Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Единствено Вежди Рашидов се възмутил пред македонската си колежка

Изхвърлиха скандалната лента от шортлистата с номинациите за “Оскар”

МВнР не е реагирало по никакъв начин, въпреки че е знаело за подготовката на филма с антибългарски внушения "Освобождението на Скопие" още от 2014 г. Единственият, който е протестирал пред македонските си колеги, е бил културният министър Вежди Рашидов. Това става ясно от отговор на Външно министерство до "168 часа".

Междувременно по македонските медии цитираха думите на директора на НИМ проф. Божидар Димитров пред "168 часа", че с такава продукция те си помпат фалшивото национално самочувствие. В Скопие пишат обаче, че той оспорва качествата на лентата и историческите факти в него. По-тежката му критика е спестена от читателите.

Премиерата на филма се проведе на кинофестивала "Братя Манаки" в Струга през септември. А след това македонците неуспешно кандидатстваха за чуждоезичен "Оскар" с продукцията на Раде Шербеджия, който играе и една от основните роли.

Във филма българите са представени като най-свирепите окупатори, с чиито зверства дори немците нацисти не могат да се сравняват.

Веят се български знамена редом до нацисткото. "Нашите съседи казват, че това е художествено произведение, но има нещо друго - именно то има инструментите да внуши по-силно една лъжа. Да превърне дори истината в лъжа или обратно. Очевидно съдържанието на този филм е насочено срещу българите", коментира бившият посланик в Македония Александър Йорданов пред "168 часа". Според него именно в такъв момент е важно дипломатите да реагират.

"Ние се дразним, ако чуем критики от френския, американския, руския посланик. Но забравяме, че те затова са представители на държавата си, за да реагират, когато тя е засегната - коментира Йорданов. - Даже не е необходимо нареждане от министерството. Не то следи живота в Македония.

Екипът, който е на място, трябва да следи и да реагира. Трябва да има културен аташе, той трябва да е написал доклад още през лятото, когато е показан филмът. Да стигне до МВнР. Има цяла дирекция, която работи с Югоизточна Европа, отдел за анализи във Външно министерство. Трябва да чуем реакцията включително и на министъра”.

Посолството в Скопие е информирало МВнР за подготовката на филма още през 2014 г.

"След премиерата му мисията своевременно е уведомила за представянето и финансирането на филма - пишат в отговора си от МВнР до "168 часа". - МВнР бе информирано за премиерата на филма на 37-ия международен филмов фестивал “Братя Манаки” на 10 септември 2016 г. в Битоля. Генералното консулство подробно описа продукцията и сюжетната линия на филма и "антибългарските моменти" във филма."

Въпреки че е знаело, посолството не е предприело нищо. Единственият представител на правителството, който е реагирал, е Вежди Рашидов. По време на официалното си посещение в Скопие на 10 октомври 2016 г. той се е срещнал с колежката си Елизабета Канчевска-Милевска.

"По време на разговора бе поставен въпрос във връзка с филма и подчертано наличието на негативна конотация по отношение на България и участието й във Втората световна война, и темата с депортирането на евреите - пишат от Външно министерство в отговора си до "168 часа". - Българските дипломати, в рамките на своите компетенции, по време на срещи с различни представители на държавни институции и представители на културни и обществени среди продължават да поставят въпроса за необходимостта от недопускане употребата на "език на омразата" и "антибългарски внушения", които са в ущърб и на двете страни."

Кои са тези дипломати, не става ясно от отговора на МВнР.

Според Александър Йорданов директорът на българския културен институт в Скопие също е бил длъжен да реагира - да има официално писмено изявление до македонските медии. Или да свика пресконференция, на която да изрази несъгласие със съдържанието и посланията на подобно произведение.

Специалисти са възмутени, защото македонците са дали луди пари, за да ни покажат в най-черни тонове.

Бюджетът на "Освобождението на Скопие" е почти двоен в сравнение с подобни продукции в страни от нашия регион. Той е направен с 2,1 млн. евро, а обикновено такива филми струват по 1 млн. до 1,3 млн. евро.