Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стрелецът използвал 9-милиметров джаник - оръжието на турските спецчасти и полицаи

“Можеше да извърши терористичен акт при някоя от 8-те прояви на Ердоган, които е пазил”, пише “Хюриет”

Путин: Дипломатът бил без охрана заради грешки в международния протокол

Оръжието, с което е стрелял 22-годишният Мевлют Алтънташ срещу руския посланик в Анкара, е 9-милиметров джаник TP 9 55 Compact. Пистолетът е по натовски стандарт.

С него са въоръжени турските спецчасти и полицията.

Полицейската карта позволи на младежа да внесе безпрепятствено оръжието си в галерията, където той застреля руския посланик Андрей Карлов в Анкара в понеделник, 19 декември. На входа имало метални детектори, но не и засилена охрана, казаха очевидци.

Според в. “Хюриет” полицаят е охранявал 8 прояви с участието на президента Реджеп Ердоган от юли насам. Бил е част от втория обръч пазачи след личните телохранители на държавния глава. “Да ме прости Господ, но можеше да извърши терористичен акт по време на тези прояви”, пише коментаторът на “Хюриет” Абдулкадир Селви.

В турските медии се появи противоречива информация дали полицаят е работел все още за спецчастите за борба с безредиците в деня на стрелбата, или е бил уволнен през юли по време на опита за преврат.

Според една от информациите в деня на атентата Алтънташ се обадил в полицейските части за борба с безредиците, че е болен и не може да отиде на работа. Същия ден застрелял посланика Андрей Карлов. Обещал да занесе болничен, казват полицаи пред турските медии.

Мевлют живеел със съквартирант в апартамент в покрайнините на Анкара. Нощта преди атаката прекарал в хотел в центъра близо до галерията. Но взел такси, облечен цивилно, носел куфар и пътна чанта, пише британският в. “Гардиън”.

Шофьорът го питал дали ще пътува някъде, а той казал: “Да, тази вечер”. Настанил се в хотела, останал там през нощта, а на следващия ден отишъл пеша до галерията, където застреля посланика. На разпространено в интернет видео се вижда как той крачи зад дипломата, който в произнася реч при откриване на изложбата “Русия през погледа на турците”. Алтънташ изстрелва 9 куршума в гърба на Карлов и два напосоки. Посланикът пада на пода, а убиецът крещи: “Аллах акбар” (Аллах е велик), “Не забравяйте Сирия, не забравяйте Алепо”, “Докато нашите градове не са в безопасност, няма да се радвате на сигурност. Само смъртта може да ме вземе оттук. Всеки, който е замесен в това страдание, ще си плати.”

Според сайта “Дебка” на израелските специални служби всички факти говорят за принадлежност на Алтънташ към сирийския клон на “Ал Кайда”, който се казва “Ал Нусра”. Щом турските разузнавачи не са го идентифицирали като джихадист, значи не знаят колко души са внедрени от терористите в спецчастите в Турция, пише “Дебка”. Според турския експерт Абдула Агар атаката оставя впечатление, че Алтънташ има по-специална подготовка, придобита не само в турските части за борба с безредиците.

Собственикът на галерията стоял на 3 м от посланика при покушението.

"Бях шокиран, дори не помня какво си помислих, само се молех да не е мъртъв - каза Озкан. - Но той го простреля два пъти и Карлов падна, така че знаех, че е умрял."

Всички мислели, че Мевлют е част от охраната на посланика, защото се изправил, когато дипломатът застава да говори пред публиката, и минал зад гърба му.

Когато почнал да стреля, присъстващите се проснали на пода. Някои избягали, когато убиецът извикал: "Цивилните може да си тръгнат, само гардовете да останат."

Странното е, че въпреки 9-те куршума в тялото на посланика няма нито капка кръв около него.

Има два въпроса, на които няма отговор, пише "Комсомолска правда". Къде е била охраната на посланика по време на покушението и кой има изгода от това политическо убийство.

Дипломатът би трябвало да има охранител, който отговаря и за посолството, казва посланикът на СССР в Кувейт и Либия Погос Акопов пред "Комсомолска правда".

Офицерът по сигурността трябва да е с посланика, ако излиза по работа. Забранено е да излиза от посолството въоръжен, освен ако няма специална договореност с властите на съответната страна. Държавата домакин трябва да се грижи за сигурността на ВИП персоните. Вътрешният периметър на мисията се охранява от руски граничари и спецзвеното "Заслон", но в града за сигурността на дипломата се грижи страната домакин.

Ако е имало невъоръжен бодигард от руското посолство, той е могъл да защити посланика само като го прикрие с тялото си. Случилото се е грешка на турската охрана, но това не снема отговорността и от руската, казва Акопов.

Според Владимир Путин грешка в дипломатическия протокол е, че приемащата страна трябва да осигури охрана на посланика само на територията на мисиите на други държави.

С този терористичен акт враговете на Русия се опитаха да спрат сближаването на Москва и Анкара и образуването между тях и Техеран на нов геополитически триъгълник в Близкия изток - пишат руските медии. - Има планирана среща в руската столица между основните играчи в Сирия - Русия, Турция и Иран. Заинтересовани от конфликт между Москва и Анкара може да са много страни - от САЩ и Саудитска Арабия до "Ал Нусра" и "Ислямска държава"."

КАРИЕРА: 62-годишният Андрей Карлов е посланик в Анкара от 2013 г.
КАРИЕРА: 62-годишният Андрей Карлов е посланик в Анкара от 2013 г.