Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ябълков оцет във вода помага за бързо сваляне на килограми

Едва ли има някой, който след празниците да не се чувства напълнял, преял или препил. Затова е необходимо бързо да се освободим от всичко излишно, докато то не се e превърнало в трайни мазнини и килограми, които трудно се свалят.

Според д-р Атанас Михайлов върбинката е чудесно средство за възстановяване на организма след празничните трапези и дори помага за махмурлука.

"2 супени лъжици върбинка се кипват за 1-2 минути в половин литър вода - споделя пред "168 часа" д-р Атанас Михайлов. - Чаят се запарва още 10-15 минути. После може да се прецеди.

Изпива се на 3-4 порции през деня."

Освен че ободрява, върбинката укрепва имунната система, понижава температурата (при простуди) и подпомага функциите на черния дроб и жлъчката.

"Джинджифилът е друго средство, което е с много хубав ефект след преяждане. Може да се настърже в ментов или друг билков чай или да се сдъвче", казва лекарят.

Според него

смляно индийско орехче на върха на ножа,

сложено в чай, има същата роля като върбинката и джинджифила.

"Ако предпочитате, може и смлян кориандър да сложите в чая - споделя д-р Михайлов. - Помагат и антиспастичните средства като например ментов чай. Както и ментови капки или други тинктури, съдържащи ментол."

Според него запарка от джоджен и копър също е полезна.

Освен тези средства, който иска да свали килограми, трябва да включи в режима си и ябълков оцет.

"Това е киселина. В чаша вода вместо лимонов сок сложете една или две супени лъжици ябълков оцет

- споделя пред "168 часа" професор Донка Байкова. – Той стимулира обменните процеси, изгаря калории, като ги превръща в енергия."

Според нея на първо място след празниците трябва да стимулираме детокс функцията на всеки от органите, свързани с отделителната система - стомах, черва, черен дроб, бъбреци, кожа и бял дроб.

"В този период трябва да приемаме повече течности от обичайното - споделя д-р Байкова. - През зимата не се изпотяваме много, но за да имаме детокс ефект, трябва да пием минимум по 2 л вода на ден."

Според нея е хубаво след празниците да се подложим на 3-дневен режим, за да възвърнем нормалната си форма.

"В момента върлува грипна епидемия, което означава, че не бива да излагаме организма на рестрикции.

3 дни и едно захранване е достатъчно за всеки",

споделя Байкова.

Този период включва най-вече много течности, плодове, зеленчуци и фрешове.

"Първия ден може да започнете с една чаша топла вода или чай заедно с лимонов сок, защото витамин С е мощен антиоксидант", коментира професорката.

Самият лимонов сок алкализира вътрешната среда и действа разграждащо. Както по отношение на солите, образували се в жлъчката, така и на камъчета в пикочните ни пътища.

"Той смила тези кристалчета и също така има диуретично действие - разказва д-р Байкова. - Трябва да предизвикаме засилена функция на бъбреците и да активираме диурезата."

Според нея, ако към цитронадата добавим и мед, ще постигнем още един детокс ефект.

"По този начин ще спрем омазняването на черния дроб, тоест ще спомогнем за възстановяване на гликогена, защото по време на празниците всеки преяжда с мазнини", споделя лекарката.

Към чая може да добавим и половин чаена лъжичка натриев бикарбонат.

"Содата за хляб също алкализира,

но действа и много добре на перисталтиката на червата - споделя Байкова. – Тя активизира моториката им и по този начин ще изхвърлим каквото е възможно от организма."

Според нея това може да се направи и за закуска. Час или два по-късно лекарката препоръчва обилно количество фрешове, плодове, зеленчуци.

"За да постигем детокс ефект, са ни необходими витамини, минерали и антиоксиданти. Най-важните са витамин С, провитамин А, оранжево обагрени плодове и зеленчуци", разказва специалистката.

Моркови, тикви и кайсии можем да сварим за следобедна закуска. Но според нея този фреш, за да стане вкусен, е необходимо и цвекло.

"Аз лично препоръчвам и една филия прясно зеле - споделя д-р Байкова. - Който предпочита,

може да добави и броколи или брюкселско зеле."

Тези зеленчуци съдържат сяра, а тя е необходим продукт за синтез на най-мощния антиоксидант в човешкото тяло, в черния дроб и всички клетки.

"Обядът може да е зеленчукова супа

или голямо задушено зеленчуково плато. Вариант е и зеле на фурна, дори и от туршия, но в никакъв случай да не е солено", разказва Байкова.

Според нея е важно да имаме пробиотици, тоест сиви микробиални клетки, които спомагат за възстановяване на баланса на микрофлората в червата.

"В период след прехранване в нея лек превес имат гнилостните бактерии, а трябва да доминират полезните бактерии, които наричаме пробиотични култури", споделя лекарката.

Какво още препоръчват специалистите, четете в хартиеното издание на "168 часа".