Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При минус 5 градуса сърдечните удари рязко скачат

Пик в инфарктите по време на празниците отчетоха от "Пирогов".

"Темпът вече намаля – сподели пред "168 часа" д-р Иван Мартинов, началник на отделение по "Инванзивна кардиология" - На 23 декември постъпиха 6 души. А след това станаха 9. Това не се е наблюдавало досега. Обикновено се приемат най-много 5-6 човека с инфаркт. Около 28 декември станаха 13, но вече се възвърна нормалното постъпване на тези пациенти."

Според него причините са стандратни провокиращи фактори, типични за този период от годината. “Преяждането със солени храни като туршия и кисело зеле, поставят организма в стресова ситуация”, категоричен е лекарят.

Алкохолът също е един от вредителите, а заедно с преяждане

предизвиква хипертонични кризи

Консумацията на спиртни напитки най-зле се отразява на сърдечно-съдовата система.

“По Коледа имаше и пациенти с излизане на сърцето от ритъм. Това се дължи главно на злоупотребата с алкохол, защото той е в пряка връзка с него”, разказва началникът на отделението.

Друг фактор - предпоставка за инфаркт, е рязката промяна на температурите.

“Когато се излиза от топло на студено, се предизвиква спазъм на артериите на сърцето.

Отключват се процеси, които водят до инфаркт”,

споделя д-р Иван Мартинов.

Според учени от френския университет в Бургундия има пряка връзка между температурните условия и заболеваемостта при хората с повишено кръвно налягане.

Специалистите доказват, че когато навън е от минус 4 до минус 5 градуса, инфарктите се повишават. Тоест при пациенти с артериална хипертензия рискът от сърдечен удар зависи от околната температура. Според тях при рязко застудяване с повече от 5 градуса също има зачестяване на това заболяване.

Д-р Мартинов отправя призив към хората да бъдат умерени с храната и алкохола. “Пациенти с високо кръвно, с вече преживени инфакти или с исхемични болести на сърцето трябва да внимават повече през празничния период.

В практиката си той имал много случаи, когато болни хора са чистели сняг и след това получават инфаркти.

Големият проблем при това заболяване е, че поразява все по-млади хора

От известно време се наблюдава тази тенденция, въпреки че една от основните причини беше напредналата възраст.

“Известно е, че сме нация на едно от първите места в Европа по смъртност и сърдечно-съдови заболявания – споделя д-р Мартинов. - Тоест логично е да има и засегнати в по-младата група. Това са мъже, обикновено пушачи, със затлъстяване, като поне 30% от тях имат и диабет.”

Според него,

ако човек е диабетик, шансът да получи инфаркт е много по-голям

Има още един контингент от хора, които са силно застрашени.

„Така наречените фитнес маниаци, които използват анаболни стероиди за натрупване на мускулна маса, получават ранен инфаркт – коментира лекарят. – Сърцето не издържа на това пренатоварване.”

Най-младият пациент на д-р Мартинов със сърдечен удар, предизвикан от анаболи, е бодибилдър на 18 години. При тази група от хора средната

възраст за поразяване е около 30 години

Това заболяване може да се предаде и по наследство. Ако член от семейството - особено бащата, е боледувал от инфаркт, има голям процент вероятност и децата му да се разболеят. Затова е препоръчително да се правят периодични профилактични прегледи.

Какви са първите симптоми на инфаркта - четете в хартиеното издание.