Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За бъдещето на България виждал само хубави неща, казва кметът на Нова Загора

Преди 35 години пророкът Влайо Жечев - дядо Влайчо, от село Коньово е предсказал войната в Сирия. Това разкри пред "168 часа" кметът на Нова Загора Николай Грозев.

Ясновидецът, за когото се говори, че познавал повече дори от Ванга, имал тежка съдба и приживе пророчествата му донесли само неприятности. Превърнал се в жива легенда още на младини, по времето на комунизма бил изпратен в лагера "Белене", защото предсказал с точност смъртта на Георги Димитров След освобождаването му пък го карали да се признае за "шарлатанин" и да се откаже от твърденията, които не са в съгласие с материалистичната марксическа идеология.

"Имал съм възможност да се уверя в способностите на феномена дядо Влайчо - разказва Николай Грозев, кмет на Нова Загора, пред "168 часа". - Беше през последната година от живота му, през 1981 г. Той сам ме повика и ми каза много неща. Те бяха както лично за мен, така и за бъдещето на България и на света. Специално за мен твърдя, че

всичко, което ми каза,

се сбъдна 100%

за 35 години, които изминаха оттогава. За фактите, които ми е познал в личен план, не желая да коментирам в детайли в момента, но съм абсолютно убеден. Затова си мисля, че

някакъв светец

е живял между нас

Знаеше миналото, бъдещето и правеше чудеса - аз лично съм свидетел на едно от тях."

Чудото станало преди повече от 30 години пред очите на сегашния кмет на Нова Загора.

"Казаха, че 13 години не е стъпвал на краката си, и само след 5 минути човекът излиза сам и плаче, а дядо Влайчо го изпраща."

Завел майка си, но пророкът извикал него.

"Влязох вътре и до вечерта само аз останах, той други не приемаше. Всичко, което ми каза, досега се е случило - обяснява Грозев за случката от детството си. - Хубавото е, че за България предсказанията му бяха добри. Нищо лошо не виждаше - в смисъл че всичко нормално ще се случва в страната ни. Но тогава ми предсказа и изобщо говореше много за война на изток. Каза, че войната, която ще се води там, няма да е за пари и за земи, а за вяра. И ми се виждаше чудно тогава,

защото ми прозвуча някак религиозно и отвлечено

Но сега с това, което става в Близкия изток, мисля, вече няма съмнение, че отново е предрекъл вярно."

Вероятно заради това шефът на община Нова Загора е и инициатор за построяването на музей, посветен на пророка и наречен Дом на доброто, в Коньово, родното село на дядо Влайчо.

"Става дума за Дом на доброто, нещо като музеен кът, в който да се изложат вещите му,

да се докоснат хората

до живота му и

да имат духовни сили.

Няма съмнение, че той заслужава. Имаме одобрен проект, който вече е остойностен и трябва да влезе на експертен съвет. От 2 декември започнахме и инициатива за набиране на средства и сме качили на сайта на общината молба за дарения със съответните сметки. За съжаление засега сме далеч от целта - за около месец сме събрали 20 000 лева, а общата стойност, която включва и ограда, и ландшафта, е 385 000 лева. Но и след това, което се случи в Хитрино, не смятам, че можехме да разчитаме на повече.

Погрешно се интерпретира, че идеята е за храм. Така че нямаме никакво противоречие с църквата. Не зная защо в някои медии се появиха такива репортажи, че едва ли не ще строим черква", коментира още градоначалникът.

Идеята да се почете по този начин иначе

умишлено забравеният

по време на соца

бележит гадател

и лечител среща одобрението и на наследниците му.

"Одобряваме напълно тази инициатива - казва в тази връзка и Жечо Жечев, племенник на Влайчо. - Проектът е направен и всичко е готово за стартиране на строителството. Има вече доброволни дарения. Считам, че и Влайчо щеше да приеме тази идея - за изграждането на такъв храм или музей, като признание за работата му."