да организират стачка, но местните власти са взели необходимите мерки. Забранено е да се събират повече от трима души на едно място.

Кога беройци разбират за наказанието си, четете в хартиеното издание на "168 часа"