Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ицко доказа, че може всичко без значение от възрастта, коментира приятел на големия театрален и филмов актьор Ицхак Сами Финци, известен като Ицко Финци.

Повод за похвали предизвика новината, която се знае отдавна в артистичните среди, но вече стана достояние на всички. А именно че на 83 години артистичният бохем очаква дете. Само след няколко месеца той ще се сдобие с наследник от своята половинка Лиза Боева, която е с 45 години по-млада от него. Бъдещото щастливо събитие се разкри като факт на 60-ия рожден ден на Соломон Паси, когато като гост режисьорката нямаше как да скрие своята напреднала бременност, а Финци своята видима привързаност към нея.

С това свое неочаквано постижение актьорът надминава рекордьори в сферата на късното бащинство като Мик Джагър, който прегърна последната си рожба само преди дни на 73 г., Чарли Чаплин (на 72 г.), Робърт де Ниро (на 68 г.), Пабло Пикасо (на 68 г.), Стив Мартин (на 67 г.), Клинт Ийстууд (на 66 г.), Ник Ноути (на 66 г.), Хю Хефнър (на 65 г.) и Майкъл Дъглас (на 59 г.).

Малко преди тази тайна на бъдещите родители да бъде разбулена, те упорито отричаха, че очакват наследник, както преди това правеха за своя годеж, а още по-рано - за съществуването на всякаква романтична връзка помежду им.

"Четете класиката, а не глупости и лъжи", с тези думи отрече, че ще дари с наследник Финци, само преди два месеца самата доц. д-р Лиза Боева.

Ето че опровержението не закъсня. В дълбока тайна от всички запознати се пазят и до днес историята на тяхната първа среща и моментът, в който припламва искрата на любовта им. Твърди се, че двамата са сключили таен брак още миналата година. Кумували им актьорът Джони Пенков и приятелка на булката.

"Не отричам, че сме заедно. Нямам какво повече да кажа", обяснява Боева, когато се забелязва халката на нейния пръст.

Днес двамата живеят заедно в пълна хармония. Приятели от най-близкото обкръжение на Финци са сигурни, че той няма да има проблем въпреки възрастта си да се справи със сериозната отговорност, която го очаква като родител.

"Има сериозен опит и купища ценни уроци, които да предаде на своето дете. Какво по-хубаво", смята негов колега.

Носителят на "Аскеер" преди цели 51 години усеща какво е чувството да бъде баща за първи път, когато поема в ръце своя син - актьора Самуел Финци, с чиято майка е разведен отдавна.

Мълвата твърди, че неговият наследник непрекъснато се шегувал с връзката на своя баща и Лиза, по-млада от самия него с 12 години.

И все пак за любовта няма възраст, а Ицко Финци и неговата спътница споделят не само обичта един към друг, но и тази към изкуството.

Двамата заедно от години вдъхват живот на редица свои филми, а като творчески тандем дебютират с късометражната комедия "Боси" (2004 г). Лиза се изявява като сценарист и режисьор, а Ицко Финци, разбира се, застава пред камерата. Изглежда, усещат хармонията помежду си и продължават с пълна сила напред с художествено-документалния "13 кратки опуса за голям екран".

Двойката създава и творческото обединение "Филизи 33", към което по-късно се присъединява и режисьорката Анна Стефанова.

Продуцират филма "Вера" (2012 г.), който е на руски език и печели наградата "Златен Витяз" на фестивала в Омск, Русия. Година по-късно излиза и игралният им филм "Космос" (2013 г.), в който актьорът си партнира със сестра си Ида Финци.

В художествено-документалния филм "Лятото на Мона Лиза", най-скъп на сърцето на Лиза и истинско явление в киното, артистът е в ролята на всичко и всеки - Джокондата, Леонардо да Винчи, Пикасо, Аполинер, статуя, улица, и т.н.

През 2014 г. на бял свят излизат "Магарешка опашка" и "Аз бях Керуак".

"Обичам да си разказваме с Ицко нови идеи.

Струва ми се, че сме средновековни алхимици, които измислят вълшебни съставки и създават невиждани чудеса. Най-хубаво е, че знам, че тези фантасмагории ще станат реални - просто за някои се изискват едва няколко дена, други ни отнемат години", признава Боева.

Другото, което много обича да прави по нейните собствени думи, е да се смее.

"Особено когато ми става смешно от нещо неочаквано и дълго не мога да спра смеха си. Или когато другите около мен се смеят и без дори да знам причината, се заразявам от смеха им. Ицко и Ани често се смеят на най-невъобразими глупости. Смеят се така високо и заразително, че когато ги попитам какво смешно има, те вече са забравили", разказва режисьорката.

Понастоящем Боева е и щатен преподавател в департамента "Кино, реклама и шоубизнес" в Нов български университет.

Завършила е Италианския лицей в Горна баня през 1997 г., след което учи журналистика в държавния университет в Санкт Петербург и след 5 години защитава магистратура по специалността "История на изкуството".

От 2001 до 2006 г. учи филмова и телевизионна режисура в класа на проф. Георги Дюлгеров и проф. Светослав Овчаров в НАТФИЗ. Дипломира се с филма "13 кратки опуса за голям екран", а през 2006-2010 г. трупа опит като режисьор в заснемането на редица документални филми в Европа и Америка.

През 2011 г. защитава дисертация на тема "Битници и хипита. Америка, 1947 - 1973 г." и получава научната степен доктор, а през 2016 г. става и доцент.

Такава е в най-общ план биографията на жената, която грабва сърцето на големия актьор. Но ако го попита човек кого и какво още обича изобщо, той вече има отговор за това.

"Хм... Какво ми харесва, по-добре. Харесва ми, че като изпия сутрин кафе (с преобладаващ процент арабика), състоянието ми се променя - и това на мозъка, и на мускулите, и на ставите, и на сухожилията - те стават по-пъргави, дори игриви, подскокливи.

Харесва ми, като открия нови, неносени въобще ризи, панталони, сака или палта - точно моя номер - в магазините за дрехи втора ръка.

Харесва ми да се возя на новите тролейбуси и на новите трамваи. Не на купените на старо, а на новите. Първите са чешки, а вторите - полски.

Харесва ми да чета в новините съобщения за новости в технологиите, било информационни, било всякакви. Или за технически и научни открития. Прочитам ги жадно. Някои препрочитам, ако не съм ги разбрал добре или за да ги запомня. Опитвам се да си представя как авторите им са стигнали до постижението. Или се питам дали би могло да се случи да се докосна до апарата, да видя явлението... И винаги се повтаря удивлението: с каква бързина се развиват науките и техниката. Забил се е един въпрос в главата ми: безкрайно ли е количеството информация, което може да побере интернационалната мрежа? Ако да, то излиза, че човекът е достигнал по можене този, който е създал Всемира!

Защото и той е безкраен...

Ако въобще има създател, естествено. Нещо, което винаги поставям под съмнение. Даже не вярвам в теорията за първоначалния взрив. И в струнната теория не вярвам. Мисля, че в тази безкрайност - и по време, и по пространство - ние сме единствената планета, където по някакво случайно стечение на безкрайно много случайности се е образувало това, сред което сме и което сме самите ние.

Ние сме с този късмет. Ние единствени!

Не е ли за радване?", споделя с почитателите си актьорът в сайта на "Филизи 33".

Като човек на изкуството Финци е впечатляващ с неизчерпаемата си енергия. Дълги години гори на театралната сцена така, както и пред камерата, а още по-въздействащо вълшебство излиза изпод ръцете му, щом се докосне до цигулката. И днес редовно изнася музикални моноспектакли в столичното кътче за бохеми "Сам дойдох".

Носител е на множество награди за най-добър актьор: на Международния фестивал на телевизионните филми - Прага, на Международния кинофестивал "Златната роза" - Варна, на Фестивала на малките театрални форми - Враца, и на “София филм фест”. През 2004 г. е награден с орден “Стара планина - първа степен”.