Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Има ли други методи, с които ни промиват мозъците?

- Най-успешно това става с емоциите на хората, като им се показват такива сцени, на които е предварително ясно как ще реагират. Някои доста умело използват този похват. Другият начин е с националните чувства. Той винаги е безотказен и с него най-много се спекулира.

В психологията има един експеримент, показващ колко лесно внушаем е човек и че

тълпата може да накара човека

да не вярва дори на себе си

10-15 души предварително са се договорили да казват, че бялото е черно. Човекът - обект на експеримента, първоначално реагира остро, но постепенно се съгласява, накрая е убеден, че бялото е черно. Това показва до каква степен масата може да въздейства на съзнанието на един човек.

Във Факултета по психология е проведен друг експеримент. На групата се показва фотография на мъж, за когото се казва, че е престъпник. От участниците се иска да го охарактеризират. Едни казват, че е хитър, жесток, кръвожаден, а в крайна сметка той се оказва учен. Идеята е, че

всичко зависи от това как се

представя дадена информация

Ако кажеш “Това е добър човек”, съзнанието така се настройва. Оказва се, че много лесно поемаме тези зарибявания. В съвремието ни няма нито една сфера, която да не е манипулирана.

- Кои са чисто техническите похвати?

- Един от тях е използването на непонятни думи. Но трябва да се има предвид, че те имат свойството да хипнотизират.

Другият похват е, когато една и съща теза се повтаря многократно. Целта е манипулация е да се вкара в съзнанието на хората и те да я приемат като своя.

Има още един начин - когато не се изнася цялата информация, а само малка част, която звучи по съвсем друг начин, ако е извън контекста. Друг метод е да създадеш илюзията, че отсрещният има избор. “Какво искаш - чай или кафе?”.

Изборът е крайно ограничен, но се създава фалшивото усещане, че избор има.