Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турция върви към установяване на президентска република и засилване на властта на Реджеп Ердоган. Управляващата партия внесе проект за промени в конституцията, с които се предлага закриване на поста министър-председател и увеличаване на правомощията на държавния глава.

Партията на националното движение и Партията на справедливостта и развитието (АКП) са постигнали съгласие да се гласува текст, при който страната ще се управлява директно от президента. При това безконтролно, пишат западни медии.

Предстои текстът да се гласува от парламента. Това съобщи премиерът Бинали Йълдъръм след среща с лидера на националното движение Девлет Бахчелъ.

Формацията на Ердоган разполага с 316 депутати и се нуждае от 14 гласа допълнителна подкрепа, за да мине проектът. Ако това се случи, той ще бъде включен в пакет от конституционни поправки, които да бъдат подложени на всенароден референдум. Партията на националистическото движение разполага с 40 представители. Така че подкрепата в Меджлиса е сигурна.

Девлет Бахчелъ поставя като условие връщането на смъртното наказание и настоява това предложение да бъде подложено на гласуване колкото може по-скоро. Но АКП на Ердоган смята, че тази тема трябва да бъде предмет на отделен проект и да не се обвързва с обявяването на президентска република.

Референдумът ще бъде насрочен 60 дни след одобрението на проекта за увеличение на правомощията на Ердоган от поне 330 депутати.

Очаква се допитването да се състои през април 2017 г.

Основната опозиция - Републиканската народна партия, е против въвеждане на президентска република и иска запазване на парламентарния й характер. Лидерът Кемал Кълъчдароглу заяви: "Тези, които изградиха републиката, платиха тежка цена, за да живеят децата и внуците им в по-добра Турция."

Несъгласие има и сред опозиционно настроените интелектуалци.

"Режимът предлага тази промяна, планът е прост - еднолично управление", заяви юристът Сеит Торун от Републиканската народна партия. За промяната настояваше Ердоган. С промените той ще може да предлага правителство, бюджет и да обявява извънредно положение.

Президентът Реджеп Ердоган в интервю за тв "Ал Джазира" защити засилването на правомощията си, като каза, че тя има големи предимства. "Вижте САЩ и Русия, въпреки че действащите им системи са различни. Нека да изградим президентска система в турски стил. Това ще даде възможност на Турция да се развие доста по-бързо, затова стоя зад този проект", обяви Ердоган. Според него страната е изостанала в развитието си, докато я управлявали коалиционни правителства.

По-късно при откриване на болница в Истанбул той допълни, че конституционните промени ще доведат до политическа стабилност и доверие на международните партньори към страната. "Ако това е налице, можем да постигнем чудеса", твърди президентът.

Какво предлагат промените и какъв тип президентска система?

Според текста в Турция се установява т.нар. партийно президентство. Това значи, че

Ердоган ще остане политически свързан с партията си. С поправката в конституцията се въвежда ограничение от 2 мандата начело на държавата за по 5 г. Президентът ще поеме функциите на премиера и ще назначава министри.

"Президентът и правителството няма да могат да предлагат проектозакони, а само депутатите ще внасят предложения към тях", каза шефът на парламентарната конституционна комисия Мустафа Шентоп. Президентът обаче ще има право на вето или указ за обнародване на законите.

Привържениците на Ердоган възприемат промяната като стъпка към ислямизацията на страната. Още миналата година Хайретин Караман, професор по ислямско право и колумнист във в. "Йени шафак", написа, че ислямската система на управление е близка до президентската система.

"Хората избират президента (халифа, емира) и му вярват - обясни Караман. - А той предлага правителство и висшата администрация." Президентът обаче не може да се намесва в съдебната и законодателната система.

През цялата 2016 г. излизаха аргументи от исляма в подкрепа на президентската система, без да се набляга върху разделението на властите.

Ислямският теолог Осман Ескиджиолу написа книгата "Президентската система и ислямът". "Смятаме, че ако турските граждани подкрепят президентската система, това ще ни спаси от различните центрове на власт и ще ни приближи до линията, която отива към исляма".