Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Софтуер смъква диоптри, докато работим на компютъра

Българин разгада тайната как да висим с часове пред монитори и смартфони, без да дразним очите

Популярният в САЩ д-р Джоузеф Меркола, провел тестовете: Това е най-доброто приложение

Младият български програмист Даниел Георгиев създаде софтуер, с който могат да се смъкват диоптри. Приложението предпазва очите от екраните на компютрите и е особено ценно за хора, които прекарват часове пред екраните. Потребителите му вече са над 1 милион.

Още когато Даниел започнал да тества Iris с приятели, установили, че с лекота могат да захвърлят диоптричните очила.

"След като завърших напълно приложението и то се доказа като професионален продукт, спрях да използвам очилата за компютър. Освен това свалих един диоптър.

Оказа се, че очила вече не са ми необходими”,

категоричен бе пред "168 часа" Георгиев.

"Софтуерът помага на очите да не червенеят и да не ни болят - разказа той. - След като установих, че имам проблем със зрението и ми се наложи да сложа очила, ми хрумна тази идея."

За да работи всеки екран, той светва и изгасва. Това се случва постоянно, по много пъти в секунда. Според Даниел ние не виждаме тези трептения, но нашите зеници ги възприемат. Точно затова ни болят очите и лекарите препоръчват, когато дълго работим на компютър, от време на време да отклоняваме поглед и да гледаме с отпуснати очи в далечината. Най-добре през прозореца.

“Аз увеличавам максимално честотата на премигване на екрана

Причината е, че колкото по-ниска е тя, толкова по-чести са контракциите на окото, което води до преумората и зачервяването. С Iris негативните последствия за окото са минимални", споделя Георгиев.

Според него очите най-вече страдат заради синята светлина, излъчвана от екраните. Организмът разполага с фотопигмент, който когато види синьо, спира производството на хормона на съня - мелатонин.

"Хората не могат да заспят, след като са гледали дълго време в екрана, защото той е наситен с много цветове, все едно гледаш към слънцето - разказва програмистът. - Премахвам синята светлина, защото меланопсинът (фотопигмент, който участва в образуването на визуални изображения), като види светлина с такава дължина на вълната,

прави всичко възможно, за да те поддържа буден”

Според него на човек му трябва поне час след работата с компютър, за да се нормализират хормоните и очите да се успокоят. Само така организмът може да се настрои за сън.

Специалисти твърдят, че това е най-доброто приложение в тази област, създавано досега. Световноизвестният лекар д-р Джоузеф Меркола, популярен с хранителните добавки и диетите си, разбира за приложението на Даниел от фитнес инструктура Бен Гренфилд. Решава да го изпробва и започва да пише научни статии с резултатите, които наблюдава. Тезата му е, че

досега не е създавано по-добро приложение,

което да предпазва очите от натоварването на екраните. Той с удоволствие препоръчва софтуера на хора, на които им се налага да прекарват повечето си време пред компютъра, вместо да слагат очила.

Според програмиста Iris е най-популярен в САЩ и след това в Индия.

"Известността в Америка се дължи на фитнес инструктура Бен Гренфилд - спомня си Даниел. - Свърза се с мен, защото използваше софтуера, и ми предложи да разкажа за приложението в негов подкаст (асинхронно радиопредаване, което се излъчва по интернет)."

След което известни специалисти в компютърния бранш започват да го подлагат на тестове и стигат до извода, че Iris не само действа,

но се превръща и в най-популярния софтуер,

създаван някога в България. В момента приложението се използва от над 1 млн. души в около 180 държави. В България също е в топ 10. Той се използва най-вече от програмистите и от хората, които целодневно работят с компютър. Всеки, който иска, много лесно може да се сдобие с него.

"Сайтът на софтуера е iristech.co. От него може да го изтеглите на вашия компютър, а за телефони го има в магазина за приложения под името "iris mini". Тази версия е безплатна", споделя програмистът.

А за компютри има две версии

Едната струва $2, а другата, която съдържа повече екстри, струва $10.

От дни приложението вече е активно и за Аpple.

"Не си мислете, че изкарвам много пари, по-скоро са достатъчно, за да се издържам сам", твърди Даниел. 

Когато разработвал идеята, тя не била особено печелишва.

Единственият доход бил 16 лв. за една година

"Идеята се зароди от решението ми за участие в едно състезание в университета, в който учех. Трябваше да се направи нещо, което да бъде полезно за целия свят - разказва Даниел. -

Тогава заедно с екип измислихме софтуер,

който да засича колко пъти мигаш, и таймер, който ти заключва компютъра."

Студентите печелят състезанието в България, но на полуфинал отпадат. Зрението на Георгиев рязко се влошава заради прекаленото стоене пред компютъра и за известно време той замразява проекта си.

"Един ден бях получил съобщение от случаен потребител от чужбина, който много харесал приложението и искаше да го използва", спомня си Даниел.

Даниел бързо създава нова версия и отново започва проекта. Напуска работата си на програмист и изцяло се отдава на идеята си.

"Странно беше разпространението му, защото никой инвеститор не повярва в проекта

- категоричен е младежът. - Но понякога става така. Истината е, че приложението се разпространи от човек на човек и всъщност само се популяризира."

Дани е в непрекъснат контакт с потребителите си, вслушва се в тях, постоянно усъвършенства продукта си и така се стига до сегашния Iris.

"Вече съм милионер. За мен това не означава да имаш 1 млн. лв., а да имаш 1 млн. потребители. Богат съм, защото помагам на хората да запазят зрението си", споделя Георгиев.

Младият талант засега не смята да продава приложението на големи компании.

В бъдещето Даниел има идея да добави и функция за далтонисти.

"Имам възможност да разделя светлината така, че всички те да виждат телефона в нормален цвят", категоричен е талантливият програмист.

Коментара ()

Вашият коментар