Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

La La Land ще грабне повече от 3 статуетки, но Райън Гослинг ще изпусне отличието

Осем години след триумфа на “Беднякът милионер” звездата от лентата Дев Пател вече ще получи приз за разтърсващия “Лъв: Стъпки към дома”

Те работиха здраво през изминалата година. Те пяха, плакаха, смяха се, изгубваха се един друг, намираха пътя обратно и продължаваха напред към бъдещето. Те дадоха всичко от себе си, а чрез тяхната енергия и талант се разгаря ден след ден мощта на седмото изкуство.

Ето че дойде времето най-изявените сред артистите в киното да бъдат наградени, аплодирани и позлатени. Да съберат последния и най-сладък "плод" от своя труд в сезона на "жътвата" за тях. Иначе казано, след всички статуетки, които бяха раздадени в Холивуд през последните седмици, стана време отличниците на 2016 г. да се протегнат и към заветния "Оскар".

Осемдесет и деветата церемония по връчване на най-значимата статуетка в киното - Награда на филмовата академия на САЩ, ще се проведе на 26 февруари в "Долби Тиътър" в града на звездите Лос Анджелис.

Няма как, ще трябва преди бляскавото събитие и "168 часа" да направи своите залози и да набележи своите фаворити сред претендентите за златото, пък каквото сабя покаже.

Разбрира се, няма как да не вземем предвид в пресмятането на коефициента на всеки номиниран в съответните категории и неговите последни и най-показателни резултати - тези от наградите БАФТА. Те са британския аналог на оскарите и ако златните глобуси са приемани за "предвестник" на Златния мъж, то церемонията във Великобритания се определя като "генерална репетиция" за церемонията в Лос Анджелис.

В крайна сметка, емоцията ни е водеща в настоящия избор на големите победители, на които залагаме, часове преди да станат ясни имената им.

“Най-добър филм”

La La Land

Няма как музикълът, посветен на мечтите и любовта към джаза и филмовото изкуство, да не покори и последния връх, за да триумфира накрая, изкачвайки се по стълбата от статуетки, които спечели и които няма нужда да изброяваме.

Селектираните най-добри филми са не по-малко достойни, но Златният мъж сякаш си търси песен за танц тази година. Ако награждаването беше олимпиада и можеше да се връчи сребърен медал, то той трябва да е за "Първи контакт" на Денис Вилньов и необходимостта от разбиране на онзи език, на онзи дар, който може да кореспондира с времето и да опише бъдещето.

Номинирани са: "Първи контакт", "Прегради", "Възражение по съвест", "На всяка цена", "Скрити числа", La La Land, "Лъв: Стъпки към дома", "Манчестър край морето", "Лунна светлина"

БАФТА: La La Land

“Най-добър режисьор"

Деймиън Шазел

Колкото и да се опитваме, можем, но не искаме да се спрем на друго име от това съревнование.

Номинирани са: Денис Вилньов ("Първи контакт"), Мел Гибсън ("Възражение по съвест"), Деймиън Шазел (La La Land), Кенет Лонерган ("Манчестър край морето"), Бари Дженкинс (Moonlight)

БАФТА: Деймиън Шазел

“Най-добра актриса”

Ема Стоун

С играта си, с гласа си и с елегантността си Ема Стоун отстъпи само златния глобус на френската звезда Изабел Юпер, но шестото чувство ни казва, че няма да даде оскара. Макар че кой не би дал статуетката и на феноменалната Натали Портман, и на първата дама на Холивуд Мерил Стрийп.

Номинирани са: Изабел Юпер ("Тя"), Рут Нега (Loving), Натали Портман ("Джаки"), Ема Стоун (La La Land), Мерил Стрийп ("Флорънс")

БАФТА: Ема Стоун - La La Land

"Най-добър актьор"

Кейси Афлек

Номинирани са: Кейси Афлек ("Манчестър край морето"), Андрю Гарфийлд ("Възражение по съвест"), Райън Гослинг (La La Land), Виго Мортенсен ("Капитан Фантастик"), Дензъл Уошингтън ("Прегради")

БАФТА: Кейси Афлек ("Манчестър край морето")

“Най-добра актриса в поддържаща роля"

Виола Дейвис

Номинирани са: Виола Дейвис ("Прегради"), Наоми Харис (Moonlight), Никол Кидман ("Лъв: Стъпки към дома"), Октавия Спенсър ("Скрити числа"), Мишел Уилямс ("Манчестър край морето")

БАФТА: Виола Дейвис

“Най-добър актьор в поддържаща роля”

Дев Пател

Звездата от "Беднякът милионер" се размина със статуетката през 2009 г., когато лентата на Дани Бойл спечели осем от десетте си номинации за "Оскар", но може би дойде неговото време.

Филмът "Лъв: Спъпки към дома" е изключително затрогващ и докосва дори най-апатичния зрител с невероятната действителна история на Сару Брайърли. Сценарият се основава на неговия биографичен бестселър, а в лентата участват още Руни Мара и Никол Кидман.

Голямата звезда от лентата обаче е безкрайно харизматичният Суни Павар, който определено плени сърцата на зрителите с изпълнението си в ролята на малкия, но смел Сару.

Един влак разделя завинаги двама братя и "отвлича" далеч от майчините обятия едно 5-годишно дете, което дори не произнася правилно името си, но намира нов дом, а по-късно открива пътя назад към истинския си Аз, за да може да продължи напред със себе си.

Номинирани са: Махершала Али ("Лунна светлина"), Джеф Бриджис ("На всяка цена"), Лукас Хеджис ("Манчестър край морето"), Дев Пател ("Лъв. Стъпки към дома"), Майкъл Шанън ("Хищници в мрака")

БАФТА: Дев Пател

“Най-добър адаптиран сценарий”

Люк Дейвис (“Лъв. Стъпки към дома")

Номинирани са: "Първи контакт", "Прегради", "Скрити числа", ("Лъв: Стъпки към дома"),( “Лунна светлина”)

БАФТА: Люк Дейвис ("Лъв. Стъпки към дома")

“Най-добър оригинален сценарий”

Кенет Лонърган “Манчестър край морето”

Номинирани са: "На всяка цена", La La Land, "Омарът", "Манчестър край морето", "Жените на ХХ век"

БАФТА: Кенет Лонърган - "Манчестър край морето"

“Най-добър чуждоезичен филм”

“Човек на име Уве”, реж. Ханес Холм

Номинирани са: Австралия - "Тана", режисьори Бентли Дийн, Мартин Бътлър; Дания - "Моя земя", реж. Мартин Зандвлиет; Германия - "Тони Ердман", реж. Марен Аде; Иран - "Търговският пътник", реж. Асгар Фахради; Швеция - "Човек на име Уве", реж. Ханес Холм

БАФТА: "Синът на Саул" - (Унгария)

“Най-добър късометражен анимационен филм"

“Сляпата Вайша”

В тази категория фигурира само едно заглавие за нас, и то е "дете" на не един, а на двама българи. Теодор Ушев ни даде повод за гордост с първото родно присъствие сред претендентите за "Оскар" и макар неговата продукция да е канадска, тя е вдъхновена и създадена по едноименния и вълнуващ разказ на Георги Господинов.

Номинирани са: "Сляпата Вайша", Borrowed Time, Pear Cider and Cigarettes, Pearl, Piper

БАФТА: "Любовна история"

И в заключение може само да подчертаем, че различни очи гледат претендентите и различни ги преценяват. Но с думите на Господинов е още по-лесно.

"Няма край тази история. Защото не се намерило нищо на тоя свят, което да събере очите на Вайша, да бъде еднакво както за лявото, така и за дясното й око."

И винаги едни ще са триумфирали в миналото, а други ще го направят в бъдещето, докато настоящето е само момент между двете.