Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дали сме най-много за ограда, после за ремонти, командировъчни на полицаи и военни, охрана, депортиране на опасните индивиди, обучение, режийни

От 2013 г. досега България е похарчила около 362 млн. лв. за настаняване, хранене, обучение на бежанците, депортиране на опасните нелегални имигранти, заплати на обслужващия персонал, командировъчни на полицаи и военни, ремонт на центровете, помощи, охрана и режийни. От ЕС и от Върховния комисариат за бежанците са ни отпуснали общо 335,7 млн. лв.

От ЕС са ни помогнали първо с 1,5 млн. евро в средата на 2015 г., а впоследствие - със 160 млн. евро (320 млн. лв.), които са предназначени за изграждане на нови центрове за временно настаняване от затворен тип, а не за постоянно заселване на бежанци. Отделно

България е сключила споразумение с ЕК за безвъзмездна финансова помощ от 4,5 млн. евро за периода 15 юни 2015 до 14 септември 2016 г., което е било удължено до средата на декември. Парите са за подобряване на административния капацитет, както и този за настаняване и осигуряване на здравни грижи. Едва половината от тях са усвоени.

ЕС е отпуснала и около 200 хиляди лв. за подобряване на инфраструктурата към центровете.

От Върховния комисариат за бежанците са ни помогнали с 3,5 млн. долара, което се равнява на 6 566 168 лв.

Най-голямото перо от републиканския бюджет за справяне с бежанската криза е изграждането на оградата покрай границата на България с Турция. Тя глътна над 146 млн. лв., за да няма наплив на нелегални имигранти.

Друг разход, който обаче не е свързан директно с бежанците у нас, произхожда от решение на ЕК. То задължава всички страни членки да предоставят на Турция общо 2 млрд. евро. България отпусна първите 3,4 млн. лв. от нашата вноска през септември. Страната ни трябва да преведе още 8,1 млн. лв. по споразумението с Анкара до края на 2019 г.

В края на 2013 г. още преди огромния наплив властта декларира, че за издръжка на всичките нелегални бежанци за една година е изразходила 142 млн. лева. Това заяви тогавашният военен министър Ангел Найденов в пленарната зала в отговор на въпрос. Той направи уговорката, че в тази сума не са включени разходите за настаняване на хората, търсещи закрила.

През 2013, 2014 и януари 2015 г. на тях не са им готвили, а са раздавали по 65 лв. на тези, които имат бежански или хуманитарен статут. По това перо са похарчени 2 млн. лв.

За 2015 г. е отчетено, че бюджетът е отделил 5,3 млн. лв. за справяне с кризата. Но тук не са включени парите на командированите полицаи на границата, както и изразходваният бензин за превозването на нелегалните мигранти.

Вече през 2016 г. издръжката на бежанците у нас нараства до 44 млн. лв. Според шефката на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова месечно за всеки от тях отиват по 420 лв. Така за 4379 души, които са в специалните центрове, м.г. държавата е отпуснала 22 млн. лв. Отделно за нелегалните мигранти, които са в затворените лагери в Бусманци и в Харманли, са отишли още толкова средства. Общежитието край София има капацитет да побере 940 мигранти, а през последните месеци там е имало над 1630 души. В Харманли пък тогава бяха 2800 души.

По 1-1,5 млн. лв. на година отиват за сметоизвозване, видеонаблюдение, сигурност и охрана на всеки от центровете за настаняване. Това прави 7-8 млн. лв. на година. Общинската полиция, която охранява районите около бежанските центрове в София, отделя по 120 хил. лв. месечно Освен това по 1900 лв. на месец за гориво за колите на общинските полицаи - общо 9 коли.

След бунтовете в Харманли стана ясно, че 250 афганистанци са подлежали на депортация обратно в страната си. За този полет България също трябва да плати около половин милион лева. Освен това за бензин за превозване на незаконно преминалите границата също има сериозни разходи.

През септември 2015 г. командироваха 1000 военни да охраняват границата от незаконно преминаване. Офицерите получават бонуси от 120 лв. месечно към заплатата. Умножено по 1000 души, прави около 1,8 млн. лв. досега. Освен това им се полагат командировъчни и пари за настаняване в къщи за гости по селата.

Интервюиращи, настанители и регистратори, както готвачи и чистачи в центровете - за заплатите им на година отива близо милион лева.