Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Празничната трапеза е наредена, свинското е затоплено, червеното вино и туршията също са повикани да се явят на служба. Щастливите членове на средностатистическото семейство са се наредили около масата и се готвят за поредния си коледен гуляй. Но мястото на съпруга, на бащата, на патриарха в сплотената фамилия остава празно. Мъжът, от когото се очаква да налее напитките и да нареже пържолите, се е закотвил пред телевизора в очакване стартовите състави на "Манчестър Юнайтед" и "Съндърланд". Вторият ден на Коледа е! Не е възможно на 26 декември да се играе футбол. Непросветеният тв зрител ще реши, че става дума за запис.

Всичко е на живо

Свежите като репички играчи на двата английски тима излизат, за да участват в спектакъла, известен по цял свят като Боксинг дей. Няма нищо общо с бокса. Още преди стотици години британските господари слагали по някое дребно подаръче в кутии (box) и ги раздавали на прислугата във втория ден на Коледа. Горе-долу и от онази епоха се е съхранила традицията да се спортува навръх празника. Същите господари организирали спортни мероприятия за своите слуги, които през останалото време в годината се бъхтели като луди и нямали възможност да присъстват на подобни зрелища.

А елитният английски футбол на 26 декември си е неподправено зрелище. Феновете на Острова обожават навръх Коледа да зарежат пищящите деца и истерясалите съпруги и да се

юрнат към стадиона

И не само британците са подвластни на коледната магия. Туристи от цял свят дават мило и драго да се докопат до билет за коледен двубой от английската Висша лига. Още стотици милиони по целия свят се закотвят пред телевизорите, защото има нещо изключително приятно в това да си стоиш вкъщи, да си похапваш от печените бадеми и да зяпаш как най-скъпоплатените играчи в света

търчат като изоглавени в светлия християнски празник.

През 1860 г. телевизори няма и желаещите да гледат футбол по Коледа се стичат на добре утъпкана нива, известна като "Сандигейт Роуд", на която "Шефийлд" побеждава "ФК Халам" с 2:0. Мълвата за прекрасния двубой, игран на 26 декември, се разпространява из цяла Англия и хората реагират положително на идеята да има мачове по празниците. През следващите години желанието се превръща в закон и чак до 1957 г. на Острова се играят мачове на 25 и 26 декември.

Тогава шефовете на английската футболна асоциация най-сетне се сещат, че и играчите са хора и забраняват мачовете на 25-и, за да могат футболистите да прекарат поне един ден със семействата си.

За 26-и обаче няма прошка

Всички трябва да се явят рано на стадиона, за да се подготвят за предстоящата битка. Има и хитреци сред звездите, които правят всичко възможно да изклинчат от празничния мач. Да симулираш контузия в такъв ден е крайно неуважително към останалите и са необходими по-умели хватки да си спестиш коледния мач.

"Случвало се е играчи нарочно да ме провокират, за да им покажа жълт картон, който ще им коства наказание в следващия кръг.

Подобни провокации зачестяваха

винаги в мачовете преди "Боксинг дей". Някои от по-безсрамните дори открито са ми заявявали, че искат да им вдигам картони. Това със сигурност не е нещо, което феновете искат да знаят, но във футбола има подобни номера. Играчите са обикновени хора и като всички останали имат нужда от време на време да си спестят някое извънредно усилие", споделя бившият рефер Хауърд Уеб.

Кой е рекордьорът по отбелязани голове на Коледа - четете в хартиеното издание.