Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вечните ледове ще бъдат “засети” с ветрогенератори, а произведената

от тях енергия ще пенсионира електроцентралите на твърдо гориво

Екипът от учени явно си е свършил перфектно работата. Ръководителят им най-сетне се чувства достатъчно подготвен, за да поиска среща с китайския президент Си Цзинпин. Влиятелният политик получава необходимите чертежи, изчисления и всички други подробности от амбициозния план как да бъдат спечелени милиарди долари и в същото време да се пощади световният климат.

Възможно ли е наистина да бъдат поставени в едно изречение словосъчетанията - “милиарди долари” и “спасен климат”. Звучи повече като научна фантастика. В интерес на истината планът на въпросните китайски учени наистина звучи крайно фантастично поне на този етап. Умните глави настояват през своя любим ръководител да инвестира милиони в изграждането на безбрежни полета с ветрогенератори на Северния полюс. Създадената от тях енергия ще бъде транспортирана до най-затънтените кътчета на планетата посредством глобална електропреносна мрежа.

Толкова е амбициозно, че чак е стряскащо. Президентът Си Цзинпин обаче явно не се стреснал от мащабите на мегапроекта и

запретва ръкави

Първата му и най-важна работа е да убеди другите световни лидери, че е възможно един ден да изоставим конвенционалните източници на енергия и да разчитаме на тези, които щадят максимално природата и в същото време са максимално ефективни.

“Човекът е познал силата на вятъра преди да открие огъня. В момента той е най-евтиният и ефикасен енергиен източник. Има го в изобилие, безплатен е и никога няма да свърши. Остава само да го впрегнем по-активно, за да работи за нуждите на човечеството”, описва китайските планове за създаване на огромни енергийни мощности Чо Линг от китайската електрическа компания State Grid Corporation of China (SGCC). Именно това е компанията, която ще движи мегапроекта. Излиза, че по-лесната задача е да бъдат построени красивите бели вятърни генератори с огромни перки на Северния полюс, където никога не спира да духа. Далеч по-сложната задача е как произведеното там електричество да бъде транспортирано през вечно замръзналата земя към огромните мегаполиси, които хищно употребяват електричество по 24 часа в денонощието.

Китайците имат отговор и на този въпрос. Техният президент разказа за плановете си още по време на съдбоносната конференция за климатичните промени в Париж в края на миналата година. Тогава световните лидери се събраха, за да се разберат ще се прави ли нещо за спасението на планетата ни, или ще го караме, както преди, докато

разтърсващи земетресения,

мегавулкани и яростни цунами не ни изличат окончателно от лицето на Земята. За щастие на всички земляни техните началници успяха да се споразумеят да намалят изхвърлянето на вредни емисии в атмосферата, което да ограничи рязкото затопляне на климата и да ни отдалечи максимално от гореспоменатите смъртоносни природни бедствия. На въпросната среща във френската столица най-много погледи бяга насочени към лидерите на САЩ и Китай. Именно това са двата най-големи световни замърсители. Барак Обама подписа договорите и обеща да ограничи горенето на нефт и въглища. Той също така говори и за нови технологии, които ще ни помогнат в бъдеще да живеем също толкова комфортно, но и

далеч по-екологично

Китайският му колега Си Цзинпин също говори за нови технологии, но навлезе и в конкретика. Той обясни плановете на неговите учени полюсите да бъдат покрити с вятърни генератори, а около екватора да се изградят огромни соларни паркове. Те ще започнат да произвеждат енергия, която ще стигне да бъдат зареждани печките, радиаторите, телевизорите и кафемашините на стотици милиони хора по цялата планета.

Китайският президент твърди, че този план може да бъде осъществен в рамките на 30-40 години. В следващото десетилетие ще трябва да бъдат изградени възобновяемите източници на енергия, а след това ще ни трябват още поне 20 години, за да бъде създадена глобалната електропреносна мрежа. Точно тук идва и сложната част. Първо ще трябва да бъде създадена инфраструктура на самия Северен полюс, както и около “плантациите” със слънчеви панели. След това създадената електроенергия ще трябва да бъде разпратена по света посредством проводници със свръхвисоко напрежение. Посредством тази мрежа страните по света ще си обменят евтин и екологично чист ток.

“В момента горим въглища и нефт, за да задоволяваме енергийните си източници. Но потреблението нараства с всяка изминала година. Рано или късно въглищата и нефтът ще свършат. След това ще изчерпаме и и уж неизчерпаемите световни запаси от газ. И тогава

няма да ни остане

нищо за горене,

за да произвеждаме светлина и топлина. Бъдещето е във възобновяемите източници. За съжаление водните електроцентрали не са рентабилни заради продължителното световно засушаване. Не се очаква реките ни да станат пълноводни, както са били преди стотици и хиляди години. Ще трябва да използваме вятъра и слънчевата светлина, които ще ги има в изобилие, докато я има и планетата ни.

До 2050 г. би трябвало да успеем да обвържем цялото земно кълбо с електропроводи от ново поколение, които да издържат на

огромното напрежение”,

разказват още специалистите от електрическа компания SGCC, за която работят 1,5 млн. души. Предполага се, че с тази налична работна сила китайците ще могат да си свършат работата до 2050 г. По-хубавото е, че този път те не се опитват да се справят сами, за да вземат цялата слава и богатство само за себе си. Президентът на Китай вече говори пред съвета на ООН за нуждата от съвместни действия. На конференцията за световния климат повтори най-важните точки от своя план. Участва и в няколко други подобни срещи. Си Цзинпин неуморно обикаля колегите си от останалите най-мощни икономики, за да ги убеди в предимствата на този план, който ще ни зарежда с

евтин и екологично

чист ток

Важното е да се знае, че дори и целият Северен полюс да бъде "засят" с вятърни генератори, пак няма да успеем да се справяме само с електроенергията от възобновяемите енергийни източници. Но те ще ни дадат шанс да намалим драстично използването на въглищни и газови електроцентрали.

Големият въпрос е колко ще струва опасването на Земята с достатъчно яки жици, по които да текат милионите волтове евтина електроенергия. Никой не е направил точните изчисления, но със сигурност става дума за милиарди долари. Китайците са убедени, че солената сметка си заслужава и инвестицията ще бъде възвърната. Няма основание да не им повярваме, след като са се научили да правят пари от абсолютно всичко на този свят, че дори и от български мартеници. А и в случая не става дума толкова за пари, колкото за наистина амбициозен опит да бъде спасена Земята.