Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американският президент Доналд Тръмп бил по произход наполовина българин и наполовина сърбин, като корените му били от Трън, пише сръбският вестник "Сърбия данас", като цитира Тодор Дичев, бивш български посланик в Япония.

До този извод Дичев бил стигнал след обстойно изследване на произхода на Тръмп. То показало, че корените на президента на САЩ стигат до Трън, който се намира на самата българо-сръбска граница.

"Надявам се, че при първата си обиколка в Европа Тръмп ще посети

и България и Трън,

откъдето са неговите корени", е цитиран да казва Дичев от сръбското издание.

"Сърбия данас" обаче стига до заключението, че по произход Тръмп е по-специално шоп, което според автора означавало 50% българин и 50% сърбин.

Но още през декември 2016 г. "българин" нарече Доналд Тръмп гостенка в предаване на живо по CNN, възмутена от изявленията на републиканския кандидат-президент спрямо жените. Тон за атаката зададе водещата Брук Болдуин. Припомняйки предишен "кървав" коментар на Тръмп за друга тв журналистка, тя отбеляза, че той не изглежда притеснен от скандала.

"Това не ме изненадва ни най-най-малко, Брук" - каза Ейми, гостенката в студиото, поканена да отговори първа.

"Аз не бих обвинила Тръмп, че е сексист, нито онези, които го подкрепят - каза тя. - Аз мисля, че

той е недорасъл, незрял

и е българин..."

Внимателното гледане и прослушване на репликата не оставя съмнение, че Ейми просто бърка. Тя иска да каже "вулгарен", определение напоследък многократно повтаряно за нашумелите скандални видеозаписи от 2005 на републиканския кандидат. Но дали от припряност в говореното, дали от незнание, младата жена ясно казва Bulgarian.

Звуковото сходство на двете думи неведнъж и от отдавна е подвеждало мнозина. Причината е, че някои търсят произхода на думата "вулгарен" в нашето национално име.

Освен това, въпреки че генеалогията на Тръмп е добре позната и води до предците му в Германия, случаите с приписването на български произход на известни световни личности, имат богата предистория. В същото време родната ни страна е дала достатъчно известни личности оставили диря в световната история и без тези фалшификации.

Иначе психолозите обясняват феномена с

търсенето на български корени у всеки известен

човек в света с някои характерни особености, развити от народа заради тежкото историческо минало. Според тази теория още през Възраждането у нас се развива така наречения "Беронов комплекс". Името на този феномен идва от създателя на Рибния буквар Петър Берон, но заради друго негово произведение - "Панепистемия" (Всенаука).

В него бележития ни възрожденец, който изучавал медицина, естествени науки, философия и владеел 7 езика, в желанието си да помогне на сънародниците си да наваксат пропуснатото през вековното робство се опитва да събере накуп множество модерни знания и да ги направи достъпни за тях. Задачата обаче е голяма, непосилна дори за него и в резултат научната информация събрана в тази енциклопедия е до голяма степен непълна и повърхностна. Въпреки че трудът си остава слабоизвестен в родината му, оттам според изследователи

у българите се породило чувство за известна непълноценност, която те се стремят да запълнят по всякакъв начин, включително и с приписването на български произход на известни исторически личности. Явлението не е уникално, особено в сравнение с другите ни балкански съседи, но през годините и списъкът на “побългарените” сериозно е нараснал, показва изследване на “168 часа”.

Претенциите в това отношение тръгват от дълбока древност. Като оставим настрана версията за нашенски праисторически Адам, който изниква ту от предсказания на на Ванга, ту от разкопки, като тези край Чирпанското село Дорково през 2010 г., мнозина вярват че в античността има сериозна българска следа.

В тази връзка в последните години нашумя интересната хипотеза, че омировият герой Ахил бил българин. Привържениците й, сред които са и някои известни наши историци намират основания за нея, както в аналите, така и в археологически находки. Така например византийският хронист Йоан Малала съобщава в хрониките си, че

мирмидонците,

чиято армия предвождал

Ахил, са българи:

“Пристигна Ахил със своя собствена войска, наричани някога мирмидоняни, а сега българи, общо 3000 души”. Той написал това в VI век след Христа.

Йоан Цеца също твърди, че Ахил е българин: “И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби. С тях бе Ахил - многославният син на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон”. Бе предводител на хуните - българите-мирмидонци". Неговите хроники са чак от ХII век."

Михаил Ателиат, ромейски хронист от ХI век: “Българите са мирмидонците”. Флавий Ариан е най-достоверен, тъй като хрониките му са от I-II век след Христа: “Ахил Пелеев бил скит от градчето Мирмикион, което се намира на Меотидското езеро.

Той бил изгонен от скитите заради своята жестокост, свирепост и надменния си дух и след това се поселил в Тесалия”. Скити често са наричани в хрониките и българските племена.

“Тези писмени извори са известни от столетия”, казва историкът Александър Мошев. Според него, досега на тях не се е обръщало внимание, тъй като се смята, че е практика в древната литература един народ да се отъждествява с друг, по-древен, в случая българи с мирмидонци. Той смята, че по-важният въпрос, който повдигат плочките от Виница, е дали е имало култ към Ахил сред древните българи. На самите плочки са изобразени около 15 сюжета, повечето от които библейски и раннохристиянски. Те са от около V-VI век, т.е. става дума за около 200 години преди учебникарското идване на българите на Балканите. Българите явно

са имали самосъзнание, че са участвали в Троянската война Когато при цар Калоян отишла делегация от Ватикана, започнали да му обясняват, че Римската империя е много древна и, понеже била основана от участници в Троянската война, “младият” български народ трябвало да слуша съветите на “старите” римляни.” На тези думи Калоян се засмял и отвърнал: “Че кой по-добре от нас ще знае за Троя и за войната срещу нашите прадеди”. Но по-стара от Омировите произведения е легендата за Орфей. А него, макар и по-чисто географски признак, дори патриархът на родната литература Иван Вазов го нарича българин. Същото важи и за друг известен тракиец - Спартак. Вероятният произход на прочутия водач на въстанието на робите от нашите земи отдавна е влезнал в редовна експлоатация.

Много привърженици има и теорията и за българския произход на Атила. Техните пристрастия се основават на изследванията на сериозни учени, като Бъри, Макуарт, Рънсиман, Вернадски, Артамонов, Мюсе и т.н. , които твърдят, че Ернак, третият син на прочутия вожд на хуните и Ирник от Именника на българските ханове са една и съща личност. А ако последният е бил от рода Дуло, тогава логично и бащата трябва да е бил от същото коляно. Екстраполацията на тези предположения пък води до още по изненадващ извод - във вените на последния римски император Ромул Августул може да тече българска кръв, тъй като неговият баща Орест също произхожда от висшата хунска аристокрация.

Още по-щедри

поводи за намиране на “забравени българи” ни дава историята на Византия

Видният ни просветител Васил Априлов в своите “Български книжици или на кое словенско племе принадлежи Кириловската азбука” направо казва: “Ние не знаехме, че Източната Римска империя е имала не само сановници и пълководци, с които тя се е гордеела, и какъвто е бил Белисарий (Велизарий) от българите (словените), но още има и императори, какъвто е бил Юстин І, Юстиниян І, Юстин ІІ и Македонец Василий, негли и други мнозина.”

На фона на тези претенции, далеч по-сериозно звучи версията, че киевската княгиня Олга (ок. 920 г. - 11 юли 969 г.) е българка. Дали заради военния конфликт с Русия, но тази хипотеза напоследък все по-често взима превес в сравнение с още поне четири такива и в самата Украйна.

"Тази именно

Олга е първият голям деятел, който българите дават на русите - пише за нея Стилиян Чилингиров в книгата си “Какво е дал българинът на другите народи”, издадена през 30-те години на ХХ век у нас. - Тя се тачи от последните като истинска устроителка на руската държава, оставила име на твърде мъдра, велика и безсмъртна владетелкаУ. Олга, която според други проучвания всъщност се е казвала Хелга, е била съпруга на княз Игор, а след смъртта му управлява самостоятелно древната руска държава.

На кои други известни исторически личности се приписва български произход, четете в печатното издание