Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Експерт: Парното топли неефективно под -20°, климатиците - под -15°

"Топлофикация София” е само на синьо гориво. Пази мазут за 5 дена, ако Русия спре доставките

От днес на обяд ще започнат нови валежи от сняг. В началото от юг, а после ще обхванат цялата страна. Синоптиците предупреждават, че ще продължат и през цялата нощ, като ще се натрупа нова снежна покривка.

Рекордна консумация на топлинна енергия отчита "Топлофикация София" в студените дни напоследък.

"В резултат на ниските външни температури през последните дни потреблението на топлинна енергия в столицата е нараснало значително и "Топлофикация София" ЕАД подава към клиентите си от 1400 до 1800 МВт на час, което се равнява приблизително на производството на два реактора в АЕЦ "Козлодуй", пишат от дружеството в отговор до "168 часа".

Единственото гориво, което използва столичната "Топлофикация", е природният газ, доставян от "Булгаргаз" ЕАД. Закон задължава държавната компания да държи в наличност мазут като резервно гориво за 5 дни, ако спрат доставките на природен газ. Подобен случай имаше през януари 2009 г. Русия прекъсна подаването към Украйна и България също остана без гориво.

Монополистът е предвидил и възможност за доставка на допълнителни количества мазут, ако има газова криза.

Но разпоредбите за опазването на околната среда не позволяват на "Топлофикация София" ЕАД да работи с мазут повече от 10 дни за цялата календарна година.

За разлика от столичното дружество отоплителните компании в провинцията използват и въглища, и мазут, и дърва.

Ако температурите се задържат дълго толкова рекордно ниски, има опасност парното и климатиците да престанат да топлят, твърди енергийният експерт Иван Хиновски.

“В последните 30 г. не е имало такава зима - с толкова дълго продължаващи екстремни условия. Дружествата може да работят до -20 градуса. Когато температурата падне под тази, отоплението става неефективно.

А климатиците даже под -15 градуса дават проблеми. Отоплението е свързано с инвенторен термодинамичен процес, при който -15 градуса се превръщат в +20. Това е изключително натоварване на системата", обясни Иван Хиновски.

Според топлофикациите няма опасност да останем на студено при рекордно ниските температури.

"Всички топлоизточници са подготвени за включване на допълнителни мощности при необходимост. Осигурени са допълнителни екипи, които да реагират незабавно в случай на аварии по топлопреносната мрежа или в абонатните станции на сградите. Извършен е преглед на въздушните топлопроводи и са предприети съответните мерки за защита от обледеняване - пишат в отговора си от "Топлофикация София" до "168 часа". - Имаме достатъчен енергиен капацитет, за да посрещнем и много ниски външни температури, така че парното няма да спре или намалее.

Най-важно е да няма аварии по топлопреносната мрежа, при които клиентите могат да останат временно без топлоподаване. От 7 януари до днес няма пробиви на топлопроводи в столицата и гражданите се отопляват съобразно актуалните климатични условия. На телефона в Кол центъра на дружеството няма сигнали от клиенти за проблемно или слабо топлоподаване."

За да замръзнат радиаторите - независимо дали са стари или нови, трябвало температурата в помещението да падне под 0 градуса или да са изложени на непосредствен достъп на студен въздух отвън.

За да не се случва това, експертите на столичната "Топлофикация" съветват хората как да се отопляват ефективно.

Първо, да поправят счупените прозорци и незатварящи се външни врати в сградите, за да не замръзнат и да не се спукат радиаторите в общите части на сградата.

Второ, тръбите за вътрешната отоплителна инсталация, които се намират на таваните или в мазетата, също трябва да бъдат проверени. В много блокове те не са изолирани и в помещенията има отворени прозорци. Затова е задължително плътно да се затворят и тези помещения и да се предпазят тръбите от замръзване.

Трето, винтилите да се оставят на знак звездичка във временно необитаемите жилища.

Това предпазва радиаторите от евентуално замръзване при ниските външни температури. Според експертите на "Топлофикация София" разходът на топлинна енергия в този случай е незначителен.

Четвърто, ако сутрин всички излизат от дома си, да оставят топломерите на 1-ва или 2-ра степен. Ако ги застопорят на 0, вечерта ще е нужна много повече енергия, за да се стоплят изстиналите стаи.

Пето, топломерите не трябва да се оставят дълго време под пряко действие на студен въздух. Например при отворени прозорци той дърпа автоматично на максимална степен и консумацията на енергия от радиатора е много голяма. При проветряване на стаята топломерът трябва да е на знак "звездичка" и прозорците се отварят широко за 5 минути.

Шесто, завесите, декоративните решетки и масивните мебели пред радиатора пречат топлината да стигне до стаята. Не трябва да се отварят широко вратите при включен радиатор, защото другите помещения не се топлят, а сметката се натоварва.