Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Путин: Доставките на газ за ЕС са застрашени

Руският президент предупреди германската канцлерка, че има заплаха за газовите доставки на руски газ за Европа, които минават транзитно през Украйна, съобщи ТАСС. В телефонен разговор по инициатива на Германия Владимир Путин казал на Ангела Меркел, че Украйна не проявява желание да подпише договор за руските газови доставки през тази зима и застрашава транзита към ЕС.

Москва е предупреждавала, че Украйна може да отклони за себе си руски газ, предназначен за европейски клиенти, отбелязва АП.

Говорител на украинския премиер обаче заяви, че Киев остава надежден доставчик на руски газ за европейските потребители. “Доставеният от “Газпром” природен газ до източната граница на Украйна за транспортни цели ще бъде доставен до западната граница по съответния начин, цялото количество, и ще продължи спазването на съществуващия договор за транспортиране на газ”, каза говорителят, цитиран от РИА Новости.

По време на преговори на 9 декември възникна нов спор за газовите доставки. Киев настоява за договор с нови условия, което Москва отхвърля.

Путин и Меркел обсъдили също уреждането на конфликта в Източна Украйна и положението в Сирия. Руският лидер подчертал необходимостта от прекратяване на провокациите на киевските власти.

Българската страна: Имаме договор с “Газпром”, очакваме да го спазват

“Булгаргаз” има договор с “Газпром” за доставки на природен газ за вътрешно потребление. Има и договор с “Булгартрансгаз” за транзитен пренос на определени количества за Турция, Гърция и Македония. Очакваме той да се спазва.

Това отговориха на в. “24 часа” от Министерството на енергетиката. Вестникът потърси ведомството за коментар на изявлението на руския президент Владимир Путин.

България е сред най-застрашените при нарушаване на доставките на руски газ от Украйна, защото все още, 8 години след газовата криза, няма алтернативни източници на синьо гориво.

На въпрос какво все пак ще се прави, ако бъде нарушено снабдяването с природен газ, от ведомството на Теменужка Петкова заявиха, че има план за справяне с кризисни ситуации.

Той предвижда теглене на природен газ от хранилището в Чирен, както и ограничаване на потреблението на определен вид клиенти, допълниха от ведомството на Теменужка Петкова.