Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Веско Маринов навремето изпя: "Нашата полиция ни пази" и буквално взриви обществото с подигравки по адрес на високопарния текст. Но истината е, че нашата полиция наистина ни пази, без да се съобразява с ден, час и атмосферни условия. Дори навръх Нова година ченгетата на смяна ще трябва да обикалят в мразовитата нощ, за да съхраняват реда и спокойствието на купонджиите.

Има и такива обаче, които въобще няма да се натъкнат на празнуващи хора, нито ще видят зарята непосредствено след речта на президента. Става дума за граничните полицаи, които ще пазят браздата от нахлуващи бежанци. Няма как, желаещите да се промъкнат нелегално в България не се съобразяват делник ли е, празник ли е. Дори биха се активизирали точно на Нова година с идеята да финтират празнуващите гранични служби. 

Точно заради това ще има и униформени, които ще трябва да се простят с възможността да са със семействата си на празника. Да, те ще получат стотина лева отгоре върху заплатата, но финансовата компенсация едва ли покрива направената жертва. Това е животът или по-скоро това е графикът! Падне ли ти се да дежуриш на 31.12. или на 1.01., няма как да изклинчиш. Държавата не може да престане да функционира, а колегите ти рядко откликват на скандалната молба да си размените дежурствата.

Полицаи, лекари

и пожарникари

са длъжни да работят в последния ден от старата и в първия ден от новата година. Има и такива, които доброволно се подлагат на изпитанието само и само да изкарат някой лев отгоре. Собствениците на лавки за алкохол, цигари и шоколади в центъра на големите градове със сигурност ще решат да запалят бенгалския огън на работното място, тъй като клиентелата се увеличава драстично на 31 декември срещу 1 януари. Ще работят още митничари, таксиметрови шофьори, енергетици и всевъзможни специалисти от аварийните екипи. Ще стоят на пост и пазачите по частни и обществени паркинги, които получават мизерно заплащане, но за сметка на това висят до прималяване по 8 и повече часа в студените и неудобни будки.

Но да се върнем на онези скарани с късмета униформени,

които ще бродят по граничната бразда навръх Нова година

Със сигурност температурата навън ще бъде доста под нулата, а домашните манджи, донесени в буркани, може да останат и непокътнати.

"Дежурството ми започва в 8 вечерта. Лош късмет е, че се падам точно на Нова година, но няма какво да се направи. С другите двама колеги сме си направили график. Двама обикалят, докато единият поддържа печката в палатката ни. След това се разменяме, така че всеки един от нас има възможност да влезе и да се сгрее за няколко минути.

Най-важното е да

не изпуснем печката,

че загасне ли, после ще си студуваме", обяснява Пламен, който е командирован от Сливен да пази българо-турската граница край Елхово. Преценил е, че е по-добре да не се ядосва заради лошия си късмет да се падне дежурен навръх Нова година.

"Лошото е, че празникът минава като обикновен работен ден. Дано поне няма вятър, защото тук, задуха ли, те пронизва до мозъка на костите. Всеки ще е взел някаква домашна гозба и ще имаме възможност да хапнем баница с късмети и пържоли", разказва друг от полицаите, които ще бъдат дежурни в новогодишната нощ. Големият проблем е, че униформените ще трябва доста да походят, за да намерят обхват и да се чуят с близките си. Със сигурност в новогодишната нощ ще ги топли единствено мисълта, че на първи ще се приберат у дома и ще могат да започнат празника от рано сутринта.

Точно тогава обаче

ще започне работната смяна на чистачките

в големите градове, които ще трябва да почистят пластмасови шишета от бира, конфети и всякакви други производни на големия новогодишен купон на градския площад. На миналия първи януари леля Пенка отрано облича електриковия потник и развърта метлата. Чистачката твърди, че не е притеснена от лошия си шанс да мете на минусови температури, докато всички останали отдъхват след голямото празнуване.

"Така ми се е паднало и нищо не може да се направи.

А и нали ще

взема двойна надница

Студеничко е, но за сметка на това е спокойно. Нямаше никого в трамвая, а и сега ще мога на спокойствие да измета, без да ми се мотаят хората пред метлата", настроена е философски леля Пенка. В трамвая тя е била единственият пътник, но въпреки това градската мотриса трябва да излезе по график рано-рано. Ватманът също е принуден да се яви на служба, въпреки че е наясно колко малко ще са пътниците му на 1-ви сутринта.

"Важното е как възприема работата си човек. Някои колеги се чувстват прецакани да работят на 31-ви вечерта или на 1-ви сутринта. Но поне аз се опитвам да гледам позитивно на ситуацията. Да, не беше приятно, че не можах да се забавлявам истински в новогодишната нощ. Кой ще седне да яде и пие, като знае, че трябва да става в 5,30. Това е неприятната страна на дежурството, но добрата е, че в София почти няма движение. Спазвам графика, не се ядосвам с калпави шофьори,

поздравявам се с развеселени хора",

опитва се да остане оптимист ватманът Добри Миленков.

На същото дередже са още и шофьорите на тролейбуси и рейсове, които са изтеглили късата клечка да работят в последния ден на старата или в първия на новата година. И за тях има утеха. Ще получат предвиденото от закона финансово обезщетение, а в тези трудни времена някой лев отгоре никога не е излишен.

Друг е въпросът дали бонусът от около стотина лева би компенсирал огромното напрежение на лекарите и сестрите в "Пирогов" и другите спешни центрове по страната. Защото Нова година

е времето

на лумпените,

които цяла година са се разминавали с неприятностите, но точно сега са решили да си откъснат определено количество пръсти със саморъчно направени бомби.


"Всяка година е напрегнато на 31-ви вечерта. Хората сякаш нарочно искат да си причинят колкото се може повече вреди, за да не могат да празнуват като хората.
Коридорът пред травматологията се задръства от пациенти
Когато улиците са заледени, работата ни се удвоява и се молим точно по празниците да не вали сняг”, признава лекар от спешното. Любопитно е, че той и останалите му колеги от цялата страна със сигурност ще работят здраво на празника, но някои от тях ще се разминат с допълнителното трудово възнаграждение. Според закона лекарят получава повече пари, ако вече си е изработил часовете, предвидени от закона, и на празника работи допълнително. В обратния случай това се явява обикновено дежурство
и той се разминава
с държавния бонус
Със сигурност в топ три на най-прецаканите обаче са диспечерките на таксиметровите компании. Спусне ли се последната празнична нощ за годината, таксиметровите шофьори плъзват по улиците на големите градове с надеждата да изкарат за няколко часа толкова, колкото са избичили за последните 3 месеца. Клиентите са наквасени, развеселени и достатъчно щедри. Но сеща ли се някой за нещастните женички, които ще бъдат принудени да разпращат жълтите коли по адреси на 31 декември вечерта. Работата за тях ще е тройно и четворно повече, напрежението с нож да го режеш, а въпросът за допълнително трудово възнаграждение е отдавна решен - няма да има!

Кои още са принудени да се трудят в новогодишната нощ - четете в хартиеното издание.