Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На финалната права в сезона на призовете най-сетне с песен на уста, напълно в тазгодишния стил ла-ла, и ние може да се включим ликуващо в концерта на претендентите за заветния “Оскар”, защото за първи път сред тях се нареди българин.

Лентата “Сляпата Вайша” на аниматора Теодор Ушев с адаптиран сценарий по едноименния разказ на Георги Господинов получи номинация за статуетка в категорията за късометражна анимация на 89-ите награди на Американската филмова академия.

Това е родният триумф, за който дълго ще се говори, а първенецът сред всички отличници съвсем очаквано е мюзикълът La La Land. Продукцията продължава да чупи рекорди и вече се записа в историята на седмото изкуство като третият филм събрал общо 14 номинации за “Оскар” наред с “Титаник” и “Всичко за Ева”.

Само преди няколко седмици създателят на феноменалната лента Деймиън Чазел стана най-младият носител на "Златен глобус" за режисура. На 31 години той постигна мечтата на много амбициозни артисти и творци от "града на звездите/city of stars", който възпя в своя кинохит.

Мюзикълът се наложи с категоричност, завихряйки се около едно “ако”, изпълнено с красивото съревнование между копнежите на мечтателите и обещанието за истинска любов.

Главната битка за най-добър филм както винаги предопределя и голяма част от претендентите в останалите категории и напълно нарежда тазгодишната листа на кандидатите за най-добър режисьор.

С магията на джаза и киноизкуството La La Land се изправя срещу езика, който властва над времето, с уроците, които трябва да научим, за да различаваме оръжието от подаръка в "Първи контакт" (Arrival) на режисьора Денис Вилньов.

Не по-малко важни са и поуките от действителността, които историята помни с доблестта на истинските герои. Като носителя на Медал на честта Дезмънд Т. Дос., който вдъхновява Мел Гибсън да режисира Hacksaw Ridge и да разкаже за отказа на един смел мъж да носи оръжие по време на Втората световна война.

За бруталността, с която са посрещнати убежденията му, и за доблестта му въпреки всичко да служи на родината си и да остане в армията, а по-късно да спаси близо 75 войници от сигурна смърт при жестоко сражение.

В категорията фигурира и титулуваният като най-добър филм за годината на златните глобуси "Лунна светлина" на Бари Дженкинс, който отнема възможността и тазгодишните оскари да бъдат заклеймени като расистки и "бели". 

Така както и лентата "Прегради" (Fences) на Дензъл Уошингтън, който е и режисьор и си партнира пред камерата с Виола Дейвис.

В селекцията са и “Скрити числа” (Hidden Figures) на Тиъдър Мелфи, "На всяка цена" (Hell or High Water) на Дейвид Макензи, Lion на Гарт Дейвис и “Манчестър до морето” (Manchester by the Sea) на Кенет Лонерган.

Имената в сблъсъка на режисьорите, както вече казахме, се повтарят. Това са Денис Вилньов, Мел Гибсън, Деймиън Чазел, Бари Дженкинс и Кенет Лонерган.

Разбира се, с изпълненията си в главните роли на La La Land Райън Гослинг и Ема Стоун застрашително намаляват надеждата на конкурентите си в категориите за водещо мъжко и женско превъплъщение.

Срещу Гослинг се изправя житейската половинка на неговата сценична половинка Ема Стоун - Андрю Гарфилд, който отлично изрази категоричния отказ на Дезмънд Дос да тонеме човешки живот през войната. За да грабне златната статуетка, всеки от двамата актьори ще трябва да се пребори с Дензъл Уошингтън, Кейси Афлек от "Манчестър до морето" и Виго Мортенсен от "Капитан Фантастик".

При дамите деликатният екшън също е неминуем, защото чаровната и талантлива Ема Стоун мери сили с доказалата се Натали Портман, която вдига огромния залог с изпълнението си на несломимата и най-обичана първа дама Джаки Кенеди.

Срещу тях обаче връхлита с титаничен устрем първата дама на Холивуд Мерил Стрийп, която впечатли с ролята си на Флорънс Фостър Дженкинс - богата светска дама с ужасяващ глас, но огромно сърце и неизчерпаема щедрост, която принуждава ценителите на музиката да аплодират на крака проглушаващите й изпълнения.

В категорията записват имената си и Рут Нега за Loving и Изабел Юпер за "Тя" (Еlle).

Номинирани за поддържаща мъжка роля са Махершала Али ("Лунна светлина"), Джеф Бриджис ("На всяка цена"), Лукас Хеджис ("Манчестър до морето"), Дев Пател (Lion) и Майкъл Шанън ("Хищници в мрака").

Номинирани за поддържаща женска рокля са Виола Дейвис ("Прегради"), Наоми Харис ("Лунна светлина"), Никол Кидман (Lion), Октавия Спенсър ("Скрити числа") и Мишел Уилямс ("Манчестър до морето").

Сред всички претенденти тази година най-скъп на сърцето ни наред с La La Land и, разбира се, гордото ни постижение "Сляпата Вайша" е "Човек на име Уве", който изпъква и прави незабележими останалите в категорията за най-добър чуждоезичен филм.

Шведската лента на режисьора Ханес Холм, претърпяла отлична трансформация от страниците на Фредрик Бакман до големия екран, преобръща представите за онези хора, които имат твърде големи сърца.

Актьорът Ролф Ласгард успява с перманентно намусената физиономия и рязък тон на своя герой да накара всеки да го заобича и да бъде негов близък, за когото Уве ще даде всичко. На пръв поглед той изглежда като отблъскващия квартален сърдитко, който ежедневно тормози съседите си с установените от него ред и стриктност. Оказва се обаче, че добротата му надхвърля очакванията.

Всички около него са толкова хаотични и неспособни да се справят с живота по правилния за Уве начин, че не му дават възможност да сложи край на живота си. Единственото, което той желае, е да се събере отново с обичната си съпруга, която е загубил преди време. Героят обаче все отлага, защото има задачи за свършване, а между несполучливите му опити за самоубийство изскачат най-важните мигове от неговото минало. Моментите, в които проличава как едно момче се е превърнало в истински мъж, който знае как да се грижи за щастието в живота си и за своите принципи.

"Човек на име Уве" е една красива история, поднесена с още по-разкрасяващ хумор.

"Halla, Ove! Спокойно, няма нужда да ми отговаряш, и едно намръщено изсумтяване ми стига. Не искам да те спирам, върви, имаш да извършиш всичките си дневни ритуали и да водиш безбройните си малки войни с времето и хората. Едно ще ти кажа, Уве - благодаря ти, че те има. С всичките ти кривини и правини, с цялото упорство да отстояваш своето и да защитиш своя начин на живот от хищните ръце на света, наедрял от лъжи, лакомия и докарващи колики правилници."