Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вторият режисьорски проект на дизайнера Том Форд е многопластов психотрилър, който се основава на романа на Остин Райт “Тони и Сюзън”

Ревю на зверовете, загърнали се в измамна обвивка, за да примамват още по-лесно жертвите си, като прикрият своята свирепост, вулгарност, отмъстителност и грозота, представя многопластовият психотрилър "Хищници в мрака".

Вторият режисьорски проект на дизайнера Том Форд след "Самотен мъж" от 2009-а е определен от най-взискателните критици за "стилен ноар" и е носител на голямата награда на журито на Международния филмов фестивал във Венеция и наградата за Breakthrough Directing на Hollywood Film Awards.

Хищникът е живо същество, което убива и се храни с други, сходни с неговия размер същества и заема върха на хранителната верига в света. Върховете са за този тип хора - за хищниците. За бруталните егоисти, за злите, жестоки и мрачни чудовища, които се водят от кръвожадните си инстинкти

и се придържат към правилото око

за око, зъб за зъб.

Лентата е основана на романа на Остин Райт "Тони и Сюзън", който Том Форд прочита преди пет години. Толкова е запленен от историята, че ако би могъл щеше да каже на своя 32-годишен Аз да захване книгата още при нейното излизане през 1993 г. Тогава Форд работи в "Гучи" и старателно се подготвя за бъдещето на модна икона, като каквато ще се утвърди през следващите десет години. Ако знаеше какъв извор на вдъхновение е романът много по-рано от 2011 година, творецът би могъл да разпали неудържимото си въображение и да започне да разработва сценарий, в който да вплете историята от страниците на Райт. Но дали щеше да се получи същият "смразяващ" в абсолютно добрия смисъл филм като настоящия.

"Когато започнах да чета книгата, просто не можех да я оставя. Напълно се влюбих в нея. Главната тема е посветена на това, че ако намериш важните хора в живота си, трябва да държиш на тях и да не ги оставяш да си тръгнат. Историята разказва какво може да се случи, ако се откажеш от хората, които обичаш. Всеки образ, който се появява на екрана, трябва да си заслужава гледането. Затова и обръщам такова внимание на цветовете, както и на всичко останало. Вярвам, че това помага на историята", споделя Форд.

В "Хищници в мрака"

реалността се преплита с литературния кошмар, а героите от двете реалности се препокриват и съществуват един в друг и един чрез друг.

Номинираната за "Оскар" Ейми Адамс е перфектна в главната роля на богатата и отегчена галеристка Сюзън Мъроу. Ледената красавица живее в лукс, изобилие и блясък, но с постоянното отсъствие на съпруга си, който е твърде зает да се забавлява и спи по скъпи хотели с тунинговани и алчни празноглавки. Лъскавото ежедневие на Сюзън е убийствено празно, докато тя неочаквано получава за прочит любопитен роман. Творбата е посветена на нея и е написана от нейния бивш съпруг Едуард Шефийлд, в чиято роля се изявява холивудската звезда Джейк Джиленхол.

Поласкана и с възбудено до крайност любопитство Сюзън започва жадно да чете, а зловещият и отблъскващ свят, сътворен от бруталното съзнание на бившия й мъж, буквално я обсебва.

В нейните представи главният герой от романа изглежда като Едуард и съвсем естествено отново е изигран от Джиленхол. Той е както неуспелият да задоволи всички материални нужди и високи очаквания на една "хищна" жена бивш мъж, така и кротък и плах южняк, който не успява да се опълчи на банда изверги, за да защити семейството си. Общото между Едуард и героя от романа Тони Хастингс е, че и двамата са привидно "слаби", но дали това не е само

задължителният за

този вид камуфлаж?!

Хастингс пътува заедно с жена си и дъщеря си през нощта по пуста магистрала през Тексас, когато друга кола с трима души ги избутва от пътя. Но това е само началото на ужасяващия кошмар, който изживява семейството през онази нощ. Те стават жертва на брутален тормоз и насилие от група психопати, предвождани от Рей. За изграждането на този персонаж актьорът Арън Тейлър-Джонсън ("Ана Каренина") признава, че му е отнело близо три месеца да влезе в роля и още толкова да излезе от нея. Към гаврата от хартията се присъединява и едно ченге - Боби Андес, изигран от Майкъл Шанън ("Човек от стомана").

Кошмарът от страниците събужда у Сюзън спомени от миналото за грозни тайни и моменти от нейния живот и любов с Едуард, за казаното и стореното, което не може да се върне.

Ретроспективата се явява и третото време, което се отваря в сюжета и го превръща в микс от разнородни сцени, места и диалози, които изграждат едно все пак добре построено цяло. Действието се разклонява по всевъзможни пътища и отбивки, водещи до безкрайните измерения на човешката злоба и безпощадност.

Докато чете, Сюзън си припомня любопитната подробност, че

Едуард я е наричал "нощен хищник", защото не спи.

Тя си дава сметка, че те двамата приличат твърде много на измислените от него персонажи. Но на кои точно? На хищниците или на жертвите? Отговорите и истината са повече от мрачни и злокобни.

Всеки добър филм се познава по началото и края, а финалът на този не може да бъде предизвестен до последната секунда и е черешката на тортата на отмъщението, старателно приготвена по най-бруталната рецепта. По всичко личи, че Том Форд е избягал от баналността на лекотата в работа си по продукцията и с нетърпение трябва да се очаква следващото му кинотворение.

В "Хищници в мрака" участват още Арми Хамър, Карл Глусман, Тони Френч, Кристин Бауер, Ким Бейсингър, Айла Фишер, Ели Бамбър и др.

След като бе част от програмата на "Киномания 2016", лентата ще има и своите редовни прожекции в кината от 9 декември.