Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Най-новата игрална лента на режисьора е с галапрожекция на “София Филм Фест”. И още 6 продукции, които не са за изпускане от кинофорума

Който търси, намира. Творецът среща своята нова муза в преследване на изгубеното си вдъхновение и то му се разкрива сред природните красоти на българските планини в образа на жена. 55-годишният драматург Стефан се впуска в чувствена връзка с 19-годишната циганка Салия, а близостта им ранява дълбоко дългогодишната му съпруга актрисата Лидия. Една жена ще тръгне по пътя на компромисите и жертвите заради нуждата еднакво да обича мъжа и да вярва в неговия талант.

Това е история за отминалата младост, за творческото износване, за необходимостта от виталност и огън в личния живот, за избора между принципите и благата и най-вече за любовта.

Това е филм, разказващ за личния живот на своя създател.

След 16 години творческа пауза големият сценарист и режисьор Николай Волев предлага още повече от себе си с новата си лента "Извън пътя".

Пред камерата в главните роли се изявяват актьорите Деян Донков, преобразил се в образа на драматурга, Аня Пенчева и Сали Ибрахим.

Николай Волев и Деян Донков
Николай Волев и Деян Донков

"Изкуството трябва да стимулира чувствата. Правя игрални и документални филми, макар че са напълно различни. Обединява ги едно - любовта. Няма ли я - към екипа, темата, героите - нищо не се получава. Без любов нищо не става."

В това е убеден режисьорът на някои от най-любимите български филми - "Господин за един ден", "Да обичаш на инат" и "Маргарит и Маргарита".

"Извън пътя" ще има своята галапремиера

на 11 март в зала 1 на НДК в рамките на 21-вия София Филм Фест.

Над 150 игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни продукции ще "изведат" извън сивотата на ежедневието публиката на престижния международен кинофорум в София.

Тържестевеното откриване на фестивала ще бъде поставено на 9 март в зала 1 на НДК с премиерата на копродукция на Белгия, Холандия и България "Белгийският крал" с участието на Нина Николина и Валентин Ганев.

Специален гост на киномаратона тази година ще бъде и легендарният режисьор и носител на четири награди "Оскар"

Хю Хъдсън, който ще пристигне в София, за да представи лично историческата си драма "Алтамира".

Той ще бъде придружен и от английския актьор Рупърт Евърет, който играе в неговата нова лента наред с Антонио Бандерас и иранската звезда Голшифте Фарахани.

Сюжетът на филма е повече от увлекателен и връща към далечната 1879 г., когато любителят археолог и собственик на земя в Испания Марселино Санс де Саутуола (Антонио Бандерас) и неговата деветгодишна дъщеря Мария случайно правят поразително откритие.

Двамата попадат на непозната пещера, а вътре очите им съзират невиждана красота - галопиращи бизони, изкусно изобразени от човешка ръка преди повече от 10 хил. години. Марселино и Мария стават първите, които се докосват до праисторическото изкуство, след като откриват пещерата Алтамира, прочута днес с най-древните, запазени и преди всичко красиви рисунки от горния палеолит. За изображенията там самият

Пабло Пикасо е възкликнал: "След Алтамира - всичко е упадък!"

В лентата на Хъдсън феноменалната находка се оказва огромен проблем за мнозина и преобръща живота на семейството на Марселино. Католическата църква приема рисунките от Алтамира като атака срещу библейските откровения, а учените са резервирани и колебливи към видяното.

Истината обаче рано или късно винаги намира път, а миналото успява да се разкрие и утвърди себе си в бъдещето.

В програмата на кинофестивала изпъква и просто не може да бъде подминат и отличеният със "Златна палма"

филм на майстора на социалното кино Кен Лоуч -

"Аз, Даниел Блейк".

След усърдния труд, който е полагал през годините, след всичко създадено от двете му ръце, на сръчния 59-годишен дърводелец Даниъл му се налага да разглоби живота си парче по парче. Принуден е да се остави на бюрократичната машина на социалните служби и дори след като преживява инфаркт, му е отказана помощ, тъй като на хартия той е определен за годен за работа.

Филмовото порицание на социалните неправди е носител и на английския еквивалент на "Оскар" - БАФТА, за най-добър британски филм.

На големия екран у нас ще има възможност да се види и най-новата лента на Аки Каурисмаки "Другата страна на надеждата", за която режисьорът бе отличен със "Сребърна мечка" на Берлинаре само преди седмици.

Филмът разказва за един пътуващ търговец, чийто път се пресича с този на сирийски бежанци. Продукцията е втората част от замислената трилогия, посветена на пристанищни градове и стартирала през 2011 година с "Хавър".

Няколко кинонаслади дебнат и от специалната селекция на киномаратона "Музикална кутия". Може би най-обещаващи сред тях са творенията на Тони Палмър - кинопочит към Ленард Коен Bird on a Wire и документалната лента "Бийтълс" и Втората световна война II".

Bird on a Wire е филм-ода и реверанс към уникалния поет, писател и музикант.

Въвежда публиката зад сцената на европейското турне на великия бард през 1972 г., където Ленард Коен просто не забелязва камерата. Лентата представя 17 от най-великите парчета на музиканта, изпълнени по времето, когато е във върхова форма.

"Бийтълс" и Втората световна война II"

от своя страна е осъвременена версия на музикалния документален филм All This and World War II от 1976 г. на Сюзън Уинслоу.

Палмър споделя, че макар оригиналният филм да бива почти унищожен от глупостта на първоначалния му дистрибутор, той инстинктивно усетил, че идеята, визуалният материал и, разбира се, музиката са прекалено добри, за да изчезнат завинаги.

В своя филм режисьорът включва някои от оригиналните записи на кавър-версии на култовата банда с добавени много нови, непоказвани до момента кадри, напълно различна музика в съчетание с откъси от информационни бюлетини с участието на Рузвелт, Чърчил, Чембърлейн и Адолф Хитлер. В същото време в лентата са вплетени и днешните събития, които вълнуват света. Програмата на София Филм Фест, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 31 март.