Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

19-годишният Ренато Стилиянов, който бе обявен от роднините си за общодържавно издирване на 9 март, бил в затвор в Пирот, научи "168 часа". Там той попаднал, след като сръбската полиция го спряла за проверка и установила, че превозва в колата си семейство мигранти. Те били общо пет човека, а по произход - всичките иракчани.

"Ренато тръгна от София на 8 март, като след този ден ние изгубихме всякаква връзка с него. Телефонът му беше изключен. Притеснихме се, защото не е в негов стил да отиде някъде и да не се обади. Затова се свързахме и с полицията. Следите му стигнаха до Сърбия и ние отидохме дотам. Установихме, че Ренато е в затвора."
За този неочакван обрат разказаха близки на момчето пред "168 часа", след като внезапното му изчезване вдигна на крак полицията в България.

Младежът беше издирван безуспешно почти 200 часа.
Ренато признал на роднините си, че са го заловили в Пирот, а крайната цел била той да превози семейството бежанци до Белград. Сумата, която му дали, за да го направи, била голяма, и той се съгласил.

"Не ни разказа как се е запознал с това семейство иракчани или пък кой го е свързал с тях. Не се е занимавал досега с нещо подобно и не очаквахме да е в Сърбия за това. Никога дори не е излизал извън България.
За първи път е отишъл до Сърбия и това ни изненада. Сигурни сме, че го е направил от добра воля, за да помогне на това семейство, а също и да даде финансово рамо на близките си", споделиха още роднините на Ренато.

По думите им при срещата си с тях той им разказал, че е леко притеснен и му липсват, но се чувствал добре. Щял да лежи 1 година в сръбския затвор, а в килията бил с още двама българи и това донякъде го успокоявало. Те нямали общо с неговия случай, с тях се запознал в затвора. Не е разказал на семейството си за какво обаче лежат неговите сънародници.

Полицията не ме би и не ми е посягала изобщо, откакто съм тук. Добре съм физически", казал още Ренато на близките си по време на свиждането в следствения арест.

Момчето е точно на 19 години и 4 месеца. Преди близо година завършило с приличен успех средното си образование в гимназия в София. В столицата той живеел заедно с майка си, баща си и по-големия си брат. Веднага след бала Ренато си потърсил работа и решил да не записва към момента висше образование.
Не след дълго му звъннали от склад и го наели на работа като общ работник. Никой от неговите приятели дори не подозирал, че Ренато се е заел с това да превозва бежанци.

"Той е добро момче и неведнъж е помагал на близки приятели. Маниак е на
тема фитнес и ходеше почти всеки ден на тренировки - обясниха негови приятели. - Другата страст са му колите и искаше в близкото бъдеще да се занимава с нещо в тази насока. Какви ли не неща ни минаваха през акъла, след като изчезна, а накрая къде се оказа, че е бил. Тук, в България, има толкова много приятели и хора, които ще го чакат да се прибере."

"Нека всеки, който познава брат ми или просто има добро сърце, да сподели това с цел все повече хора да помогнат с каквото могат. Брат ми Ренато Стилиянов изчезна на 8 март този месец - това разпространи веднага след като Ренато изчезна, неговият брат Стилиян. - Последната новина е, че е напуснал България към Сърбия. Всеки с добро сърце нека го сподели. Кой знае,
може някой от Сърбия случайно да го види. Благодаря на всеки, който ще помогне. Просто много ми липсва. Не е такъв, който би го направил, без да се обади или да каже. Моля ви, нека всеки, който има сърце, да го сподели. Бил е с тази кола за последно. Много си го обичам той ми е малкото братче."

Получавал ли е заплашителни съобщения във фейсбук братът на Ренато четете в печатното издание на "168 часа".