Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мигрантите не вкусвали дори телешко, защото се страхували, че може да е свинско

Супите им били странни, защото не са с нахут, а с фиде или картофи

Много от настанените в центровете на Държавната агенция за бежанците и на Дирекция "Миграция" на МВР не харесват предлаганата им храна. Например не обичат българския хляб и се търси възможност да им купуват арабски питки. Такива вече има почти навсякъде в големите хранителни вериги.

Зам.-шефът на ДАБ Кирчо Киров заяви пред "168 часа", че когато може, винаги се осигурява предпочитаният от бежанците хляб. Те не докосват никаква наденица, твърдят запознати с начина им на живот в специализираните центрове в България.

Оставяли целите парчета, ако им се поднесат за обяд или вечеря, защото смятали, че може да има следи от свинско. А арабската култура не приема яденето на този вид месо.

"Дори телешкото се страхуват да опитат, защото не са сигурни, че не е от прасе", разказаха запознати. Според тях мигрантите не харесвали нашия начин за готвене на ориз. Бил им прекалено разварен. Обичали го по-стегнат, по-суров, с отделени зрънца, както при тях се приготвял традиционният пилаф. Някои дори не опитвали, когато им поднасяли пиле с ориз, защото им бил безвкусен.

Някои дори не опитвали, когато им поднасяли пиле с ориз, защото им бил безвкусен. Освен че е по-кашав, българите им го готвели с по-малко подправки, отколкото те били свикнали.

Някои народи в Арабския полуостров дори му ръсели канела. А иначе на ориза трябвало да му се сложи много кимион, черен пипер, кориандър, лют червен пипер, за да бъде по-пикантен от този за българския вкус.

Бежанците обичали ястията да са обилно подправени.

Рибата също я предпочитали с прекалено много подправки за разлика от начина, по който се поднася в България.

Супите им изглеждали също безвкусни, защото по нашите рецепти те се готвят или с фиде, или с картофи, а мигрантите били свикнали да ги хапват с нахут, с грах и много зеленчуци.

Даже имали специално и много разпространено ястие от бамя, което в центровете в България не им готвели. Това е един от скъпите зеленчуци.

Характерно за арабската кухня е, че пълнят всякакви зеленчуци с кайма и ориз както у нас, но разликата е в съотношението. Ние наблягаме на каймата, а те обикновено приготвят плънката с повече ориз. Освен това обичали и пълнен лук, което за нас е необичайно.