Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От общината не знаят каква ще е съдбата на съоръжението. Ново такова ще излезе поне 50 млн. лева.

Спомняте ли си шума около откриването на стадион "Лазур" в Бургас? Хора от цялата страна ходеха на мачовете на "Нефтохимик" не защото подкрепят домакинстващия отбор, а просто да видят чисто новото съоръжение.

Феновете умираха от кеф да гледат случващото се от непосредствена близост заради липсата на лекоатлетическа писта.

Агитките имаха шанс поне за 90 минути да си представят, че са мач от английската Висша лига и като нищо може да ги опръскат пот и слюнка при по-як сблъсък около тъчлинията. Наистина хубави времена, но свършиха. Стадионът красавец, който приемаше и мачове на националния отбор, сега е на път да бъде продаден, разрушен и превърнат в четири небостъргача.

Такъв упорит слух върви в Бургас от месец-два насам. "168 часа" се опита да разбере каква е истината за бъдещето на стадион "лазур", но никой не се наема да излезе с официална позиция. От общината обясниха, че това е частно съоръжение и те не знаят какво ще се случи с него.

Въпреки това се говореше, че кметът е наредил на подчинените си да проверят колко ще струва стадионът, за да бъде купен с общински пари и да бъде предоставен на местния "Нефтохимик", който и без това разчита на общинска издръжка.

Припомняме, че в началото на годината беше гласувана общинска помощ в размер на 600 хил. лева за "нафтата". От клуба бяха поискали 1,5 млн. лева, но тази сума скандализира общинарите и те отпуснаха доста по-малко. При това положение никак не изглежда реалистично градската управа да отпусне няколко милиона, за да бъде спасен стадионът.

А колко би струвал той ли? В края на миналата година се заговори, че собствениците му искат около 12 млн. лева. Това в никакъв случай не е голяма сума, при положение че мястото е изключително възлово и апетитно за евентуалните инвеститори. Базата е само на хвърлей от Морската градина и е разгърната на достатъчно голяма площ, че да бъдат задоволени и най-грандоманските проекти.

Като такъв изглежда планът на мястото на спортното съоръжение да бъдат построени 4 небостъргача с всичките важни допълнения като кафенета, ресторанти, молове и куп други огромни търговски пространства, които ще носят огромни печалби на собствениците им.

До този момент нито един инвеститор не е заявил официално плановете си да купи стадион "Лазур" и да го изравни със земята.

Най-малкото подобни намерения ще бъдат посрещнати на нож от спортната общественост в Бургас, която с право се гордее със стадиона си. Важно е да се отбележи, че построяването на подобно съоръжение в сегашния момент би излязло не по-малко от 50 млн. лева. Което автоматично означава, че срутят ли "Лазур", едва ли някога ще се пръкне друг подобен стадион в Бургас, че и в целия Черноморски регион.